ol_285Fl.jpg

Av. Mehmet Aykut Başderici, çöken Emre Apartmanı ile ilgili açıklamada bulundu. Başderici, binanın çökmesi ile ilgili yapılan soruşturma kapsamında, yaralı olarak kurtarılan bir müştekinin ifadesinde, binanın altındaki bir kuruyemişçinin tadilat yaparak dükkânın çevresini kapattığını söylediğine dikkat çekti.



19 Şubat 2023 Pazar
Gaziantep

6 Şubat tarihinde, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin etkisi ile Gaziantep’in İbrahimli bölgesinde bulunan Emre Apartmanı çökmüştü. Çöken binanın enkazından 54 kişinin cansız bedeni çıkartıldığı söylenirken, 5 kişinin ise enkazdan sağ çıkartılmıştı.

AV. BAŞDERİCİ AÇIKLAMA YAPTI

Çöken bina da arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ortaya ciddi bir iddia atılmıştı. O iddiaya göre, binanın zemininde bulunan dükkânları işleten bazı esnafların, binanın kolonunu kestiği iddia edilmişti. Yaşanan üzücü olayın ardından, Av. Mehmet Aykut Başderici, bir açıklama yaptı. Depremde vefat eden vatandaşlara başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileyen Başderici, şu ifadelere yer verdi:
‘’Bilindiği üzere Gaziantep İbrahimli de yaşanan deprem neticesinde Emre Apartmanı isimli 11 katlı bina tamamen yıkıldı. Emre Apartmanı bodrum kat, zemin dükkân katı, asma kat, 11 kat ve çatı asansör dairesinden oluşmaktaydı. Site 2 bloktu ve yıkılan binayı 4+1 daireler oluşturuyordu.
Binanın yıkılması ile ilgili soruşturmayı en başından itibaren takip etmekteyim. Bina içerisinde annesini, babasını, kardeşini ve dedesini kaybeden iki vatandaşımızın da avukatlığını yapmaya başladım. Bildiklerimiz ile ilgili suç duyurusu dilekçesini tamamlamak üzereyiz ve bugün Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletmiş olacağız. Masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır ilkesi uyarınca hiçbir şahıs ve işletme adı vermeden durumu özetlemeye çalışacağım.
İki tane bloğun yan yana olması, her ikisinin de aynı müteahhit, şantiye şefi, mühendisler tarafından yapılmış olması, 2 binanın da neden çökmediği sorusunu akla getiriyor. Zaten soruşturma kapsamında yakalanan şantiye şefinin de savunması kendinden kaynaklı bir problem olsa idi her iki bloğun da yıkılması gerektiğinden ibaretti. Ancak yıkılan binaya sonradan eklenen kolonlar, diğer blok gibi bu bloğunda başlangıçta 3+1 şeklinde yapıldığını, ancak ilerleyen süreçte inşaat firmasının değişmesi ile bu bloğun 4+1’e çevrildiğini düşündürmekte. Binanın dışında duran ve bina ile ayrık bir şekilde duran kolonlar da bu tezi daha güçlendirmekte.
Bir diğer husus kolonların kesilmesi ile ilgili iddialar. Soruşturma kapsamında yaralı olarak kurtarılan bir müşteki ifadesinde binanın altındaki bir kuruyemişçinin tadilat yaparak dükkânın çevresini kapattığını, kolonları kesip kesmediğini bilmediğini ifade etmiştir. Ancak uzmanlarca da tespit edileceği üzere kolonlara yapılan en küçük işlemin bile binanın yıkılmasında çok büyük etkileri olacağı aşikârdır. Yapılacak olan incelemelerde bu hususun binanın yıkılmasındaki rolü de tespit edilecektir. Müşteki ifadesinin devamında binanın altındaki bir emlak ve butik dükkânlarının kolonları ve ana taşıyıcı kirişlerini keserek içerisinden atık su borusu, klima borusu geçirdiğini iddia etmektedir. Bu duruma ilişkin ise 2020 yılında çeşitli komşuların Şehitkâmil Belediyesi’ne yapmış olduğu şikâyet dilekçelerinin varlığından söz etmektedir. Ayrıca bina altındaki bir tatlıcı dükkânının bina çekme mesafesi ve bahçe kullanım alanına aykırı bir şekilde ek yapı yaptığı iddia edilmiştir. Bu şikâyet dilekçeleri dosya arasına celp edilmiş ve doğruluğu ise kanıtlanmıştır. Müşteki ifadesinin sonunda kendi evinin kuruyemişçinin olduğu yere doğru göçtüğünü ifade etmiştir.
Esas depremden bir gün sonraki artçı depremde Emre Apartmanı tam karşı çaprazında bulunan bina da yıkılmıştır. Emre Aptartmanı su basman seviyesine kadar bir inşaat firması yapmış sonrasında ise başka bir müteahhite devretmiştir. Bir diğer müşteki ifadesine göre artçı depremde yıkılan bu binanın inşaatı ile Emre Apartman su basman seviyesine kadar yapılan inşaatı aynı firma yapmıştır. Haricen almış olduğumuz uzman görüşüne göre her iki binanın da yıkılış şekli incelendiğinde düşük kalite beton veya kolon kirişlerinin özensiz ya da az kullanılmış olma ihtimali söz konusudur.
Tüm bu iddialar birlikte değerlendirildiğinde binaların yıkımında bir ihmal olma ihtimali kuvvetle muhtemeldir. Soruşturmanın takipçisi olup ihmalde adı geçen herkesin kanunlar uyarınca belirlenen cezalara mahkûm edilmesi için elimizden geleni yapacağız.’’dedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi