df_St9R2.jpg

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Araban ilçesindeki tarım yollarının bozuk olmasını meclis gündemine taşıdı.



3 Şubat 2023 Cuma
Gaziantep

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Araban ilçesindeki tarım yollarını meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle meclise bir önerge sunan Toğrul, şunları söyledi:

Türkiye’de Gaziantep tarımda çok önemli bir yer tutmaktadır. Gaziantep’in ise özellikle Araban ilçesi deyim yerindeyse tam bir tarım ilçesidir. Üretimde, buğday, arpa, mercimek, nohut, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, fasulye gibi ürünlerle ön plana çıkmaktadır. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir. Tüm bu ürünlerin içerisinde en önemli yeri ise ünü ülke sınırlarını aşan meşhur Araban sarımsağı oluşturuyor. Türkiye’de üretilen sarımsağın yüzde 22’si Araban’da üretiliyor. Araban, sarımsak üretiminde Türkiye birincisidir. 2023 yılı için yaklaşık 25 bin dönüm sarımsak ekilmiş ve her yıl ortalama 40 bin rekolte sağlanıyor. Ve sarımsak büyük bir emekle sürekli bakım isteyen bir üründür. Üretim süreci yaklaşık olarak 9 ay sürmektedir. Ekim ayının sonunda ekilen sarımsak Haziran ayında toplanmaktadır. Araban ilçesi sarımsak üretimiyle hem ülke hem bölge hem de kentimiz Gaziantep’in ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

Böylesi önemli tarım ürünleriyle ve özellikle sarımsağıyla ön plana çıkan Gaziantep Araban ilçesi çiftçileri tarım arazilerinin yolları olmadığı için büyük bir mağduriyet yaşamaktalar. Araban Ovası'nda, yaz mevsimlerinde toz toprak olan, kış mevsimlerinde ise çamur deryasına dönen tarım arazilerine giden yollar çiftçiler açısından ciddi sorunlar yaratmaktadır. Özellikle üreticilerin tarlalarında üretim yapmak için tohum, gübre ve hasat dönemlerinde bu yollar büyük zorluklara neden olmaktadır. Traktörler kış aylarında oluşan çamurdan kaynaklı sürekli yollarda kalıyor. Bu durumda yetiştirilen ürüne yeterince bakım yapılmamasına ve üretimde verimin düşmesine neden oluyor.

Araban ilçesinin iyi bir tarım ovası var. Ve bu ovada çiftçimiz ekiyor, biçiyor, işliyor. Ancak üretim yaparken ekim ve hasat dönemlerinde o araziye girilmesi gerekiyor. Buğday, arpa ve mercimek zamanı arazi yolu olmadığı için biçerler tarlalara giremiyor. Ya da biçerin girdiği yerlere ise traktör ve kamyonlar giremediği için biçerler ürünü biçtikten sonra ciddi bir mesafe kat ederek ürünü römorklara boşaltmak zorunda kalıyorlar. Bu durumda maliyeti artırıyor. Yine tarım arazilerinde çıkan olası yangınlara yol olmadığı için itfaiye araçları müdahale edememektedir. Bu durum da büyük bir emek kaybına yol açmaktadır.

Bu bağlamda;

1-Gaziantep’in Araban ilçesindeki arazi yollarının bakımı konusunda bakanlığınızın günümüze kadar bir adım atmamış olmasının nedeni nedir?

2-Gaziantep’in Araban ilçesindeki arazi yollarının bakım, onarım ve kumlama çalışmaları konusunda bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?

3-206 bin dönüm ekilip biçilen alan kapasitesi bulunan Araban Ovası'nda üretilen ürünlerinin kalitesini ve rekolteyi daha da arttırmak için bakanlığınızın bir proje çalışması olacak mıdır?

4- Araban ilçesindeki arazi yollarının bozuk olmasından kaynaklı çiftçinin yaşadığı sorunları ne gibi önlemler alarak çözeceksiniz?

5-Gaziantep’in Araban ilçesindeki tarımsal üretimin atmasına katkı sağlamak için arazi yollarının yenilenme çalışmalarını ne zaman başlatmayı düşünüyorsunuz?






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi