Yeni asgari ücret zamlarının uygulanmaya başlamasının ardından Gaziantep OSB’de yer alan bazı fabrikalarda iş bırakma eylemleri yaşanmış, eylemin yaşandığı fabrikalardan birisi ise ABY(ABAY) Plastik olmuştu. Fabrika önündeki 4 günlük eylemin ardından bazı kazanımların elde edilmesiyle birlikte, eylemdeki işçiler yeniden işbaşı yapmıştı.
EYLEMLERİN ARDINDAN İŞTEN ÇIKARTMA SÜRECİ BAŞLADI
Pazartesi günü eylem sonlandı ve tüm işçiler fabrikaya girerek, üretime devam etti. İddiaya göre, eylem sürecinde yapılan görüşmelerde, işbaşı yapıldığı takdirde hiçbir işçinin işten çıkartılmayacağına söz verildi. Ancak, verilen sözler tutulmadı.
DÜN GECE İTİBARİYLE ONLARCA İŞÇİ İÇERİ ALINMADI
Dün gece vardiyasına giden çoğu işçiye, fabrika tarafından bir mesaj gönderildi. O mesajın gönderildiği işçilere, ‘İşinize son verildi’ denildi. O mesajın ardından fabrikaya giden işçiler, içeriye alınmadı.
EYLEM SÜRECİNDE HASTA VE RAPORLU OLAN BAZI KİŞİLERİN DE İŞTEN ÇIKARTILDIĞI İDDİASI
Konu hakkında gazetemize elindeki evrakları gösteren bazı kişiler, eylemlerin başladığı günlerde kendilerinin raporlu olduklarını, buna rağmen gerekçe gösterilmeden işten çıkartıldıklarını söylediler.
SERVİSLER KAPIYA YANAŞTI, İŞÇİLERİN GÖRÜŞMESİ ENGELLENDİ
Yeniden toplu iş bırakma eylemi yaşanma ihtimaline karşılık, işine devam eden işçilerle, işine son verilen işçilerin görüşmemesi için servisler giriş kapısına yanaştı. Kapı önünde servisten inen işçiler, direk fabrikaya gitti. Böylece, işten çıkartılanlar ile işine devam eden işçilerin görüşmesi engellendi.
KARACA, AÇIKLAMA YAPTI
Dün gece yaşanan gelişmelerin ardından EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca bir açıklama yaparak, işçilerin işine son verilmesine tepki gösterdi. Fabrika patronunun suç işlediğini söyleyen Karaca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
‘’Gaziantep’te Kimpack Plastik’te işçiler, dayatılan sefalet ücretine karşı iş bırakmış, 4 gün boyunca fabrika önünde fiili grev yapmışlardı. Bu süreçte Petrol-iş Sendikasına üye olan işçiler, kararlılık gösterince kısmi kazanımlarla işbaşı yapmışlar, fabrika içinde sendikal örgütlenme çalışmasına devam etmişlerdi.
İşçilerin işbaşı yapmasının üstünden iki gün geçti, bu iki gün içinde fabrikada işçilere büyük bir baskı yapıldı. İşçilerin telefonlarından sendika üyesi olup olmadıklarını göstermeleri istendi, sendikadan istifaya zorlandılar. Ve dün gece 100'e yakın işçi işten çıkarıldı.
KİMPACK PATRONU SUÇ İŞLİYOR
Sefalet ücreti dayatmasıyla, hakkını isteyen işçilere uyguladığı baskıyla, işçileri haksız yere işten atarak, her türlü yasadışı yöntemle sendikal örgütlenmenin önüne geçen patron suç işliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sesleniyoruz; bu suçların yolunu siz açıyorsunuz. Patronlara suç işleme özgürlüğünü siz veriyorsunuz. Kimpack işçilerinin yanındayız’’ dedi.
KİMSE ÇIKARTILMAYACAK DİYE SÖZ VERİLDİ AMA…
Gazetemize açıklama yapan bir işçi, eylem esnasında fabrika ve vardiya müdürlerinin hiçbir işçinin işten çıkartılmayacağına söz vermesine rağmen, verilen söze uyulmadığını belirterek, ’’Devletin verdiği zam yüzde 49 idi. Fakat işletme yönetimi, kimine yüzde 35, kimine yüzde 43, kimine yüzde 49 verdi. Benim ekmeğimi diğer arkadaşa, onun ekmeğini ise bana verdiler. Biz de tedirginliğimizden dolayı, 4 gün bir direniş gösterdik. Burada bin kişiydik. Genel müdür ve bölüm müdürleri bizlere, ‘İçeri girin. Bu grev unutuldu. Dışarıda geçirdiğiniz 3-4 gün izinden sayılacak. İşten çıkartma olmayacak’ dediler. Fabrikaya girip, iki gün çalıştık. İki gün sonra burada bulunan herkese mesaj geldi ve işten çıkartıldınız denildi. Madem böyle bir şey yapacaklarsa, neden söz veriyorlar? Bize deselerdi öne çıkanları çıkartacağız, yine eyvallah. Erkek sözü verdiler. Ancak verdikleri sözde durmadılar. Hangi kanun ve maddede, devletin verdiği yüzde 49 değil de yüzde 35 zam yazıyor? 12 yıllık adama yüzde 39 zam verilmiş. Bana ise yüzde 51 verilmiş. Kimi adamın ekmeğini bana vermişler. İşçi, ekmeğini savununca hain mi oluyor? Biz bunların namusuna dolanmadık. Bunların ekmeğini de istemedik. Biz, sadece hakkımız olanı istedik. Yani bu ülkede, hakkını isteyince vatan haini mi oluyorsunuz?
BİZİ HIRSIZLIKLA SUÇLUYORLAR
‘‘Bizi 46. Maddeden çıkartmışlar. Bizleri hırsızlıkla suçluyorlar. Kimin, hangi malını çalmışım? Kimin malına zarar vermişim? Fabrikanın her yeri kamera ile dolu. Benim hırsızlık yaptığımı, makineye zarar verdiğimi ispat etsinler. Madem biz hırsızdık, neden eylemden sonra iki gün bizi çalıştırdılar? Niye bizi içeriye soktular? Bu ülkede insan, bu kadar ucuz mu oldu? Hakkımızı aramaktan başka hiçbir şey yapmadık. Herkes, çoluğu çocuğu için çalışır. Ben, çoluk çocuğumun ekmeğini savunamayacaksam neden çalışıyorum ki? Bizi çıkarmalarının en büyük nedeni, sendikalı olduğumuz için. Sendikalaşmamızı istemiyorlar. Niye? Çünkü sendika, bir patron için tehlikedir. Burada bulunan herkes sendikalı. Sendikalı olduğumuz için, bizi çıkarttılar.’’
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.