df_4kahE.jpg

Gaziantep’te belediyelerin ramazanda oluşturduğu ramazan sokaklarını, yaklaşık bir ay boyunca gözlemledik. Oluşturulan bu sokakların olumlu yönleri kadar olumsuz yönlerinin de olduğunu, bu organizasyonlar nedeniyle normal esnafların ciddi iş kaybı yaşadığını gördük. Özellikle de Şahinbey’in Akkent bölgesinde.



4 Nisan 2025 Cuma
Gaziantep

Ramazanın gelmesini fırsat bilen Gaziantep’teki belediyeler, harekete geçti. Gerek büyükşehir, gerek Şahinbey, gerekse Şehitkamil Belediyeleri, farklı noktalarda ramazan sokakları oluşturdu. Eğlence ve ramazanın ruhuna uygun etkinlikler yapılmasında sorun yoktu. Ancak, bunun yanında oluşturulan ramazan sokakları, gelir kapısına dönüştürdü. Büyükşehir belediyesi Festival Parkı içerisinde, Şehitkâmil Belediyesi Topçuoğlu Cami yanı Oyuncakistan Parkı içerisinde, Şahinbey Belediyesi ise Akkent Millet Cami içerisinde oluşturdu.

AKKENT RAMAZAN SOKAĞI ADALETSİZLİK YARATTI

Büyükşehir ve Şehitkâmil Belediyeleri, sokakları parklarda oluşturduğu için o bölgelerdeki esnaf, bu organizasyonlardan fazla etkilenmedi. Ancak, Şahinbey Belediyesi’nin Millet Camisi bahçesinde oluşturduğu sokakta durum farklı idi. Buraya yüzlerce stant yapıldı. Kebapçılar, dönerciler, tatlıcılar, baklavacılar, çiğköfteciler, giyimciler, hediyelik eşyacılar, köfteciler, bazlamacılar, pastaneciler getirildi. Hal böyle olunca, bölge insanı teravih namazı için camiye gitmeden önce iftarını orada açtı. Orada yedi, içti. Öyle olunca da bölgedeki normal esnaf iş yapamadı. Dükkân kirası, işçisi, vergisi, giderleri yüksek olan normal esnaf, belediyenin bu organizasyonu nedeniyle bir ay maddi zorluklar çekti. Görüştüğümüz bazı esnaflar, işlerinde yüzde 200-300 düşüşlerin yaşandığını dahi söyledi.

TAHMAZOĞLU HER YERE KAMERALARI ALIP GİDİYOR AMA…!

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, yanına kameramanları alarak, güya denetime gidiyor. Göstermelik olarak birkaç yerde görüntü veriyor, birkaç esnafı ise fırçalıyor. Halk ise belediyenin işyerlerine gereken denetimleri yaptığını düşünüyor. Bir yanda böyle bir durum varken, diğer yanda ramazan sokağında durum farklı idi. Onlarca stant kuruldu. Hizmet sektöründe yer alan yemekçiler, tatlıcılar, kebapçılar, lokantacılar oraya götürüldü ve hizmet verdirildi. Ancak, bu esnafların iş yaparken ellerini, bezlerini hatta malzemelerini yıkayacağı lavaboları bile yoktu. İşte bu şartlarda günlük onbinlerce insana sağlıksız ve hijyen şartlarına uyulmayan bir ortamda yiyecek, içecek hizmeti sunuldu. Ancak, bu duruma bir tek kurum, kuruluş, kişi itiraz etmedi. Her yerde ‘denetim yapıyorum’ diye halka hava atan Tahmazoğlu, kendi belediyesinin oluşturduğu ramazan sokağına dönüp bakmadı. Ayrıca, cami bahçesinde yerlere atılan çöpler, şişeler, kağıtlar, atıklar vardı. Belediye, bu alanların temizlenmesi için orada sabit olarak 3-5 temizlik personeli dahi bulundurmadı. İnsanlar çöplerin, kirliliğin, pisliklerin içerisinde yiyip içti.

FESTİVAL PARKI DAHA TERTİPLİ VE DÜZENLİYDİ

Şehitkamil Belediyesi’nin oluşturduğu sokakta da maalesef temizlik ve hijyen sorunu vardı. Orada da kebap, tatlı ve yiyecek satan yerlerin suyu ve lavabosu yoktu. İnsanlar ve esnaf elini yıkamadan yedi, içti. Ancak, Festival Parkı’nda durum farklı idi. Büyükşehir belediyesi her yıl gastronomi festivali düzenlediği için, her standın musluğu, bulaşık yıkayacak tezgâhı vardı. Oraya yeme, içme için giden vatandaşlar, diğerlerine nazaran daha şanslı idi.

HER YERDE FARKLI FİYAT

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ramazanın vazgeçilmezi olan Halep Kahkesi’nin fiyatı ile ilgili, ‘Her yerde farklı fiyat olmaz’ diyerek, Halep Kahkesi’ne taban fiyat getirdiklerini belirtmişti. Ancak, üç belediyenin oluşturduğu ramazan sokağında da fiyatlar birbirinden farklı idi. Şahinbey’deki ramazan sokağı içerisinde örneğin halka tatlı bir yerde 15 TL, diğer bir yerde ise 20 TL idi. Ciğer dürümü bir yerde 200 TL, bir yerde 230 TL, bir yerde et köfte 130 TL, başka bir yerde 170 TL idi. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündü. Kahkeci ve simitçi esnafına parmak sallayan, ‘200 TL’nin üzerinde Halep Kahkesi satamazsınız’ diyen Tahmazoğlu, kendi belediyesinin oluşturduğu ramazan sokağındaki farklı fiyatları nedense görmedi. Üstelik, orada çok sayıda belediye zabıtası olması rağmen.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi