fg_PQRof.jpg

Gaziantep’in Nizip ilçesindeki köylerde fıstık üreticileri ile buluşan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, "Sermayeden bağımsız tarım politikaları için birlikte mücadele edeceğiz" dedi.



31 Ağustos 2023 Perşembe
Gaziantep

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gaziantep’in Nizip ilçesindeki köylerde fıstık üreticileri ile buluştu. Üreticiler Sevda Karaca ile birlikte sorunlarının çözümü konusunda neler yapılabileceğini konuştu. Üretici köylülerin tüccarların insafına kalmaması, spekülasyoncu stokçular yüzünden mağdur olmaması için üretici köylülerin de birleşmesi, bir çatı altında haklarını savunması gerektiğini ifade eden Karaca, önümüzdeki aylarda üretici köylü sendikası Tüm Köy Sen ile birlikte bölgede fıstık üreticileri ile buluşmalar gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

"KİMSE ÜRETİCİNİN DURUMUNU SORMUYOR!"

Karaca ile üreticilerin görüşmesinde üreticiler temel sorunlarını dile getirdi. Bir fıstık üreticisi meclisin, milletvekillerinin ve hükümetin bu meseleyi gündeme getirmediğinden yakındı: “Antep'te iki zengin fıstığın fiyatını belirliyor. Kimse fıstık üreticilerinin durumunu sormuyor. Seçimden seçime gelirler, herkesin elinde ajandası olur, seçildikten sonra notlar yakılır mı bilmiyorum"

Bir başka üretici ise gelirin gideri karşılamadığını ifade etti: “Maliyetler çok yüksek. Gübre alamıyoruz. Mazot çok yüksek. Budama, ilaçlama... Kâr da zarar da olsa biz bu işle mecburen uğraşacağız. Aracılar kazanıyor. Antep fıstığı gündemde yer edemiyor. Reklamlar yapılıyor ama çiftçiye bir yararı olmuyor”

“BİZİ TÜCCARLARIN ELİNE BIRAKIYORLAR”

Fıstık üreticilerinin bir araya gelebileceği oluşumlara ihtiyaç olduğunu dile getiren bir başka fıstık üreticisi, “Fıstık üreticilerinin bir araya gelebileceği oluşumlar yok ama buna ihtiyaç var. Durum kötü çünkü fıstık sezonu gelmeden borçlanıyoruz. Borca aldığımız için fıstığı hemen satmak zorunda kalıyoruz. Böyle olunca eziliyoruz. Bizi tüccarların eline bırakıyorlar” dedi.

KARACA: İTHALATÇI UYGULAMALARA SON VERİLMELİ

Yapılan görüşmelerin ardından Karaca, üreticilerle birlikte fıstık bahçesinde açıklama yaptı.

Fıstık üreticilerinin dertlerinin çözümü için ithalatçı uygulamalara son verilmesi gerektiğini ifade eden Karaca şunları paylaştı:

"Fıstık üreticileri dertli, her sene bir önceki seneyi aratıyor. Antep fıstığı üreticileri, yıl boyunca verdikleri emeğin, yaptıkları masrafın karşılığını alamıyor. Tüccarın, spekülasyoncu stokçuların insafına bırakılan fıstık üreticileri, borçlarının katlanarak arttığını, geçinmenin mümkünatının kalmadığını anlatıyor. Nizip'in Gürbaşak köyünden sesleniyoruz: Çözüm belli!

İthalatçı uygulamalara son verilmeli.

Tarım üretimindeki girdi maliyetleri düşürülmeli.

Tarım üretiminde kullanılan elektrik ve tarımsal sulama borçları faizsiz olarak ertelenmeli.

Küçük üreticilerin banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları silinmeli.

Küçük üreticiler ve mevsimlik tarım işçilerinin SGK primleri devlet tarafından karşılanmalı.

Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı engellenmeli, tarım ve yaşam alanlarını talan ve tahrip eden tüm uygulamaları durdurulmalı ve engellenmelidir.

Mera ve yaylalar için hayvan yetiştiricilerinden para alınmamalı. Sermayeden bağımsız tarım politikaları için birlikte mücadele edeceğiz."






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi