df_V8F60.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nin ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Tüm temaslarımda Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan katliama dikkat çektim. İsrail-Filistin meselesine kalıcı çözüm getirmeden, küresel barış ve istikrardan bahsedilemeyeceğinin altını çizdim” dedi.



12 Temmuz 2024 Cuma
Güncel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi’nin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Zirve kapsamında yaptığı ikili görüşme ve hitaplarında, Filistin meselesine dikkat çektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İsrail-Filistin meselesine kalıcı çözüm getirmeden, küresel barış ve istikrardan bahsedilemeyeceğinin altını çizdim” dedi.

İsrail’in, soykırım suçlamasıyla yargılandığı Uluslararası Adalet Divanı’nın ihtiyati tedbir ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ısrarla uygulamadığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Netanyahu yönetiminin, yayılmacı ve pervasız politikalarıyla sadece kendi vatandaşlarının değil, tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye attığını kaydetti.

“İSRAİL YÖNETİMİNİN NATO’YLA ORTAKLIK İLİŞKİSİNİ SÜRDÜRMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini devamında şunları kaydetti: “Gelinen noktada şu tablonun netleştiğini görüyoruz. Karşımızda, maalesef savaş hukuku dâhil hiçbir hukuk, nizam, değer ve sınır tanımayan gözü dönmüş bir yapı vardır. Küresel vicdanın Filistinli sivilleri hedef alan saldırıların durdurulması için sokaklara döküldüğü mevcut ortamda İsrail’e askerî desteğin sürdürülmesi kabul edilemez. Oturumdaki hitabımda bu konunun üzerinde hassasiyetle durdum. İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan mevcut İsrail yönetiminin NATO’yla ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir.”

Filistin topraklarında kapsamlı ve sürdürülebilir barış tesis edilene kadar, İsrail’le NATO nezdinde iş birliği yapılması yönündeki girişimlerin, Türkiye tarafından onaylanmayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, on yıllardır işgal altında, zulüm altında, kendi topraklarında acı çeken Filistinlilerin kendi bağımsız ve egemen devletlerine sahip olma hakkını teslim etmeden, kalıcı barışı tesis etmenin mümkün olmadığını ifade etti.   

Uluslararası camianın tüm sorumluluk sahibi üyelerini, 1967 sınırları temelinde iki devletli çözüm için el ele vermesinin önemli olduğunu belirten çalışmaya davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm baskılara ve yıldırma girişimlerine rağmen, Filistin’i tanıyan ülkelerin sayısının artmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkiye olarak, önce ateşkesin ilanı, sonra da kalıcı barışın temini için, garantörlük dâhil her türlü inisiyatifi almaya hazır olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum” dedi.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi