gh_LVmra.jpg

Gaziantep Üniversitesi’nde yeni yapılacak olan kütüphanenin temeli bugün atılıyor. Tasarruf genelgesinin yayınlanmasından günler önce alelacele ilk kazması vurulan proje ile ilgili akıllarda devasa sorular var.



12 Temmuz 2024 Cuma
Gaziantep

Görev süresinin artık sonuna gelen ve yeniden atanmayacağına kesin gözüyle bakılan Gaziantep Üniversitesi rektörü Arif Özsağır, giderayak yeni kütüphanenin temelini bugün atıyor. Önceki rektör Ali Gür döneminde projesi hazırlanan, bakanlıktan ödeneği çıkartılan, ancak rektörlük değişiminin ardından askıya alınan projenin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı kamuda tasarruf tedbirleri genelgesinden birkaç gün önce inşaatına başlandığı duyurulmuştu.

NEDEN BUGÜNE KADAR BEKLETİLDİ?

Türkiye’de 4 yılda çok şey değişti. Son 4 yılda pandemi, deprem, ekonomik daralma yaşanan ülkemizde, Türk parası aşırı değer kaybetmiş, enflasyon ve depremin etkisiyle, inşaat maliyetlerinde ciddi artışlar yaşanmıştı. Projeye, 4 yıl önce başlanmış olsaydı, bugüne kadar çok az bir bütçe ile tamamlanmış olacaktı. Ancak, mevcut rektör Arif Özsağır’ın rektörlük ataması döneminde başarılı işler yapıyorum algısı yaratma düşüncesinden dolayı proje bugünlere kaldı. Ve, temeli şimdi atılıyor.   

İHALE AYNI FİRMAYA

Bu projenin ihalesini, halihazırda üniversite tarafından yaptırılan ‘Acil travma ve yanık ünitesi’ inşaatını yapan Adıgüzeller İnşaat aldı. Söz konusu firmaya, bu işin ne kadara ihale edildiği, ihale ve sözleşme maddelerinde nelerin yer aldığı, inşaat ile ilgili fiyat farkı maddesinin olup olmadığı merak konusu.

TASARRUF GENELGESİ GÖLGESİNDE NASIL OLACAK?

Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından ‘kamuda tasarruf genelgesi’ yayınlandı. Söz konusu genelgeye göre, kamu kurum ve kuruluşlarında deprem riski olanlar hariç yeni bina inşaatına başlanmayacağı belirtilmişti. İşte bu genelgenin ardından temeli atılacak olan bu projenin yapımına izin verilip verilmeyeceği, inşaatın devam etmesi halinde işi yapan firmaya hak edişlerin nasıl ve hangi yöntemle ödeneceği merak konusu.

ZEMİNİN BETONU DÖKÜLMÜŞ DURUMDA

Projenin inşaatı günler önce başladı ve devam ediyor. İnşaat bölgesinde yapının zemin betonu dökülüyor. İşte böyle bir ortamda, bugün projenin temeli atılacak.

TÖREN, NAMAZ SAATİNE DENK GETİRİLDİ

Öte yandan, bugün yapılacak temel atma töreninin saati 11.30 olarak duyuruldu. Belirtilen saat, Cuma namazının saatine yakın bir saat. Saatin neden sabah ve öğlenden sonra değil de, namaz saatine denk getirildiği merak konusu.

MİMARİ VE DİĞER PROJELER İÇİN NE KADAR ÖDENDİ?

Diğer yandan, bu yapının mimari ve diğer projelerinin kime çizdirildiği, işi yapan firmaya hangi bütçeden ve ne kadar para ödendiği ise merak konusu. Gazetemiz sahibi Mehmet Bozkurt, dün konu hakkında rektör Özsağır’a sosyal medya hesabından bazı sorular sormuş ve cevap istemişti. Ancak, Özsağır’dan cevap gelmedi. Projeleri hazırlayan firmanın yöneticilerinin rektör Özsağır ile herhangi bir akrabalık bağının ve yakınlığının olup olmadığı merak konusu.

KURUM İÇİ PERSONEL VE SENATO ÜYELERİNE TÖRENE KATILIN TALİMATI

Mevcut rektör Özsağır’ın üniversitede hemen hemen kimse ile arası iyi değil ve çoğu personel, akademisyen ile kavgalı. Bu nedenle, Özsağır’ın duyurusu ile yapılan Gazze yürüyüşüne, ramazandaki iftar yemeğine ve son olarakta bayramlaşma programına neredeyse kimse katılmamış, hal böyle olunca, kamuoyunda rektör Özsağır’ın itibarı sıfırlanmıştı. Kamuoyundaki algıyı değiştirmek ve bugünkü temel atma töreninde güçlü mesaj vermek isteyen Özsağır’ın dün üniversite senato üyelerini topladığı ve üyelere bugünkü törene koşulsuz katılım sağlamalarını istediği belirtiliyor. Özsağır’ın isteğinin sadece senato üyeleriyle sınırlı kalmadığı, dün kurum içindeki tüm birimlere bilgi notu gönderilerek, personelin bu törene mazeretsiz katılmaları istendi.  

 



rt_ZSw9e.JPG 1 / 4

jk_Gsrhr.jpg 2 / 4

kl_2pb7C.JPG 3 / 4

df_fGhj2.JPG 4 / 4




Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi