Gaziantep gibi sanayi ve ticaret kentlerinin en büyük sorunlarından birisi şüphesiz konut ve barınma sorunu. Sürekli devam eden bu soruna, bir de 6 Şubat depremleri eklenince, işin şekli tamamen değişti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan’ın konut ihtiyacı ile ilgili verdiği bilgi ise, sorunun çözümünün çokta kolay olmayacağını gösteriyor.
DEPREMDEN SONRA 40 BİN KONUT İHTİYACI ORTAYA ÇIKTI
Geçtiğimiz Perşembe günü yapılan belediye meclisinde, meclis üyelerine bilgi veren Cihan, depremden sonra kentte 40 bin konut ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. Belediye başkan vekili Halil Uğur ise, belediye olarak konut üretmeye devam ettiklerini, Güneyşehir ve Kuzeyşehir’de konut inşaatlarının devam ettiğini belirtti.
ŞAHİNBEY VE ŞEHİTKÂMİL’DE SES YOK
Büyükşehir belediye meclisine büyükşehir ve ilçelerden belediye başkanları, yardımcıları da katılıyor. Meclisin en önemli gündemlerinden birisi konut sorunu olurken, Şahinbey ve Şehitkâmil Belediye Başkanları ve yetkililerinden ses çıkmıyor.
SADECE BÜYÜKŞEHİR İLE SORUNUN ÇÖZÜLMESİ MÜMKÜN MÜ?
Kentte en düşük kira fiyatları 15-20 bin TL’ye dayanırken, 40 bin konut ihtiyacının sadece büyükşehir, TOKİ ya da özel sektörün yaptığı konutlar ile kısa vadede çözümü pek mümkün gözükmüyor. Geçtiğimiz günlerde bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 6 Şubat depremlerinden bugüne kentte, yaklaşık 10 bin konut üretildiğini söylemişti.
TAHMAZOĞLU’NUN GÜNDEMİ LAHMACUN, BAKLAVA, KURBANLIK
Deprem bölgesi içerisinde yer alan ve insanların barınacak ev bulmaya zorlandığı bir ortamda elini taşın altına koyması gereken belediyelerin başında gelen Şahinbey Belediyesi’nin başındaki isim olan Mehmet Tahmazoğlu’nun gündeminde ise baklavacılar, kurbanlıklar, betoncular ve lahmacun var. Türkiye’nin en kalabalık ikinci ilçesi olan Şahinbey’i 15 yıldır Mehmet Tahmazoğlu yönetiyor.
60 MİLYON TL’YE OKÇULUK TESİSİ YAPMIŞTI
İlçedeki konut sorunu bir yana dursun, Tahmazoğlu olan bütçeyi de savuruyor. Her yıl belediyeye ait yüzlerce arsa satılıyor ve bu satışlardan büyük gelirler elde ediliyor. Bu bütçeler ile de Yeşilvadi Parkı içerisine okçuluk ve binicilik tesisi yaptırılmış ve o iş için eski parayla 60 milyon TL harcanmıştı.
ÖĞRENCİ, MEMUR, KİMSE GELMİYOR
Gaziantep’te 4 tane üniversite bulunuyor. Bunun üç tanesi ise Şahinbey’de. Gaziantep Üniversitesi, HKÜ ve GİBTÜ’de tahmini 70 bin öğrenci var. İster istemez bu öğrencilerin kalacağı evler, yurtlar ise Şahinbey’de olması gerekiyor. Ancak, ilçede öğrenciler için yeterli sayıda ev ve yurt bulunmuyor. Olan evlerin ve yurtların ise ücretleri yüksek.
UMUT YILMAZ’DA İSE HENÜZ SES YOK
Şehitkâmil Belediyesi’nde ise yaklaşık 30 yıl sonra Umut Yılmaz başkanlığa seçildi ve yaklaşık 2-3 aylık bir başkanlık süreci var. Umut Yılmaz’da şimdilik konut üretme ve sorunun çözümüne yönelik neler yapacağı konusunda görüş belirtmiyor.
KONUT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİN DİYORUZ
Gazete olarak buradan tüm belediye başkanlarına, yöneticilere çağrı yapıyor, önceliği barınma ve konut sorununa verin diyoruz.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.