op_Wb6XK.jpg

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep’te faaliyet gösteren Erkaplan Halı patronlarının işçileri sendikadan ayrılmaya zorlamasını meclis gündemine taşıdı.



25 Ağustos 2023 Cuma
Gaziantep

Ek zam talebiyle 18 Ağustos’ta iş bırakan Erkaplan Halı işçileri, üyesi oldukları Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) ile birlikte patronla görüşme yapmış ve anlaşma sağlamışlardı. Ancak Erkaplan Halı patronları, işçileri ancak sendikadan istifa etmeleri karşılığında işyerine alarak çalıştıracağını ifade etmişti. Kameralara yansıyan bu beyanlar, Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesiyle düzenlenen sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi suçunu oluşturduğundan işçiler ve BİRTEK-SEN, patron ve temsilcileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Sevda Karaca, aradan geçen zamana karşın hala aynı sebeple işçilerin çalışmasını engelleyen Erkaplan Halı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Karaca, işçileri sendikadan istifaya zorlayarak sendika hakkını ve fabrikaya girişini engelleyerek iş ve çalışma özgürlüğünü aleni şekilde ihlal eden Erkaplan Halı patronları hakkında Bakanlığın nasıl tedbirler uygulayacağını ve işçilerin işe dönmesini nasıl sağlayacaklarını sordu.

Sendikalaşma önündeki engellerin ülkenin her yerinde yaşandığını belirten Karaca, “Tıpkı Erkaplan Halı patronları gibi, patronların neredeyse tamamı sendikasızlığı işe alım koşulu haline getirmiş durumdalar. Anayasayla güvence altına alınmış olan sendikalaşma hakkı önündeki engellerin kaldırılması için Bakanlığınız nasıl çalışmalar yapmaktadır?” şeklinde sordu.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi