Bilindiği üzere, geçtiğimiz Cumartesi günü Gaziantep-Nizip otoyolunda devrilen bir otobüs itfaiye, sağlık ekibi ve gazetecilerin bulunduğu alandaki araçlara çarpmış ve olayda 16 vatandaşımız hayatını kaybetmişti.
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Olayın ardından harekete geçen HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, yaşanan üzücü kazayı meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevap vermesi istemiyle meclise bir önerge sunan Toğrul, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
20.08.2022 tarihinde Gaziantep- Nizip Otoban yolunda bir binek aracın uçuruma yuvarlanması sonucu meydana gelen trafik kazasına müdahalede eden ekiplere ve olay anında orada bulunan İhlas Haber Ajansı haber ekibine ait aracın emniyet şeridinde bekledikleri esnada bir yolcu otobüsünün kayarak araçlara çarpması sonucu ikinci bir kaza daha meydana gelmiştir. Kazalarda toplamda 3 sağlık görevlisi, 3 itfaiye personeli, 2 ajans muhabiri ve 9 yolcu olmak üzere 17 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 30 kişi yaralanarak Nizip ve Gaziantep'te bulunan çeşitli hastanelere kaldırılmıştır. Yaşanan kazalardan sonra özellikle yolcu otobüsünün neden devrildiği ve ikinci olayın yaşanmasında bir ihmal olup olmadığı akıllarda bir şüphe bırakmıştır. Çünkü otoyol üzerinde böyle bir çalışma yapılıyorsa öncelikle yolun en az bir kaç kilometre mesafeden daraltılmış ve otoyolu kullanan araçların seyir hızlarının makul bir seviyeye düşürülmüş olması gerekirdi. Kazanın meydana gelişiyle ilgili Nizip Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığı ve soruşturmanın sürdüğü yetkililer tarafından ifade edilmiştir.
Bu bağlamda;
1- 20 Ağustos Cumartesi günü Gaziantep-Nizip otoban yolunda meydana gelen kazaya ilişkin başlatılmış olan soruşturma ne aşamadadır?
2- Gaziantep-Nizip otoyolunda meydana gelen kazaya ilişkin bir rapor hazırlanmış mıdır? Hazırlanmış ise otobüsün kayarak devrilmesinin nedeni nedir?
3- Gaziantep-Nizip Otoyolunda şarampole ilk yuvarlanan araç saat kaçta kaza yapmıştır? Kaza yerine ilk ulaşan kamu personeli saat kaçta ulaşmıştır? Kaza yerine kaç trafik polisi intikal etmiştir?
4- Kaza yerine gelen ekipler önlem almadan neden direk müdahalede bulunmuşlardır? Kazanın olduğu bölge konumu gereği yokuş, viraj ve rampa olması nedeniyle ne gibi tedbirler alınmıştır? Alınmış olan tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
5- Kaza haberi geldikten sonra olay yeri hakkında yeterli ön bilgi alınmış mıdır? İtfaiye, Polis, Jandarma, Sivil Savunma ve Sağlık Müdürlüğü tarafından ortak koordinasyon sağlanmış mıdır? Sağlanmamış ise neden sağlanmamıştır?
6- Kazanın yaşandığı alana güvenli uzaklıkta Triaj (Olay yeri yönetimi) uygulaması neden uygulanmamıştır?
7- Gaziantep-Nizip otoyolunda ilk kaza anına müdahale eden kolluk güçleri yolu kaza yerinden kaç metre önce dubalar ile ayırmıştır? Güvenlik önlemlerinin otoban gibi yüksek hızların yapıldığı bir bölgede en az 500 metre önceden alınması gerekmiyor mu?
8- Gaziantep-Nizip otoyolunda meydana gelen ilk kazadan sonra yeterli güvenlik önlemlerinin alındığını düşünüyor musunuz? Yeterli güvenlik önlemlerinin alınmadığını düşünüyor iseniz olay ile ilgili bakanlığınız adli makamlar ile ilgili bir soruşturma başlatacak mıdır?
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.