Defa Life Hastanesi Üroloji Kliniği Hekimi Op. Dr. Cihanser Yurtseven, böbrek rahatsızlıkları hakkında bilgi verdi. Yurtseven,’’Böbrek ağrısı, bireyin böbreklerinin bulunduğu bölgeden kaynaklanan rahatsızlığa verilen isimdir ve bir tıbbi sorunun belirtisidir. Genellikle yanlarda, sırtta veya karında hissedilen hafif bir ağrı olarak tanımlanır. Ancak bu bölgelerdeki ağrılar her zaman bir böbrek sorununun işareti değildir. Böbrek ağrısı sıradan sırt ağrısıyla kolaylıkla karıştırılabilir. Böbrek ağrısının sırt ağrısına kıyasla nasıl hissedildiği ve konumunun tam nerede olduğu konusunda bazı farklılıkları mevcuttur. Böbrek ağrısının bazıları oldukça ciddi tıbbi sorunlara işaret eden birden fazla olası sebebi mevcuttur. Böbreklerden kaynaklandığı düşünülen ağrıların doktora gösterilmesi tavsiye edilmektedir.’’ dedi.
BÖBREK AĞRISI BELİRTİLERİ VE TÜRLERİ NELERDİR?
Böbrek ağrısı ile ortaya çıkabilecek diğer belirti ve semptomlar, ağrının sebebine bağlıdır diyen Yurtseven, ‘’Böbrek ağrısının en önemli belirtisi böbrek ve çevresinde hissedilen ağrıdır. Ağrının şiddeti ve konumuna göre nedeni hakkında bir fikir sahibi olmak mümkün olabilir. Böbrek ağrısı türleri arasında; dalgalar halinde gelen keskin, şiddetli ağrı, genellikle sadece bir tarafta, nadiren çift taraflı yan ağrı, genellikle sürekli olan hafif bir ağrı, göğüs kafesinin altında veya karnınızda ağrı ve kasık bölgesine veya karın boşluğuna yayılan ağrı bulunur. Böbrek ağrısı ile ortaya çıkabilecek diğer belirti ve semptomlar, ağrının sebebine bağlıdır. Böbrek ağrısı ile birlikte görülebilecek diğer belirtiler arasında ağrılı idrar çıkarma, ateş, bulanık idrar, kanlı idrar ve kusma bulunur.’’
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Böbrek rahatsızlığının teşhisiyle ilgili de konuşan Yurtseven, sözlerini şöyle sonlandırdı: ‘’Bireyin böbrek ağrısının tedavisi için, öncelikle doktor tarafından ağrının nedeninin bulunması gerekir. Ağrının nedenini belirlemek için bireye fiziksel muayene gerçekleştiren doktor, bireyin tıbbi geçmişini öğrendikten sonra bir ya da daha fazla test isteyebilir. Bu testler arasında idrarda olabilecek kan, protein, çok sayıda lökosit yani akyuvar hücresi sayısı ve belirli bazı böbrek sorunlarının diğer belirtilerini kontrol etmek üzere laboratuvarda idrar testinin yanı sıra böbrekler ile idrar yollarını böbrek taşı ya da diğer fiziksel sorunlar için taramak üzere ultrason veya BT testleri bulunur.’’ dedi.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.