lpk_r6QRc.jpg

50 yıllık köklü geçmişe sahip Gaziantep Üniversitesi’nde ilk defa böyle rezil bir dönem yaşanıyor. Üniversitedeki son yapılan kütüphane ve yemek ihalesi, hurda hırsızlığı iddiaları TBMM’ye taşınırken, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi veren EMEP Milletvekili Sevda Karaca, ‘‘Rektör Arif Özsağır hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?’’ dedi.



31 Temmuz 2024 Çarşamba
Gaziantep

Arif Özaydın döneminde yıkıma uğratılan Gaziantep Üniversitesi, gündemden düşmüyor. Üniversitedeki son gelişmeler, iki ayrı vekil tarafından TBMM’ye taşındı. EMEP Milletvekili Sevda Karaca kütüphane ve yemek ihalesini, CHP milletvekili Melih Meriç ise hurda hırsızlığı iddialarını gündeme getirdi.

KAMYONLARIN ÇIKIŞINA İZİN VERMEYEN GÜVENLİK PERSONELİNE BASKI MI YAPILDI?

İlk olarak, dün CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Meriç, konu ile ilgili açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: “Üniversiteye ait malzeme yüklü bir kamyon, resmi çıkış evrakı ve pusulası olmadan kampüsten çıkmaya çalışıyor. Ancak kampüsün kapısında bulunan güvenlik görevlisi çıkışı engelliyor. Üstlendiği sorumluluğun hakkını veren güvenlik görevlisinin tavrı sayesinde kamyon kampüse dönerek yükünü depoya geri indiriyor. Daha da vahim olanı, Gaziantep Üniversitesi yöneticilerinin hurda yüklü olduğu söylenen kamyonun çıkışı için baskı yaptığı iddia edilmektedir. Gaziantep’teki önemli bir kamu kurumunun bu tür şaibeli iddialara karışması hem Gazi şehrimizi hem de üniversiteyi töhmet altında bırakmıştır. Olayın basına yansımasının ardından bazı çalışanların görevden alındığı yönünde söylentiler dolaşmaya başlamış ancak henüz kamuoyunu tatmin edecek bir sonuç alınamamıştır. Türkiye’nin büyük üniversitelerinden birinin böyle vahim olaylarla alınması, 22 yıllık iktidarın rantçı zihniyetinin yansımasından başka bir şey değildir. Bizler Gaziantep halkının seçilmiş Milletvekilleri olarak bu işin peşini bırakmayacağız. İddiaların soruşturulması, suçu olanların hukuk önünde hesap vermesi için ne gerekiyorsa yapacağız.” dedi.

Melih Meriç konuya ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

1. Gaziantep Üniversitesi’ne ait malzeme yüklü kamyonun resmi çıkış evrakı ve pusulası olmadan kampüsten çıkış yapmaya çalıştığı iddiası doğru mudur, doğru ise söz konusu malzeme dolu kamyona neden resmi çıkış belgesi düzenlenmemiştir?

2.  Güvenlik personeli tarafından çıkışı engellenen kamyon için, GAÜN yöneticileri tarafından evraksız çıkması için baskı yapıldığı iddiası doğru mudur?

3. Söz konusu kamyondaki malzemenin türü, miktarı ve toplam tutarı nedir? Söz konusu kamyon nereye gitmek üzere kampüsten evraksız çıkmaya çalışmıştır?

4. Resmî belgesi olmadan kamyonun çıkışına izin vermeyen, görevini titizlikle yerine getiren güvenlik görevlisi taltif edilmiş midir?

5. Resmi evrak düzenlemek yerine sözlü talimatla kamyonun çıkış yapması yönünde baskı yapan yöneticilere idari soruşturma başlatılmış mıdır?

6. Söz konusu kamyonda kamuoyuna yansıdığı gibi hurda malzemesi mi vardı, eğer hurda malzemesi ise GAÜN Geri Dönüşüm Ayrıştırma Merkezi yerine neden başka bir yere götürülmeye çalışılmıştır?’’ dedi.

KARACA, ÇOK ÖNEMLİ İKİ İHALEYE DİKKAT ÇEKTİ

CHP’li Meriç’in ardından ise bugün EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’nin cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Karaca, önergesinde rektör Özsağır’ın hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sorarak, konu hakkında şu ifadelere yer verdi:  

“4 Haziran’da yemek ihalesi açan Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi birim maliyet olarak 83 TL, 6 Haziran’da ihale açan Karadeniz Teknik Üniversitesi 109 TL, 13 Haziran’da ihaleye giden Marmara Üniversitesi 106,5 TL talep ederken Gaziantep İslam Bilim Teknoloji Üniversitesi de yeni tamamladığı yemek ihalesi için 70 TL birim maliyet belirlemiştir. Diğer yandan 6 Temmuz’da yemek ihalesi açan Sağlık Bakanlığı, Gaziantep Üniversitesine göre 4,6 kat daha az maliyet belirleyerek Bakanlığın ihalesine göre kişi başı yemek maliyeti 65 TL’dir.

Henüz anlaşma süresi dolmamışken açılan ihalenin hangi ihtiyaçtan kaynaklandığını soran Karaca, ihaleye katılan firmaları ve tekliflerin bilgilerinin paylaşılmasını istedi.

Görev süresi ağustos ayında dolacak olan Rektör Arif Özaydın’ın, görevi sona ermeden önce apar topar ihale yaparak mevcut firmayla anlaşma imzalamaya çalışmasının kamuoyunda şaibe yarattığını vurgulayan Karaca, üniversitenin, kamuda tasarruf genelgesi yayınlanmasına rağmen 693 milyonluk kütüphane inşaatı başlattığının da gelen bilgiler arasında olduğunu belirtti. Karaca, Rektör Özaydın hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.

“ÖZAYDIN HAKKINDA HERHANGİ BİR SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞ MIDIR?​”

EMEP Milletvekili Karaca, Bakan Tekin’den şu soruların yanıtını istedi:

Gaziantep Üniversitesi yemek firmasıyla arasındaki anlaşma yıl sonunda sona erecek olmasına rağmen, hangi ihtiyaçtan yıl ortasında yemek ihalesi açmıştır?

Yemekhane ihalesine kaç firma katılmıştır ve verilen teklifler nedir? İhaleyi hangi firma almıştır?

Kütüphane ihalesine kaç firma katılmıştır ve verilen teklifler nedir? İhaleyi hangi firma almıştır?

Kamuda tasarruf genelgesi henüz ilan edilmişken 693 milyonluk kütüphane ihalesi ve 1,4 Milyar TL’lik yemek ihalesinin açıklaması nedir? Bu ihalelerle ilgili Bakanlığınız bir denetim ve inceleme başlatılmış mıdır?

Bakanlık olarak, görev süresi Ağustos ayında dolacak olan Rektör Arif Özaydın’ın, görevi sona ermeden önce apar topar ihale yaparak mevcut firmayla anlaşma imzalamaya çalışmasını yolsuzluk olarak değerlendiriyor musunuz?

Gaziantep Üniversitesi rektörü Arif Özaydın hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi