sd_H3qfk.jpg

Eğitim Sen, açıklanan YKS sonuçlarına dair yazılı açıklama yaptı, "Asıl sınav daha yeni başlıyor" dedi.



15 Ağustos 2022 Pazartesi
Eğitim

YÖK Başkanı’nın yaptığı açıklamaya göre, yaklaşık 3 milyon öğrenciden 850 bininin üniversitelere yerleştiğini belirten sendika, "YKS’ye giren 3 öğrenciden sadece 1’i bir ön lisans, lisans ve özel yetenek programına yerleşmektedir. Geride kalan 2 milyon genç, üniversitenin dışındaki yaşamını sürdürmek zorunda kalacaktır" dedi.

3 gençten sadece 1’inin istihdam edildiğini gerçeğine değinen Eğitim Sen, "Üniversite mezunu her 10 gençten 4’ü işsiz. Yükseköğretim mezunu gençlerde işsizlik oranı yüzde 35,1, okuma yazma bilmeyen gençlerde yüzde 42,9 iken en düşük işsizlik oranı ise yüzde 19,6 ile ortaokul veya dengi meslek ortaokul mezunu gençlerdedir" diye belirtti.

ÖĞRENCİLER EĞİTİMİ SATIN ALMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR

Yükseköğretim harçlarına yapılan zamları anımsatan Eğitim Sen, "AKP döneminde eğitimin ticarileşmesi derinleştirilmiştir. Anne ve babası hayat pahalılığının altında ezilen bir tıp fakültesi öğrencisi 961 TL, mimarlık fakültesi öğrencisi 630 TL, eğitim fakültesi öğrencisi ise 463 TL katkı payı ödemek zorundadır. Açık öğretim çok büyük bir ticarileşme alanı haline gelmiştir" dedi.

Uzaktan eğitim öğrencileri ile ikinci öğretime devam eden öğrencilerin ödediği “öğretim ücretleri”ne de değinen sendika, "Örneğin veteriner fakültesi öğrencisi her dönem 3471 TL, ziraat fakültesi öğrencisi 2486 TL, hukuk fakültesi ve eğitim fakültesi öğrencisi 1879 TL öğretim ücreti ödemektedir" bilgilerini paylaştı.

Öğrencilerin bir yandan yaşamlarını sürdürmek için harcama yaparken, bir yandan da eğitim hizmetini satın almak zorunda bırakıldığını söyleyen sendika, "İkinci öğretim ve uzaktan eğitimde öğrenim gören öğrenci sayısının örgün eğitimdeki öğrenci sayısına oranı yüzde 70’e ulaşmaktadır. Bu öğrenciler mezuniyetten sonra işsizlik okyanusunun içine atılmaktadır" dedi.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEKİ FAHİŞ FİYATLAR

Vakıf üniversitelerinde eğitimin fiyatının da 120 bin TL ile 240 bin TL arasında değiştiğini belirten sendika, "Sözde kâr amacı gütmeyen bu kurumların yaptığı bu zamlar, kamusal ve parasız bir üniversite talebinin ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır" diye belirtti.

KYK BORÇLARI

KYK borçlarında dair ise sendika, "Geçen eğitim ve öğretim yılında (2021) bir milyonu aşan öğrenci kredi kullanmış, yani borçlanmıştır. İşsizliğin bu denli yoğun olduğu koşullarda öğrencilerin borcunun taşıdığı sosyo-psikolojik anlam oldukça büyüktür" dedi.

DEVLET YURDU SAYISI ARTMAZKEN YURT ÜCRETLERİ ZAMLANDI

Sendika, barınma sorununa dair de "Yurt sayısının öğrenci sayısı ile orantılı artmaması sonucunda çok sayıda öğrenci barınma sorunu yaşamaya başlamıştır. Özel yurtların 2 bin 894’ü dernek, 416’sı vakıf yurdu, diğerleri şahıs yurtları (368), ticari yurt (666) ve üniversite yurtlarıdır. İktidar,  ücretlilere gerçek enflasyonun çok altında zam yaparken, her hanede birkaç öğrencinin yükseköğretime devam ettiği koşullarda yurt fiyatlarına yüzde 80 oranında zam yapmıştır. Sosyal medyada depozito ücreti dâhil 800 TL’ye kadar çıkan yurt fiyatı karşısında öğrenciler ciddi biçimde tepki göstermişlerdir. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdunda kalan bir öğrenci aldığı kredi ya da bursu adeta yurt ücreti olarak geri ödemektedir. Devlet bir eliyle verdiğini diğer eliyle geri almaktadır" dedi.

"BU KOŞULLAR DEĞİŞMELİDİR"

Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: "Üniversite öğrencilerini ve gençleri borç, zam, katkı payı, öğrenim ücretleri, güvencesiz çalıştırma ve işsizlik kıskacı içinde öğrenim görmeye zorlayan bu koşullar değişmelidir. Yükseköğretim öğrencilerinin nitelikli bir eğitim görmeleri, üniversitelerde insan onuruna yaraşır, demokratik ve kendilerini güvende hissettiği bir ortamın oluşturulmasına bağlıdır.

Üniversite öğrencilerinin işsizlik, zam, borç ve harç kıskacından kurtulmasının bilim emekçilerinin mücadelesi ile öğrenci ve velilerin mücadelesinin ortaklaşmasından geçtiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle öğretim elemanlarını, öğrencileri ve velileri ortak mücadeleye çağırıyoruz. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak, üniversite öğrencilerinin yükseköğretim hakkını savunmaya devam edeceğiz." 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi