lo_37bQi.jpg

Gaziantep OSB’de bulunan Sayın Tekstil’de ek zam talebiyle iş bırakan 200 işçinin işten atıldığı iddia edilirken, konu hakkında söz konusu fabrikadan bilgi almak istedik ancak sorularımıza cevap verilmedi.



16 Mart 2024 Cumartesi
Gaziantep

Gaziantep’te bulunan Sayın Tekstil Fabrikasında çalışan 200’ü aşkın işçinin ek zam talebiyle başlattığı iş bırakma eylemi bir haftadır devam ediyor. Eylemlerinin ilk gününde tazminatsız bir şekilde işten atıldığı iddia edilen işçiler,  Birleşik Tekstil ve Dokuma İşçileri Sendikasıyla (BİRTEK-SEN) beraber fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Emek Partisi (EMEP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) yöneticileri de destek verdi.

EYLEME KATILMAYAN İŞÇİLER DE İŞTEN ATILDI

Fabrika önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen okudu. İşçilerin şubat ayı başında da düşük açıklanan zamma itiraz ettiğini söyleyen Türkmen, “Bu görüşmede fabrikanın müdürleri bir sonraki ay işçilerin taleplerini dikkate alacaklarının sözünü vermişti. Bu görüşmede görüşmeyi yapan dört işçi temsilcisi işten atılmış ancak bütün işçilerin iş bırakması üzerine işçiler işe geri alınmıştı. Bir ay sonra işçiler ücretlerinin yine aynı şekilde düşük yattığını görünce yine görüşmek istediler. Muhatap bulamadılar ve demokratik haklarını kullanarak topluca dışarı çıktılar. İşçilerin taleplerine patronun cevabı aynı gün işçileri toplu bir şekilde tazminatsız işten çıkarmak oldu. Hatta gece vardiyasında çalışan işçiler daha hiç iş bırakma eylemine katılmamışken işten attılar” dedi.

İŞÇİLER TELEFON KULLANMASIN DİYE FABRİKAYA SİNYAL KESİCİ

15 ile 18 bin arası devirle çalışması gereken makineler 23 bin devirle çalıştırıldığını belirten Türkmen, “İşçiler o makinelere yetişebilmek için sağlıklarını tehlikeye atarak çalışmak zorunda kalıyor. Yine bu fabrikada işçiler zorunlu bir mazereti olup izin istediklerinde işçilere yıllık izinleri kullandırılıyor. İşçilerin 2025 yılı için yıllık izinleri dahi kullandırılmış durumda. İşçiler pazar mesaisine gelmediğinde işçilerin devamlılık primleri kesiliyor. Bu fabrikada yemekler de çok kötü durumda. İşçilere sağlıklı bir öğün yemek bile vermiyorlar. Bu fabrikada işçilerin iletişim hakkı da yasaklanıyor. İşçilerin telefon kullanmasını engellemek için sinyal kesici kullanıyorlar. Daha sayamayacağımız pek çok haksızlık var. Bu fabrika aynı zamanda Zara’ya üretim yapıyor. Bu fabrikadaki bütün hak ihlallerini rapor edeceğiz. Zara’nın bu fabrikayla üretime devam etmesi bu işçi düşmanlığına ortak olması demektir. İşçilerle birlikte, avukatlarımız aracılığıyla hukuki girişmelerde de bulunmaya başladık” diye konuştu.

BİLGİ ALAMADIK

Gazete olarak, söz konusu işletmeyi aradık ve tazminatsız işten atma ve yapılan açıklamadaki iddialar ile ilgili bilgi almak istedik. Ancak, telefonda görüştüğümüz fabrika personeli, konu hakkında fabrika olarak bilgi paylaşmayacaklarını ifade etti.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi