fg_DcN8y.jpg

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi ve Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ünal Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin diğer bebeklere göre daha uzun süre hastanede kaldıklarını ve evde bakımlarının da çok önemli olduğunu söyledi.



18 Kasım 2023 Cumartesi
Gaziantep

Prof. Dr. Sarıkabadayı, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, normal gebelik süresini tamamlayarak doğan bebeklerin “miadında doğan”, gebeliğin 37’nci haftasından önce dünyaya gelen bebeklerin ise “prematüre yenidoğan” olarak kabul edildiğini kaydetti.

“Prematüre bebekte de diğer bebeklerde olduğu gibi özellikle ilk beslenmenin kolostrum denilen anneden gelen ilk sütle yapılması çok önemli ve değerlidir” diyen Prof. Dr. Sarıkabadayı, anne sütü ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Anne sütü, bebeği enfeksiyonlardan ve bağırsak sistemini nekrotizan enterokolitten (bağırsaklarda oluşan ve hemen tedavi edilmezse hayatı tehdit edebilen bir enflamasyondur) koruma gibi pek çok faydasıyla birlikte, ilerde zeka düzeyinin bile daha iyi olmasına katkı sağlar.

Bebekler emmediğinde annelere sütlerini sağarak steril kaplarda ve buzdolabında uygun koşullarda saklamalarının öneriyoruz. Anne sütü yokluğu ya da yetersizliğinde bu sütler kullanılabilir.”

Erken doğan bebekte emme, yutma, nefes alma ve tüm bunların koordinasyonunda sorunlar yaşanabileceğini anlatan Prof. Dr. Sarıkabadayı, “Beslenme sırasında yaşanabilecek soluk tutma, morarma atakları, emme, yutma ve nefes alma koordinasyonunda ilk günler, bazen de birkaç hafta sürebilen, sık yaşanan sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

BEBEKLERİN BEYİN GELİŞİMİNDE UYKU ÖNEM TAŞIYOR

Bebeklerin beyin gelişiminde uykunun da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sarıkabadayı, prematüre bebeklerin doğumdan sonra ilk günlerinin büyük bir kısmını 15- 22 saat uykuyla geçirdiğini, bunun da normal bir bebeğin uyku süresinden fazla olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Sarıkabadayı, 36. hafta sonrasında uyku azalırken ağlamanın arttığını anımsatarak, şu önerilerde bulundu:

“Prematüre bebekler düzenli uyku, uyanıklık döngüsü geliştirmeleri uzun sürdüğünden özellikle geceleri uyumakta zorluk çekerler. Bu ritmi oluşturabilmeleri için oyun ve uyaranları gündüz saatlerine saklayın. Bebekler daha az ses ve ışıkla daha rahat uyuyabileceğinden, gece bebeğinizi beslerken ya da altını değiştirirken zayıf ışık kullanabilirsiniz. Sallamak, banyo yaptırmak, gezdirmek de yarar sağlayabilir.”






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi