DF_a6a0R.jpg

Ankara Büyükşehir Belediyesi, dün kentte meydana gelen ve bazı bölgelerin göle döndüğü yağışın ardından açıklama yaptı.



12 Haziran 2023 Pazartesi
Güncel

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), mevcut altyapı durumu ve afet düzeyinde yaşanan yağışlara ilişkin “Nüfus ve yerleşim artmasına rağmen ‘görünmez’ ve ‘pahalı’ denilerek altyapı ihmal edilmiştir. Bununla kalınmayıp gecekondu olan yerlerde yüksek katlı binalar yapılmış, imar artışları ile kent betona boğulmuştur... ASKİ bütçesinden eski dönemde pahalı su satılıp buradan elde edilen gelirle ABB’ye aktarılan 28 milyar TL altyapıya harcansaydı biz şu anda bu konuları konuşmuyor olacaktık. Bu sene ise ASKİ bütçesi -5 milyar liraya bağlandı” açıklamasını yaptı.

ABB, dün Ankara’nın pek çok yerinde yaşanan taşkın, sel ve altyapı durumuna ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. ABB açıklaması şöyle:

“NÜFUS VE YERLEŞİM ARTMASINA RAĞMEN ‘GÖRÜNMEZ’ VE ‘PAHALI’ DENİLEREK ALTYAPI İHMAL EDİLMİŞTİR”

“1991 yılında altyapısı yapılan Keçiören’in nüfusu 1985 yılında 443 binken 2023 yılında 939 bin (yüzde 111 artış) oldu. Aynı yıl altyapısı yapılan Yenimahalle’nin nüfusu 1985 yılında 382 bin, 2023 yılında ise 704 bindir (yüzde 84 artış). 1988 yılında altyapısı yapılan Mamak nüfusu 1985 yılında 379 bin iken 2023 yılında 687 bine (yüzde 81 artış) yükseldi. İlçelerimizin tamamında bu durum söz konusudur. Nüfus ve yerleşim artmasına rağmen ‘görünmez’ ve ‘pahalı’ denilerek altyapı ihmal edilmiştir. Bununla kalınmayıp gecekondu olan yerlerde yüksek katlı binalar yapılmış, imar artışları ile kent betona boğulmuştur. Ankara bir dereler ve bentler kentidir. Bu derelerin üzerleri dahi imara açılmış ve yapılaşmaya gidilmiştir. Dolayısıyla eski hatların kapasitesi deşarj için yetmemekte, geri tepmekte ve seller yaşanmaktadır. Sellerin nedeni olarak mazgalların temizlenmemesini göstermek en hafif tabirle bilgisizliktir.

“İSTASYON CADDESİ 25-30 YIL İHMAL EDİLDİ; 2019’DA GÖREVE GELDİĞİMİZ İLK AYDA SEL BASKININDA VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ. 220 MİLYON TL’YE BURASI YAPILDI”

Örneğin, Keçiören’de hayatını kaybeden vatandaşımızın olduğu Barış Yolu Caddesi’nde göreve geldiğimizde mazgal bile yoktu. 2019 yılında büyük mazgalları ilk biz koyduk. Örneğin Mamak Belediyesi önü, Dereboyu Caddesi, Sağduyu Caddesi’nde araçlar adeta her yağışta yüzer hale geliyordu. Buraların altyapı imalatını tamamladık. Varlık Mahallesinin Ayvalı ve Şentepe’de nüfus artışının yaşanması ve Etlik’teki Şehir Hastanesinin kuruluşu ile yükü arttı. Eski hat burayı kaldıramaz hale geldi ve taşkınlar yaşandı. Buranın da çalışması 92 milyon TL’lik ihale yapılarak başladı, şu anda yapılıyor. Gordion AVM önünde, dere yatağının üzerinde yapılan yapılaşmalardan dolayı taşkınlar oluyordu. Yıllarca ihmal edildi. Burayı 70 milyon TL yatırımla tamamladık. İstasyon Caddesi 25-30 yıl ihmal edildi; 2019’da göreve geldiğimiz ilk ayda sel baskınında vatandaşımız hayatını kaybetti. 220 milyon TL’ye burası yapıldı.

