LOK_wzea7.jpg

Gaziantep’in en önemli tarım ürünlerinden birisi olan fıstığın fiyatı gün gün yükseliyor. Birilerinin ürünü depolarda saklaması ve stokçuluk yapması nedeniyle fiyatlar ciddi şekilde artarken, kent yöneticileri, odalar, borsalar ve başkanları bu yükselişi sadece seyrediyor.



4 Ağustos 2023 Cuma
Gaziantep

Gaziantep denilince akla ilk gelen tüketim ürünlerinin başında Antep fıstığı geliyor. Son dönemde ciddi fiyat artışları nedeniyle insanların tüketemez noktaya geldiği ürünün fiyatı suni olarak yükseliyor. Piyasada boz fıstık diye adlandırılan fıstık içinin kilosu 900 TL’ye dayanmış durumda.

STOKÇULAR VE FIRSATÇILAR YÜZÜNE FİYAT HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Son dönemlerde fıstığın yatırım aracı olarak görülmesi, stokçuluk ve fırsatçılık yapılması ve ürününü depolarda bekletilip piyasaya sürülmemesi, fiyatların artmasına neden oluyor.

ÜRETİCİLER ÇARESİZ

Fıstıktaki fiyatların hemen hemen günlük değişkenlik göstermesi, üretiminde fıstık kullanan baklavacıları, tatlıcıları, pastanecileri ve diğer sektörlerdeki esnaf ve sanayicileri zor durumda bırakmış durumda. Herkes suni fiyat artışlarının daha nereye kadar devam edeceğini merakla bekliyor.

ODALAR, KENT YÖNETİCİLERİ HEPSİ SEYREDİYOR

İnsanların neredeyse tüketim olanağı kalmadığı fıstığın suni olarak yükselişi ile ilgili sanayi ve ticaret odalarından, borsalardan, esnaf odalarından, esnaf odalar birliğinden, vekillerden, odalardaki ilgili komite temsilcilerinden, belediye başkanlarından, kısacası kimseden ses çıkmazken, sorunun çözümüne yönelik ise gereken adımlar atılmıyor.

FİYATIN ARTMASI VATANDAŞA ZAM OLARAK DÖNECEK

Fiyat artışlarının ardından piyasadaki esnaf ve üreticilerle görüştük. Baklavacısından tatlıcısına, pastanecisinden helvacısına kadar herkes, üretimlerinde temel maddelerden biri olan fıstıktaki bu artış nedeniyle, yeni zamların kaçınılmaz olduğunu belirtiyorlar.

BUĞDAYDAKİ FİYAT ARTIŞININ SEBEBİNİ AÇIKLAYAN SARI, FISTIKTAKİ ARTIŞI GÖRMEZDEN GELDİ

Fıstığın en fazla yetiştiği ilçelerin başında Nizip geliyor. Nizip Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Sarı’nın bazı gazeteler ve haber sitelerinde buğdayın fiyatının yükselmesi ile ilgili açıklamaları yer aldı. Sarı, buğdayın fiyatının artmasının sebebi fırsatçılar derken, fıstıkta yapılan fırsatçılığı görmezden gelmesi tepki çekti.

ÇÖZÜM YA İTHALAT, YA DA DENETİM

Konu hakkında bilgi aldığımız bazı sektör temsilcileri, çözümün ise ya fıstığın ithalatına izin verilmesiyle, ya da kayıt dışı ve piyasada faturasız alınıp satılan ürünün kayıt altına alınması ile mümkün olduğunu belirtiyorlar.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi