gh_iyFn0.jpg

KESK Gaziantep Şubeler Platformu, KHK komisyonunun ağır çalıştığını ve 5 yılda 3 bin dosyayı bile karara bağlayamadığına dikkat çekti.



5 Haziran 2022 Pazar
Gaziantep

KESK Gaziantep Şubeler Platformu’nun gündeminde yine KHK’larla ihraç edilen kamu emekçileri var. Konu hakkında bir açıklama yapan platform, 15 Temmuz’dan sonra yaklaşık 130 bin kişinin kamudan ihraç edildiğine dikkat çekti.

YEŞİLSU’DA BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Platform, dün Yeşilsu’da bir araya gelerek, basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul destek verdi. Platform adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından kamu da 5 bin kişi ihraç edilirken, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 130 kişi ihraç edildiğine dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

* OHAL döneminde, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşanmıştır. 12 Eylül döneminde 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu kapsamında yaklaşık beş bin kişi kamu görevinden çıkarılırken , 20 Temmuz sivil darbesi sonrası bunun tam 26 katı, yaklaşık 130 bin kamu emekçisi ihraç edilmiştir.

* Bilindiği üzere, ‘kişiye özgü çıkarılan’ KHK’ler eliyle Resmi Gazete’de isimlerinin yayınlanmasıyla on binlerce kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bu şekilde hukuk düzeninin en temel ilkelerinden biri, ‘yasama organının tasarruflarının idare tarafından değiştirilemeyeceği’ ilkesi pervasızca ihlal edilmiştir.

* Kamu emekçilerinin hukuka uygun olarak kazanılmış sosyal ve ekonomik hakları, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı, savunma hakkı da ihlal edilerek, idari tasarrufla hukuka aykırı olarak ellerinden alınmıştır. İhraç kararlarına karşı hiçbir başvuru yolunun olmamasının yarattığı hukuki kriz, önüne on binlerce başvuru gelen AİHM’in de içinde olduğu bir pazarlık süreci sonucu bir oyalama mekanizmasıyla aşılmaya çalışılmış ve 685 Sayılı KHK ile OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu kurulmuştur. 

* OHAL İnceleme Komisyonuna bazı kanun hükümlerini geçersiz kılma yetkisi verilerek, hukuksuzluk devam ettirilmiştir. Bir idari organa yargı yetkisi verilmiş, kişilerin savunması dahi alınmayarak bu yönüyle yargının da üzerine çıkarılmıştır! 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla görevlendirilmiş olmasına rağmen aradan 5 yılı aşkın süre geçmiş, Komisyon hala 3 bine yakın dosyayı karara bağlamamıştır.

* Karara bağladığı dosyaların yüzde 88,5’ini ise ret etmiştir. Başvurusu ret edilenlerin itiraz ettiği İdare Mahkemeleri de, komisyonun hızıyla karar almakta olup, yıllara yayma görevini devam ettirmektedir. Oyalama diğer faşizan, hukuk dışı politikalarla da birleşerek işkenceye, cezalandırmaya dönüştürülmüştür. Dört bir yandan kuşatmaya dönüştürülen bu cezalandırma politikası nedeniyle,  insanlar yaşamlarını yitirmiş, ağır hastalıklara yakalanmış, tedavi olanağı dahi bulamamışlardır.

* Yurtdışında tedavi görenler pasaport yasağı nedeniyle gidememiş, hastalıkları ilerlemiş, yaşamlarının geriye kalan kısmını yatağa bağımlı halde geçirenler olmuştur. Kamu görevinden çıkarılarak anayasal ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmış çalışma hakkı gasp edilmiştir. İhraç edilenlerin çalıştırılmaması için işverenler el altından tehdit edilmiş, geçen haftalarda ihraç edilenlere iş bulması için yardım edenlerin gözaltına alınmasıyla aşiret devletlerinde görülebilecek, hukuk ile izah edilemeyecek bir aşamaya varılmıştır.

* Komisyon ve idare mahkemeleri eliyle süreci uzatma bir şeyi değiştirmeyecektir. KESK’liler dün olduğu gibi, bugün de iktidar politikalarına biat etmeyecek, boyun eğmeyecektir. Askıya çıkardıkları ekmekleri almayacak, ellerinden aldıkları ekmeğin mücadelesini vereceklerdir.

* Açlıkla terbiye etme politikaları karşılık bulmayacaktır. Faşizan politikalarda daha fazla ısrar edilmemelidir. Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin bir organı gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL Komisyonu derhal lağvedilmelidir.

* Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmedir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır.

* Bunlar gerçekleşinceye, ihraç kamu emekçilerinin mağduriyetleri giderilinceye ve hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

BİZ KAZANACAĞIZ, GERİ DÖNECEĞİZ!






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi