Dernek tarafından yapılan açıklamada, 1926 yılında ‘Türk Medeni Kanunu’nun kabulünden sonra, Büyük Atatürk’ün çağ ötesi vizyonu sayesinde tanınan bu haklarla Türk kadını toplumsal hayatta güçlü bir şekilde var olabilmiş ve Türk toplumu çağdaşlaşma konusunda büyük bir adım atıldığına dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:
‘’88 yıl önce bugün, Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklik ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı.
Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi Cumhuriyet’in “kadın devriminin” önemli bir eşiğidir. 5 Aralık 1934’te genç Cumhuriyet’in kadın yurttaşlarına verdiği bu haklar devrim niteliğindedir.
Öyle ki, bu haklar Türk kadınına Fransa ve İtalya’dan 11, Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, Yunanistan’dan 15, İsviçre’den ise tam 36 yıl önce tanınmıştır.
1926 yılında Türk Medeni Kanunu’nun kabulünden sonra Büyük Atatürk’ün çağ ötesi vizyonu sayesinde tanınan bu haklarla Türk kadını toplumsal hayatta güçlü bir şekilde var olabilmiş ve Türk toplumu çağdaşlaşma konusunda büyük bir adım atmıştır.
ÇYDD olarak Cumhuriyet’ten aldığımız güçle Çağdaş Türkiye’deki kadınlarımızın haklı istemlerinin ve mücadelelerinin yanındayız. Bu önemli günde, her zaman olduğu gibi “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır!” demekten ve daha ilerici yasalarla devrimci tarihsel adımlarımız güçlendirilmesi gerektiğini söylemekten vazgeçmiyoruz’’
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.