vb_19685.jpg

Yapılan saha uygulamasında GES’lerdeki temizlik konusunun genellikle göz ardı edildiği belirten Arıkan, “Bir panelin üzerindeki kirlilik, yaklaşık kendisi ile beraber çalışan 20 civarında panelide üretim dışı bırakmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı panel arası ve altlarında biriken kirli maddeler, zamanla panelin verimini etkileyecek, yangın riskleri oluşturabilecektir. Kirlilik, yaklaşık kendisi ile beraber çalışan 20 civarında panelide üretim dışı bırakmaktadır. Lütfen önlem alın” dedi.



17 Aralık 2023 Pazar
Gaziantep

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan, GES üretimi konusunda çok ciddi uyarıda bulundu. Oda olarak yenilenebilir kaynaklı elektrik santrallerinin önemini yıllardır vurgulandıklarının altını çizen Arıkan, “Ülkemizin yatırımcıları haklı olarak buna ciddi şekilde ilgi göstermektedir. Bu vizyon ve güncellenen yönetmelikler, yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerin hızla büyümesine sebep olacaktır. Özellikle Güneş Enerji Santrallerinin (GES) planlanması, kurulumu ve işletilmesi konusunda birçok önerilerimizi sunmuştuk. Santrallerin gerçek üretimlerini sürdürebilmesi için, bakımın ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek isteriz” dedi. 

ORGANİK YAPIYA SAHİP KİRLİLİK MEVCUT

“Panellerde; tozlar, yapraklar,  polenler, endüstriyel hava kirlilikleri, kuş atığı, deiyonize edilmemiş sularla yapılan temizleme sonucunda meydana gelebilecek kireç izleri gibi bir kısmı kimyasal, bir kısmı organik yapıya sahip kirlilikler görmekteyiz” diyen Arıkan, “Unutulmamalıdır ki, yalnız bir panelin üzerindeki kirlilik, yaklaşık kendisi ile beraber çalışan 20 civarında panelide üretim dışı bırakmaktadır.  Daha önce belirttiğimiz gibi, paneller arasında temizliğin yapılabilmesi için, gerekli koridor boşluğunun bırakılmadığını, panellerin aralıksız dizildiğini görüyoruz. Bu durum panellerin düzgün temizlenme imkanını ortadan kaldırmaktadır. Her ne kadar robotla temizlik yapılsa da, yürüme koridorları; panellerde temizlik ve panel bakımının, arızanın etkili bir şekilde giderilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur” 

YÜRÜME KORİDORLARI YETERSİZ

Arıkan, diğer bir önemli konuya daha dikkat çekerek, “Çatılarda, yürüme koridorlarının yetersizliğinden dolayı, arızalı veya robotla temizlenemeyen kirli panellere, panel üzerinden yürüyerek ulaşım sağlanmaktadır. Panellerde kırılmalar ve mikro çatlaklar oluşabilmektedir. Bu durum santralin ekonomik ömrünü azaltmakla beraber, kısa vadede arızaların hızla büyüyüp çoğalmasına sebep olacağından, üretim kayıplarını ciddi boyutlara uğratacak ve panellerin ömrü 25-30  yıldan çok daha kısa sürelere düşebilecektir.  Ayrıca, çeşitli sebeplerden dolayı panel arası ve altlarında biriken kirli maddeler,  zamanla panelin verimini etkileyecek, yangın riskleri oluşturabilecektir.  GES’ler kurulurken, birçok prosedür gerçekleşmekte, trafo kapasiteleri sorunu ile karşılaşılmaktadır. Trafo kapasitesi tahsis edilen bir arazi veya çatı GES verimli çalıştırılmalıdır. Bilindiği üzere, GES panelleri yapısından kaynaklı yıllık %1 verim kaybı yaşarlar. Bu kaybı göz önüne alarak, GES dizayn güç üretiminin yıllık yüzde 1’den fazla azalmamasına dikkat etmeliyiz” dedi. 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi