CHP Gaziantep İl Sağlık Komisyonu, kentte yaptığı ‘Ekonomi ve Sağlık Anketi’ Sonuçlarını açıkladı. CHP İl Binasında düzenlenen basın toplantısında ‘Ekonomi ve sağlık anketi’ sonuçlarını paylaşan Komisyon Başkanı Op. Dr. Ramazan Sürücü, kentte sağlık alanında ciddi sorunlar yaşandığını kaydetti.
VATANDAŞIN ÖZEL HASTANEYE GİDECEK PARASI YOK
Sürücü, yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: ’’Vatandaşın neredeyse tamamı, ekonomik nedenlerle sağlık kurumu tercihlerini değiştirmek durumunda kalmış. Gerek devlet hastaneleri gerekse kamu ağız diş sağlığı merkezlerinde hizmete ulaşmak zor. Kentimizdeki devlet hastaneleri ve ağız-diş sağlığı merkezleri ihtiyacı karşılamakta yetersiz ve vatandaşın özele gidecek para yok. Vatandaşlar, önerilen tedavileri yaptırmakta zorlanıyor ve sağlık harcamaları için kredi çekiyor ya da borçlanıyor”
MUAYENE SÜRESİ YETERLİ BULUNMUYOR
‘’Ekonomi ve Sağlık Anketi, kentin farklı semtlerinde 20 eczaneye gelen vatandaşlarla yapıldı. Bu ankete, 426 kişi katıldı. Yapılan çalışma tarafsız bir anket ve tamamen akademik bir çalışma. Ankete katılanların yüzde 91’inin son 1 yıl içerisinde ekonomik nedenlerde sağlık kurumu tercihlerini değiştirmek zorunda kalmış. Ankete katılanların yüzde 60’ı gerektiğinde istedikleri bölüm için kamu hastanelerinden 2 hafta üzerinde, yüzde 20’si ise 1 aydan daha uzun sürede randevu alabildiklerini söylüyor. Ankete katılanların üçte biri devlet hastanelerinde USG, TOMOGRAFİ ve MR tetkiki istendiğinde 1 ayın üzerinde randevu alınabiliyor. Ankete katılanların yüzde 77.2’i ise muayene süresini yeterli bulmadığını kaydediyor.’’
MEVCUT DEVLET HASTANELERİ İHTİYACI KARŞILAMIYOR
“Ankete katılanların yüzde 76’ı mevcut devlet hastanelerinin ihtiyacı karşılamadığını, yüzde 79.8’i özel hastanelere gidecek yeterli parası olmadığını belirtti. Özetle Gaziantep’te devlet hastaneleri yeterli değil, vatandaşın özel hastanelere gidecek parası yok.”
VATANDAŞ İLACI BORCA ALIYOR
“Ankete katılanların yüzde 76.4’ü son bir yıl içerisinde muayene ve ilaç fark ücretlerini ödemekte zorlandığını, yüzde 30.2’si de SGK prim borcundan dolayı ilaçlarını alamadığını belirtmiş. Ankete katılanların yüzde 57.7’si son bir yıl içerisinde borca ilaç almak zorunda kaldığını, yüzde 47.5’i sağlık ihtiyacı için kredi çekmiş ya da borçlanmış. Özetle, kentte vatandaş ilacını borca alıyor, sağlık harcaması için kredi çekiyor ya da borçlanıyor.”
VATANDAŞLAR ÜCRETLİ AŞILARI ALMAKTA ZORLANIYOR
‘’Ankete katılanların yüzde 46’sı Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz aşı programında bulunmayan aşıları yani ücretli aşıları almakta zorlanıyor. Ankete katılanların yüzde 79.5’i en az bir kez eczanelerde ilaç bulamadığını ifade etmiş. Özetle vatandaşlarımızın yarıya yakını ücretli aşıları almakta zorlanıyor, eczanelerde ise birçok ilaç bulunamıyor.’’
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BAKIMI VE TEDAVİ HİZMETLERİNE ÇOK ZOR ULAŞABİLİYOR
“Ankete katılanların yüzde 57.3’ü ihtiyacı olduğunda kamuya ait ağız ve diş sağlığı merkezlerinden 1 ay ve daha uzun sürede randevu alabildiğini, yüzde 60’ı da ağız ve diş sağlığı bakımı ve tedavi hizmetlerine çok zor ulaşabildiğini belirtmiş. Yine Ankete katılanların yüzde 61.4’ü parası olmadığı için diş hekimine gidemediğini belirtirken, yüzde 74.8’i de mevcut kamuya ait ağız ve diş sağlığı merkezlerinin şehrin ihtiyaçlarını yeterli oranda karşılamadığını belirtmiş. Özetle Gaziantep’te kamuya ait ağız-diş sağlığı merkezleri yeterli değil, özel merkezlere gidecek yeterli para da yok.’’
SAĞLIKLI VE BESLEYİCİ GIDAYA YETERİNCE ULAŞILAMIYOR
“Ankete katılanların yüzde 63’ü son bir yıl içerisinde, para veya başka kaynakların eksikliğinden dolayı sağlıklı ve besleyici gıda yiyemediğini, yüzde 54.2’ü bir öğünü atlamak zorunda kaldığını, yüzde 60.6’sı en az bir ya da daha fazla defa evinde gıda olmadığı zamanlar olduğunu, yüzde 30.6’sı ise tam bir gün boyunca yemek yemeden günü geçirmek durumunda kaldığını belirtmiş. Ankete katılanların yüzde 62.2’si son bir yıl içerisinde, para veya başka kaynakların eksikliğinden dolayı kişisel ve genel hijyen ürünleri ihtiyacını kargılamakta zorlandığını, yüzde 86.5’i ise ısınma giderlerini karşılamakta zorlandığını belirtmiş.”
SAĞLIK ALANLARINDA CİDDİ SORUNLAR VAR
“Toplumun çok büyük bir kesimi açlık-yoksulluk sınırının altında gelire sahip. Toplumun en önemli sorunu ülkenin kötü ekonomik durumu ve hayat pahalılığı. Adalet, eğitim, sağlık alanlarında ciddi sorunlar var. Toplumun neredeyse tamamı ülkenin ekonomik durumundan olumsuz etkilenmiş. Toplumun yarısından fazlası genel olarak sağlığından memnun değil.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.