Gaziantep Başpınar OSB’de düşük zamlara karşı yapılan eylemler dalga dalga yayılıyor. Başpınar 3. OSB’de bulunan Artemis Halı’da işçiler düşük zamma karşı iş bıraktı. İşçiler, patronun verdiği yüzde 34 zammı kabul etmedi. Dokuma bölümünde üretim durdu.
Gaziantep Başpınar 3. OSB’de bulunan Artemis Halı’da işçiler düşük zamma karşı iş bıraktı. Artemis Halı’nın dokuma bölümünde çalışan işçiler, patronun verdiği yüzde 34 zammı kabul etmedi. 15 Ağustos akşamı iş bırakılan fabrikada dokuma bölümünde üretim durdu. Eylemin sürdüğü Artemis’te dokuma işçileri, “Biz dışarıda olursak üretim olmaz” diyor.
İşçiler patrona taleplerinde ısrarcı olduklarını göstermek için fabrika önünde branda açıp, semaver de getirdi. Bir yandan yemek hazırlığı yapıp, bir yandan brandayı sağlamlaştıran işçiler fabrikadan haber bekliyor. Fabrika önünde bekleyen işçilerle taleplerini ve yaşam şartlarını konuştuk.
AYLIKLAR PİYASANIN ALTINDA
Halfelere 16 bin 500, telcilere 14 bin 100 lira aylık yatmış. Cihan isimli işçi, yüzde 34 zammın kendilerine yetmeyeceğini, zaten verilmek istenen aylığın da piyasanın altında olduğunu söylüyor. Dokuma işçilerinin kendi arasında ‘atkı başı’ dediği, üretim kotasının da fabrikada iplik olmadığı için doldurulamadığını söyleyen Cihan, “Böyle olunca aylığımız 16 bin 500, 17 bin liranın üzerine çıkmayacak. O yüzden talebimiz halfeye taban ücret 20 bin, telciye 16 bin 500 lira” diye konuşuyor.
"ŞİRECİ İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ YOL GÖSTERDİ"
Beş çocuğu olduğunu ve dördünün okuduğunu söyleyen Cihan, “Çok zorlanıyoruz. Evim kira, kirası 4 bin 500 lira” ifadelerini kullanıyor. Şireci işçilerinin direnişinin kendilerine yol gösterdiğini de ekleyen Cihan, “Şireci işçilerin direnişi bize öncü oldu, onlar başlattı biz devamını getireceğiz. Bizden sonra da devamını bekliyoruz. Başpınar işçileri olarak bu sömürü düzenine artık dur dememiz gerek” diyor.
"ASGARİ ÜCRETE MAHKÛM ETMEK İSTİYORLAR"
Ardından konuştuğumuz Ferhat, sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmek için bu eylemi başlattıklarını ifade ediyor. Ferhat, temel tüketim maddelerine bile ulaşamadıklarını belirterek, evine bir karpuz aldığında 120 lira ödediğini ifade etti. Ferhat, “Ben bir yevmiye ile dört karpuz alamıyorum. Daha temel ihtiyaçları söylemiyorum. Bunu bilmelerine rağmen hakkımızı vermiyorlar” ifadelerini kullanıyor. Haklarını istediklerinde karşılarında muhatap bulamadıklarını dile getiren Ferhat, “Bizi asgari ücrete mahkum etmek istiyorlar. Bizim amacımız hakkımızı almak. Buraya çıkmak, hakkımızı aramak suçsa, en büyük suçlu benim. Gerekirse burada aylarca aç susuz bekleyeceğiz” diyerek Başpınar’da çalışan diğer işçi arkadaşlarına da sesleniyor: “Bu eylemi büyütmek gerekiyor.”
Ömer GÜN- Evrensel
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.