df_Tb369.jpg

Gaziantep’te hem somunun, hem de ekmeğin fiyatının 10 TL olması vatandaşa şok yaşatırken, ekmeğin hammaddesi olan un fiyatının durmadan artması hem fırıncıların, hem tatlıcıların, hem pastanelerin tepkisini çekiyor.



22 Ekim 2024 Salı
Gaziantep

Gaziantep’te temel tüketim maddesi ekmeğe zam geldi. Gelen zammın ardından hem somun, hem pide 10 TL’den satılmaya başlandı. Ekmeğe yapılan zammın ardından, biz de zam gerekli miydi? sorusunun cevabını öğrenmeye çalıştık ve sektör temsilcilerinden bilgi aldık.

UN FİYATLARINDAKİ ARTIŞ: Zammın en büyük nedeni girdi maliyetlerinin artması. Bu girdilerin içerisinde ise en önemli faktör un. Hem fırıncı, hem tatlıcı, hem pastaneci, hem baklavacı esnafından yaptığımız görüşmelerde, un fiyatlarının çok sık arttığını, un fiyatlarının artması nedeniyle zamların kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar.

SEKTÖRDE ELEMAN YETİŞMİYOR: Fırıncılık zor bir meslek olduğu için, eleman yetişmiyor. Olan elemanlar ise yevmiyeleri az buluyor. Bu nedenle zor durumda kalan esnaf, elindeki elamanı kaçırmamak için yevmiyelere zam yapıyor. Bu da ekmeğe zam için etken oluyor.

SİGORTA, DOĞALGAZ, MAYA HEPSİNE ZAM GELDİ: Un ve işçiliğin yanı sıra sigorta, doğalgaz, maya dâhil hemen hemen her şeye zam geldiği belirtiliyor. Edindiğimiz bilgiye göre, sadece doğalgaza gelen zammın yüzde 270 olduğu belirtiliyor.

UN FİYATLARINDAKİ ARTIŞTAN TÜM ESNAF ŞİKÂYETÇİ: Üretiminde un kullanan hemen hemen tüm esnaf, un fiyatlarındaki artıştan şikâyetçi. Buğday para etmezken, asgari ücret ve maaşlara henüz zam yapılmamışken, un fiyatlarının sık sık artması, esnafın tepkisini çekiyor. Görüştüğümüz esnaflar, uncuların denetlenmesini istiyor.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi