pl_cUXdv.jpg

Eğitim Sen Gaziantep Şubesi, Gaziantep dahil birçok ilde yöneticilik mülakatlarında yaşanan torpil ve kayırmacılığa tepki gösterdi.



24 Mayıs 2024 Cuma
Gaziantep

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Şube Başkanı Ömer Parlakçı, ‘’Türkiye’de en yoğun siyasal kadrolaşmanın yaşandığı bakanlık olan Millî Eğitim Bakanlığı’nda mülakat ile eğitim yöneticileri belirlenirken, liyakat ve yeterlilikten çok ‘sadakat’, ‘yandaşlık’, ‘sendikal ve siyasal kayırmacılık’ ilişkilerinin öne çıkması düşündürücü’’ dedi.

EMEKÇISI ARKADAŞLARIMIZIN HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞIZ

Çeşitli illerden sendikaya ulaşan bilgilere göre, geçmiş yıllarda olduğu gibi, yazılı sınavdan yüksek puan alan çok sayıda eğitim emekçisine mülakatta düşük puan verilerek elendiğini kaydeden Parlakçı, ‘’Aralarında sendikamız üyelerinin de bulunduğu eğitim emekçileri tamamen torpil ve kayırmacılık anlamına gelen mülakat uygulaması nedeniyle bir kez daha mağdur edildiler. Gaziantep de iki gün önce açıklanan idarecilik sınavında üyelerimizin de aralarında olduğu birçok eğitim emekçisi arkadaşımız mülakatta elendi. Sınav puanı en yüksek üyemiz mülakatta elendi. Gerek hukuki anlamda gerekse alanlarda eğitim emekçisi arkadaşlarımızın hakkını savunmaya devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

MÜLAKAT UYGULAMASININ TERCIH EDILMESI TORPILE DAYALI KAYIRMACILIĞI GÜÇLENDIRIYOR

‘’Mülakat uygulamasıyla nesnel ve objektif bir değerlendirme yapmanın mümkün olmadığı açık’’ ifadelerini kullanan Parlakçı, ‘’Yönetici adaylarının değerlendirilmesinde objektif ölçütlerin kullanılması yerine mülakat uygulamasının tercih edilmesi torpile dayalı kayırmacılığı güçlendiriyor. MEB’in eğitim yöneticiliği sınavlarında torpil ve kayırmacılığın yaşandığı, büyük ölçüde iktidara yakın sendika üyelerine sözlü sınavda yüksek not verilerek kayrıldığı yönünde kamuoyunda geniş bir yargı bulunuyor. Son yapılan eğitim yöneticilileri mülakat sınavı sonuçları bu yargıyı güçlendirir nitelikte oldu. Mülakat sınavında başarılı olarak ilan edilen aday sayısının sendikalara göre dağılımının açıklanması halinde, bugüne kadar olduğu gibi, yine sendikal ve siyasal kayırmacılığın belirleyici olduğu açıkça görülecek.’’

MÜLAKAT UYGULAMASINDAKI ISRARINDAN BIR AN ÖNCE VAZGEÇMELI

Parlakçı, ‘’Yazılı sınavda başarılı oldukları halde mülakat sınavında düşük puan verilerek elenen adayların yapacakları itirazların açıklanan sonucu ne kadar değiştireceği belli değildir. MEB, öğretmen atamalarından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine kadar her alanda doğrudan ‘siyasal torpil’ uygulamasını çağrıştıran mülakat uygulamasındaki ısrarından bir an önce vazgeçmeli. Eğitim yöneticileri belirlenirken mülakat sınavı gibi doğrudan torpil ve kayırmacılığı çağrıştıran taraflı yöntemler yerine, liyakatin temel alındığı, objektif, bilimsel ölçütlere dayanan ve kimsenin kafasında soru işareti oluşturmayacak yöntemler belirlenmeli’’ çağrısında bulundu.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi