df_ZrAGp.jpg

Yerel seçimlere günler kala Gaziantep’te belediye ve GASKİ görevlilerinin Büyükşehir Belediye Başkanı aynı zamanda Ak Parti adayı olan Fatma Şahin’in broşürlerini dağıtması tepkilere neden olurken, Zafer Partisi Adayı Mehmet Pamuk, devlet ve kamu kaynaklarının Ak Parti adayları için kullanıldığını söyledi.



15 Şubat 2024 Perşembe
Gaziantep

Gaziantep’te yerel seçim çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, vatandaştan ve siyasetçilerden gelen bilgiler, tepkilere neden oluyor. Vatandaştan gelen bilgilere göre, GASKİ görevlilerinin su sayaçlarını okuduğu vatandaşlara, fatura ile birlikte bir de Fatma Şahin broşürü veriyor.

PAMUK: ZABITALAR, BROŞÜR DAĞITIYOR

Zafer Partisi’nin büyükşehir belediye başkan adayı Mehmet Pamuk’a göreyse büyükşehir zabıtaları, başkan Fatma Şahin’in seçim broşürlerini dağıtıyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Pamuk, Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesine göre, görevi kötüye kullanma suçu işlendiğini, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna aykırı hareket edildiğine dikkat çekerek, şunları söylüyor:

“Gaziantep'te tüm kamu kaynakları, devletin imkanları, AK Parti belediye başkan adayları için kullanılıyor. Bu sefer, zabıtalarla suçüstü yakalandılar. Vatandaşın hizmetinde olması gereken belediye zabıtaları, resmi üniformalarıyla, mevcut belediye başkanı ve AK Parti Adayı Fatma Şahin'in seçim broşürlerinin dağıtımını yapıyor.

Bildiğimiz kadarıyla Fatma Şahin'in en yakını olan, büyükşehir belediyesi başkan vekili olarak görev yapan Osman Toprak bir hukukçudur. En başta Osman Toprak'ın Başkan Şahin'i uyarması gerekirken, kendisinin de bu suça ortak olduğunu görüyoruz.

Belediye Genel Sekreteri Sezer Cihan, bu yapılana nasıl müsaade ediyor?

Belediyeler dâhil, tüm kamu kurumlarının resmi araçları, iş makineleri, vatandaşlardan toplanan vergilerle alınmaktadır. Bu araçlar ilgili kuruma, kamu hizmetinin yerine getirilmesi için tahsis edilmektedir. Kamu kurumu araçlarıyla ve personeliyle Fatma Şahin'in propaganda niteliğindeki tanıtım ve reklam broşürleri dağıtılamaz. Bu türden siyasi çalışmalar için resmi plakalı araç tahsis edilemez, personel görevlendirilemez.

Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesine göre, “Görevi kötüye kullanma” suçu işlenmiştir. Bu örnekte de görüldüğü üzere, adil ve eşit koşullardaki bir seçim yarışı ortadan kaldırılıyor.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın derhal soruşturma başlatması gerekiyor. Bu konunun takipçisi olacağız. Gaziantep'te, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanuna aykırı hareket ediliyor.

298 sayılı Kanun’un 62. maddesinde, “Devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanların, ilan dağıtamayacağı” vurgulanmaktadır.

Yine Kanun’un 63. maddesinde, “62’nci maddede sayılanlarla, umumi menfaatlere hadim cemiyetler ve bunlarda görev almış bulunan memur ve hizmetliler seçimlerde de tarafsızlıklarını muhafaza etmek zorundadırlar” denilmektedir.

Söz konusu Kanunun 63. maddesinin (a) ve (b) fıkrasında açık ve net şekilde şu vurgu yapılmaktadır:

‘Yukarıda yazılı olanların, 5830 sayılı kanunda yazılı yasak hükümleri saklı kalmak üzere seçim süresince:

a) Siyasi partilere veya adaylara her ne nam ile olursa olsun bağış ve yardımlarda bulunmaları,

b) Memur ve hizmetlileriyle her türlü araç ve gereç ve imkanlarını siyasi bir partinin veya adayın emrinde veya herhangi bir siyasi faaliyette çalıştırmaları, kullanmaları veya kullandırmaları yasaktır.

Birinci fıkrada yazılı olanlarla, Bankalar Kanununa tabi teşekküllerin, siyasi bir partinin lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyuna tesir etmek maksadıyla her türlü yayınlarda bulunmaları yasaktır.

Daha önce basılmış ve yayınlanmış ve yukarı ki fıkradaki mahiyeti taşıyan her türlü kitap, broşür, afiş ve bunlara benzer yayınlar da aynı hükme tabidir’

Biz Zafer Partisi olarak, suç duyurusunda bulunmayacağız. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı ve seçim kurulu bu konuda harekete geçecek mi yoksa sessiz mi kalacaklar? merak ediyoruz.

Seçim kanununda belirtilen yasaklara uymayan, TCK’ya göre suç işleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili görevlileri, yetkilileri hakkında vakit kaybetmeksizin gerekli yasal adımlar atılmalıdır. Eğer AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, kendine çok güveniyorsa, belediye imkanlarını kullanmaktan vazgeçerek,  Zafer Partisi ve diğer partilerin adaylarıyla eşit şartlarda yarışmalıdır. Ancak görüyoruz ki, korku dağları sarmış. Fatma Şahin, seçimi kaybedeceği endişesiyle can havliyle belediyenin tüm imkan ve olanaklarını, personel ve araçları, kendi şahsi seçim kampanyası için seferber ediyor.

31 Mart seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlığını kazandığımız andan itibaren, belediye başkan yardımcıları, daire başkanları ve yardımcıları, müdür, memur ve diğer büro çalışanları ile tüm belediye personelleri hiçbir üst amirinin kuklası olmayacaktır. Haksız ve hukuksuz işleme rıza göstermeyeceğiz. Halkın faydasına kararlar için inisiyatif alacak ve yetkilerini kullanacaktır"



Haber ile ilgili video




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi