cv_N7yO0.jpg

Jandarma, Özak işçilerine ve EMEP Milletvekilleri Sevda Karaca ile İskender Bayhan'a tazyikli su sıktı, gözaltına alınanlar oldu. Bugün ve 11 Aralık'ta gözaltına alınanlar serbest bırakıldı.



14 Aralık 2023 Perşembe
Gaziantep

Urfa'da sendika hakkı ve insanca çalışma koşulları talebiyle direnişlerini sürdüren Özak Tekstil işçileri bugün bir kez daha gözaltına alındı. İşçilerin yanında olan Emek Partisi (EMEP) milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan da jandarmanın tazyikli suyla müdahalesine maruz kaldı. Bugün gözaltına alınan 19 kişi ilerleyen saatlerde serbest bırakıldı. Öte yandan önceki gün (11 Aralık) Özak işçileriyle beraber gözaltına alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, savcılık tarafından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Türkmen haftada bir imza verme, diğer 7 sendika yöneticisi ve işçi de ayda bir imza verme koşuluyla serbest bırakıldı.

İŞÇİLERE YİNE SU, GAZ, GÖZALTI!

Özak Tekstil işçilerinin direnişinin 17'nci gününde jandarma, barikatı bu kez Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) girişine kurdu. Bir araya gelen işçilerin kararlı duruşu sonrasında önce barikat açıldı ve işçiler OSB'ye girdi.

Ardından ise gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle bekleyişlerini sürdüren işçilere jandarma müdahale etti.

İşçilere ve EMEP Milletvekilleri Sevda Karaca ile İskender Bayhan'a TOMA'dan tazyikli gazlı su sıkan jandarma, BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp dahil 19 kişiyi gözaltına aldı.

"BU MÜCADELEYİ ŞİDDET UYGULAYARAK BİTİRECEKLERİNİ SANANLAR YANILIYOR"

İşçilerin gözaltına alınmasının ardından OSB'de kalan işçilerle bir araya gelen EMEP milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan, burada hem işçilere seslendi hem de açıklamalarda bulundu.

Sevda Karaca, sabah saatlerinden itibaren jandarma yetkilileriyle temas kurarak OSB'de uygun bir yerde bekleneceğini ilettiklerini ancak yine de işçilere müdahalede bulunulduğunu hatırlattı. Karaca, "Biz buradayız, yan yanayız. Bu direnişi baskıyla, şiddetle bitireceğini düşünenlere buradan güçlü bir yanıt vermemiz lazım. Gözaltındaki arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını, Özak Tekstil işçilerinin üzerindeki bu devlet, valilik, jandarma şiddetinin bir an önce son bulmasını talep ediyoruz. Urfa Valiliğine, İçişleri Bakanlığına sesleniyorum: Siz patronun arkasına dizildiniz diye Özak işçileri insanca çalışma ve yaşama haklarından vazgeçecek değil. Dostun, düşmanın belli olduğu günler yaşıyoruz. Ne yapacaksak birlikte yapacağız, birliğinizi korursanız kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan İskender Bayhan ise patronların, sermayedarların çıkarları söz konusu olunca işçilerin hiçbir değeri kalmadığını belirterek "Eğer işçi ve emekçiler kendi haklarına, emeklerine, geleceklerine sahip çıkmazsa, birlikleri ve kararlılıkları olmazsa, bu ülkede milyonlarca işçi ve emekçinin onurlu bir yurttaş olarak, insan gibi yaşamasının önü tıkalı. Sizler bu ülkenin yarınlarının teminatısınız, bizler de sizlerin yanındayız. Siz çok şey başardınız. Sanmayın ki bu birlik TOMA'larla, tazyikli sularla sona erer. Sizler Urfa'da destan yazdınız, bundan sonraki mücadelenizi de bu bilinçle sürdürün" dedi.

DÜN GÖZALTINA ALINANLAR SERBEST BIRAKILDI

Dünkü jandarma müdahalesinde gözaltına alınan 19 kişi işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

İŞÇİLER, ARKADAŞLARINA SELAM GÖNDERDİ

Önceki gün jandarmanın müdahalesinde de Özak Tekstil işçileriyle beraber BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticileri Çayan Dursun, Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek de gözaltına alınmıştı.

Gözaltındaki arkadaşlarına seslenen Özak Tekstil işçileri, "Biz her zaman buradayız, senin yerin boş değil bunu unutma, moralini yüksek tut. Direne direne kazanacağız" dedi.

SENDİKA BAŞKANI TÜRKMEN'E TUTUKLAMA TALEBİ

Gözaltı süreleri kanunsuz bir şekilde uzatılan Mehmet Türkmen ve sendika yöneticilerinin, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "eylemlerde ısrar ederek kolluk kuvvetlerine direnme" gerekçesiyle ifadeleri alındı.

Türkmen’in avukatı Tugay Bek, “Sendika genel başkanı sıfatıyla müvekkilim katıldığı tüm eylem ve etkinlikte anayasa ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar ve kanunlara güvence altında olduğunu düşündüğümüzde düşünce ifade ve gösteri hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerekir. 11 Aralık 2023 tarihinde gerçekleşen yakalama ve gözaltı işlemi haksız ve hukuka aykırıdır. Yasal dayanaktan yoksundur. Bu sebeple müvekkilimin derhal salıverilmesini talep ediyorum” dedi.

Daha sonra savcı, ifade almadan Mehmet Türkmen'i tutuklama, diğer 7 kişiyi yurt dışı çıkış yasağı tabiyle mahkemeye sevk etti.

ADLİ KONTROLLE SERBEST BIRAKILDILAR

Mahkemeye sevk edilen BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, sendika yöneticileri Çayan Dursun, Deniz Kar ve Mazlum Ayçiçek ve 4 işçi, adli kontrolle serbest bırakıldı. Türkmen'in haftada bir, diğer 7 sendika yöneticisi ve işçinin de ayda bir imza vermesi gerekecek.

Kaynak: Evrensel






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi