gj_W0mjo.jpg

Eğitim Sen, ÖMK ve Kariyer Basamakları Sınavı ile “Uzman Öğretmen” ve “Başöğretmen” unvanı ile maaşların yükselmesinin adaletli olmadığını belirterek 14 Mayıs sonrası kurulacak iktidara taleplerini sıraladı.



10 Mayıs 2023 Çarşamba
Gaziantep

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Gaziantep Şubesi, “Eşit işe eşit ücret, gerçek bir meslek kanunu, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı” talebiyle Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü  önünde açıklama yaptı. “Yoksulluk sınırının üzerinde eşit işe, eşit ücret” pankartının açıldığı açıklamada sık sık “Eşit işe, eşit ücret” sloganı attı. Açıklamada Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı konuştu.

AYNI İŞ FARKLI MAAŞ

ÖMK ve Kariyer Basamakları Sınavı sonucunda 67 bin öğretmen “başöğretmen”, 517 bin öğretmen “uzman öğretmen” unvanı aldığını söyleyen Parlakçı, “Sınava girmeyen ve on yıldan az kıdemi olan öğretmen sayısı ise 400 binin üzerindedir. Göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşı bugün 12 bin 224 TL’dir. Bir okulda aynı derse girip, tamamen aynı müfredatı işleyen ve 25 yıllık kıdemi olan üç öğretmenden kariyer basamakları sınavına girmeyen bir öğretmen yaklaşık 14 bin 200 TL; ‘uzman öğretmen’ 17 bin TL; ‘başöğretmen’ ise 19 bin 500 TL maaş almaktadır” dedi.

‘UYGULAMA ADALETLİ DEĞİL’

Aynı işi yapan, aynı müfredatı uygulayan öğretmenler arasında derece ve kademe farkı dışında bu kadar ücret farkı olmasının adaletli bir uygulama olmadığını belirten Parlakçı, “Aynı işi yapan öğretmenler arasında bu kadar yüksek maaş farklılığının olduğu bir eğitim sisteminde eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmek mümkün değildir. Sendikamız yıllardır sadece öğretmenlerin değil, eğitim kurumlarında çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Nitelikli eğitim için öğretmenler kadar emeği olan idari ve teknik personel, yardımcı hizmetliler sınıfı ve 4-B statüsünde çalışan eğitim emekçilerinin hakları ve talepleri de dikkate alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedeflenmelidir” ifadelerinde bulundu.

TALEPLER

Parlakçı, Eğitim Sen olarak 14 Mayıs seçimleri sonrasında oluşacak yeni hükümetten taleplerini şu şekilde sıraladı: “ILO-UNESCO ortak metni olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ni esas alan yeni bir Meslek Kanunu hazırlanmalıdır. Kamuda en düşük maaş yoksulluk sınırı üzerinde belirlenmelidir. Mevcut ücret farkları derece ve kademe gibi kriterler dikkate alınarak, ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi doğrultusunda düzenlenmelidir. Kamuda maaşlar başta olmak üzere, ekonomik, sosyal ve demokratik hak ve özgürlüklerimiz siyasi iktidarın ya da Cumhurbaşkanı’nın insafına bırakılmamalıdır. Sendikalarımızın ilk kurulduğu yıllardan bu yana temel talebimiz olan grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı yasal güvence altına alınmalıdır.”






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi