Gazetemiz geçtiğimiz günlerde ‘Şeker karaborsaya düştü’ başlığı ile bir haber yayınlamış, o haber de, gastronomi kenti Gaziantep’te şekere gelen zamların üstüne bir de fırsatçılar eklenince, geçtiğimiz yaz aylarında 180 TL olan bir çuval şekerin fiyatının 480 TL’ye çıktığını, bu durumun hem vatandaşı, hem de tatlıcıları, baklavacıları ve şeker ile üretim yapan tüm sektörleri zora soktuğuna dikkat çekmişti.
BU SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN GTO BAŞKANI TUNCAY YILDIRIM VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE YAPIYOR?
Piyasada şekerin bulunduğunu ama karaborsacılık yapıldığına dikkat çekmiş, kentte böyle bir sıkıntı yaşanırken, Başta Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım olmak üzere, Başkan Yardımcısı Uğur Acıoğlu ile oda üyesi esnafın temsilci olarak seçip oda meclisine gönderdiği meclis üyeleri Mehmet Çiftçi, İbrahim Aksu ile Pastacılar, Baklavacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanlığına yeni seçilen Abdulkadir Katmerci’nin ne yaptıkları, böyle ciddi bir sorunun çözümü için ne gibi girişimler yaptıkları merak konusu demiştik.
SANAYİCİ ŞEKER KRİZİNDE
Haberimizin üzerinden yaklaşık bir ay geçtikten sonra Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, dikkat çektiğimiz sorun ile ilgili bir açıklama yaptı.
Oda tarafından basın kuruluşlarına ‘Sanayici şeker krizinde’ başlığıyla gönderilen haber metninde şu ifadelere yer verildi:
‘’GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, ürünlerinde şeker kullanan sanayiciler ve gıda toptancılarının şekere ulaşamadıklarını ve artan şeker fiyatlarından ötürü zor durumda olduklarını belirterek artan maliyetin enflasyonist bir baskı yaratmaması için Türkiye Şeker Fabrikalarının üreticiye destek olması çağrısında bulundu.
Ürünlerinde şeker kullanan gıda imalatçı ve sanayiciler ile gıda toptancılarının yaşadığı şeker krizine ilişkin bir değerlendirme yapan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, yetkililere Türkiye Şeker Fabrikalarının piyasaya arz miktarını artırması ve üreticiye uygun fiyatlı şeker satışı yapması çağrısında bulundu.
Başkan Yıldırım değerlendirmesinde şunları ifade etti: “Gıda toptancısı ve sanayicisi üyelerimiz ile yaptığımız istişarelerde piyasaya şeker arzının yeterli olmadığı ve fiyatların aşırı yüksek olduğuna dair geri bildirimler aldık. Son dönemlerde şeker fiyatlarında yüksek tutarlardaki artış işletmelerin yeni fiyatlama yapmasını engellemekte özellikle de taahhüde bağlı üretimlerde işletmelerin zarar etmesine yol açmakta. Bu durumun ürün fiyatlarına yansımak zorunda kalması halinde hem satışları azalacaktır hem de enflasyona oranına olumsuz etki edecektir. Yetkililerin, Türkiye Şeker Fabrikalarının uygun fiyatlı ürün satışı yaparak üreticiyi desteklemesini ve piyasaya şeker arzını artırmasını bekliyoruz.”
GAYRETLERİMİZİN KARŞILIK BULMASI TÜM EKONOMİK AKTİVİTEYE OLUMLU YANSIR
“Göreve geldiğimiz günden bu yana GTO’nun, sorunun değil çözümün parçası olma kültürü ile hareket ediyor ve üyelerimizin ticari faaliyetlerini yürütürken karşılaştıkları engelleri aşmalarına yardımcı oluyoruz. Ne yazık ki son yıllarda yaşanan salgın, enerji ve hammadde maliyetleri, enflasyon, savaş gibi birçok etken işletmelerimizi her zamankinden daha fazla sorunla mücadeleye zorladı. Biz de üyelerimizin bu zorlu mücadelede en iyi, en güçlü yol arkadaşı, çözüm ortağı olmaya gayret gösteriyoruz. Gayretlerimizin karşılık bulması tüm ekonomik aktiviteye olumlu yansıyacağından karar vericilerin de bu gayretimizde yanımızda olmalarını bekliyoruz” dedi.
ŞEKERİN ÇUVALI FABRİKADA 270, TOPTANCIDA 700 LİRA
Şekerde yaşanan sıkıntıya dikkat çeken isimlerden birisi de CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca oldu. Şeker fiyatındaki artışın esnafın maliyetini etkilediğine dikkat çeken Karaca, "Toz şekerin fabrika çıkış fiyatı ile toptancıdaki satış fiyatı arasında uçurum var. Fabrikada 270 lira olan şeker toptancıda 700 lira" dedi.
Pastacı, dondurmacı ve tatlıcı esnaflarını ziyaret eden Karaca, sahada gördüklerini bir video aracılığı ile kamuoyuna duyurdu.
Gülizar Biçer Karaca, Ramazan ayı öncesinde şeker fiyatlarındaki artışa dikkat çektiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
* Şeker fiyatlarındaki artışın esnafın üretim maliyetini ciddi oranda artırdı. Toz şekerin fabrika çıkış fiyatı ile toptancı fiyatı arasındaki uçuruma var.
ŞEKERE ULAŞIMDA ZORLUK
* Şeker fabrikalarında 50 kilo toz şekeri çuvalının resmi çıkış fiyatı 270 lira olmasına rağmen, toptancılarda 650-700 liradan satılmaktadır. Esnaf, bu fiyata bile toz şekerin 50 kiloluk torbasını almak istemesine rağmen maalesef yok deniliyor ve toz şekeri bulmakta zorlanıyorlar.
* Geçtiğimiz günlerde toptancı bir marketin raflarında şeker olmamasına rağmen deposundan tonlarca şeker çıktı.
* Esnaf imalatta kullandığı ham madde olan toz şekere ulaşamıyorsa ne yapsın? İş yerini mi kapatsın istiyorsunuz? Pastacı, dondurmacı, tatlıcı esnafı, şeker imalatçıları, şekerciler çok zor durumdalar. Hem fiyat hem de ham maddeye erişim anlamında maalesef çok güçlük çekiliyor.
* Yetkililere ulaştığımızda verilen yanıt daha da çarpıcı. Resmi kurumun yetkilisi, ‘elimizde var ama piyasaya sürersek o zaman daha sıkıntılı bir süreç yaşanacak. O nedenle biz de yeteri kadar piyasaya sürmüyoruz; gelen talimat böyle' diyorlar.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.