“DSİ’NİN 2013 YILINDA ANKARA VALİLİĞİNE YAZDIĞI YAZI SONUCUNDA 16 NOKTANIN TAŞKIN RİSKİ TAŞIDIĞI VE HEMEN MÜDAHALE EDİLMESİ GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ. BUNA RAĞMEN ABB O DÖNEMDE HİÇBİR ÇALIŞMA YAPMADI”

Akyurt deresi ıslah çalışmaları 71 milyon TL’lik yatırımla sürüyor. Karataş köyü dere ıslah çalışması 7 milyon TL’ye tamamlandı. Altındağ Çevreli Caddesi 3 milyon TL’ye tamamlandı.  Derenin önüne bulvar yapılması sonucu her yağışta sel basan Elektrokent’te imalat ihalesi 89 milyon TL’ye yapıldı, çalışmalar sürüyor. Mamak Hatip Deresi, yani Boğaziçi deresini açık hale getireceğiz, projeler tamamlandı, ihaleye çıkıyoruz. DSİ’nin 2013 yılında Ankara Valiliğine yazdığı yazı sonucunda 16 noktanın taşkın riski taşıdığı ve hemen müdahale edilmesi gerektiği belirtildi. Buna rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi o dönemde hiçbir çalışma yapmadı. Biz ise kritik 16 noktanın 10’unu 4 yılda tamamladık. 1 noktada ise şu anda çalışma sürüyor. 5 noktanın ise proje çalışmaları devam ediyor.

“TOPLAM 4 MİLYAR TL ALTYAPI YATIRIMI YAPILDI. YANİ 25 YIL İHMAL EDİLEN BİR KENTTE ADETA ALTYAPI SEFERBERLİĞİ YAŞANIYOR”

Ankara genelinde 2100 kilometre atıksu ve yağmursuyu hattı, 5064 kilometre içme suyu hattı, 662 adet su deposu imalatı ve yenileme, 255 adet sondaj kuyusu imalatı ya da iyileştirme çalışması yapıldı. Yeni yönetim dört yılda, eski yönetimin son dört yılına göre altyapıya 2 kat fazla yatırım yaptı. Toplam 4 milyar tl altyapı yatırımı yapıldı. Yani 25 yıl ihmal edilen bir kentte adeta altyapı seferberliği yaşanıyor.

“ARTIK BETONLAŞMA VAR. İKLİM KRİZİ VAR. SON 7 YILIN MAYIS AYINDA ANKARA MERKEZDEKİ YAĞIŞ ORTALAMASI 47,2 KİLOGRAM İKEN BU YIL ANKARA MERKEZE 102 KG YAĞIŞ BIRAKTI”

Artık betonlaşma var. İklim krizi var. Son 7 yılın mayıs ayında Ankara merkezdeki yağış ortalaması 47,2 kilogram iken bu yıl Ankara merkeze 102 kg yağış bıraktı. Bugün Ankara merkez ilçelerde, haziran ayının en kuvvetli yağışı 1 saat içinde dolu yağışı ile birlikte gerçekleşti. Ankara Çayı, kentin ana havzasını taşıyor. 500 yılda bir tekerrür edecek yağış debisine göre yapıldı. Buna rağmen taşma noktasına geldi. Bu durum altyapı hatlarımızın dolu çalışmasına sebep oldu. Örneğin Tandoğan Köprüsü ve Gençlik Parkı, İncesu Deresi’nin taşması nedeniyle tepti ve buralarda taşkına sebep oldu.

“ASKİ’NİN PARASINI ANKAPARK’A, BOZUK OTOPARKA, BOZUK HAVUZA, HELİKOPTERLERE, LÜKS ARABALARA VERENLER ÖNCE KENDİLERİNİ SORGULASINLAR”

Kayseri’de, Amasya’da, Kastamonu’da, Samsun’da; kendi yönettikleri yerlerde bunlar ‘afet’ iken Ankara’da ‘mazgal temizliği’ diye açıklama yapanlar gülünç duruma düşmektedir. Bu işten hiç sorumluluk almayıp bizi suçlayanlar önce sorumluluğu kendi dönemlerindeki uygulamalarda aramalıdır. ASKİ’nin parasını Ankapark’a, bozuk otoparka, bozuk havuza, helikopterlere, lüks arabalara verenler önce kendilerini sorgulasınlar.

“ASKİ BÜTÇESİNDEN ESKİ DÖNEMDE PAHALI SU SATILIP BURADAN ELDE EDİLEN GELİRLE ABB’YE AKTARILAN 28 MİLYAR TL ALTYAPIYA HARCANSAYDI BİZ ŞU ANDA BU KONULARI KONUŞMUYOR OLACAKTIK”

ASKİ bütçesinden eski dönemde pahalı su satılıp buradan elde edilen gelirle ABB’ye aktarılan 28 milyar TL altyapıya harcansaydı biz şu anda bu konuları konuşmuyor olacaktık. Bu sene ise ASKİ bütçesi -5 milyar liraya bağlandı. Bu duruma rağmen altyapı çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz, edeceğiz. Yapılan tüm çalışmaları da Ankara halkıyla şeffaf bir şekilde paylaşmayı sürdüreceğiz. Bu konuda geçtiğimiz sene hazırladığımız detaylı raporu https://www.ankara.bel.tr/akom/afet-bilgilendirme-raporu adresinden inceleyebilirsiniz.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi