df_xeJ2P.jpg

Milletvekilleri, internet gazetecilerinin mağdur edilmesinin yanlış olduğunu ifade ettiler.



12 Ağustos 2023 Cumartesi
Gaziantep

Gaziantep İnternet Medya Cemiyeti Başkan ve üyelerinin Büyükşehir Belediyesi önündeki basın açıklamasının yankıları sürüyor. Gaziantep Milletvekilleri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada dijital çağda Gaziantep’teki internet gazetecilerinin dışlanmasının dolayı bir sansür olduğunu ifade ettiler.

MAĞDURİYETE KAYITSIZ KALMADILAR

Son 10 yılda internet medya kuruluşlarına reklam, abone desteği vermeyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin internet medya kuruluşlarına gönderdiği mailde BİK’e kayıtlı olmayan internet sitelerine reklam ve abone desteği verilemeyeceğini açıklamasının yankısı Ankara’da da gündem oldu. CHP Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen, Melih Meriç, DEVA Partisi Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya ve İyi Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Büyükşehir Belediyesi’nin yıllarca basın açıklamalarını yayınlattığı internet medya kuruluşlarının sorununa çözüm aramak yerine dışlamayı tercih etmesini etik bulmadıklarını dile getirdiler.

ÖZTÜRKMEN: AKILCI OLAN ÇÖZÜM ÜRETMEKTİR

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, özgürlüğü kanun ile güvence altına alınmış olan basının ya da gazetecilerin işlerini yaparken önlerindeki en büyük sorunun ekonomik koşullar olduğuna dikkat çekerek, ‘’.Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ortada, toplumun hemen her kesimi ekonomik olarak büyük zorluklarla mücadele ediyor. Tabi gazeteciler mesleklerini icra ederken bu işten ekonomik olarak da kazanç elde etmeleri gerekiyor. Fakat zaten oldukça dar bir ekonomik döngü içerisinde oldukça zor şartlarda kamuoyuna haber sunan gazetecilerin belediyeler ve diğer kurumlar aracılığı ekonomik yaptırımlara ya da dayatmalara maruz bırakılmaları basına yapılan dolaylı bir sansürdür. Gazeteciler ancak ekonomik olarak daha rahat şartlara sahip olduklarında özgür bir gazetecilik yapabilirler diye düşünüyoruz. Fakat bugün Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi’nin internet gazetecilerinin Basın İlan Kurumu’na tabi olmamaları durumunda onlara ilan ya da reklam vermeme kararı almasına anlam veremiyoruz. Bugüne kadar kentin ve ülkenin içine girdiği tüm kriz ve kaos ortamlarında, tüm afet ve risk teşkil eden zamanlarda devletinin ve milletinin yanında olan, halka büyük katkılar sunan, kurumların ve kuruluşların vatandaşa hizmetlerini daha iyi ve daha hızlı ulaştırmalarında büyük bir ses niteliği taşıyan gazetecilerin böylesi bir ekonomik tahakküme tabi tutulması akıl dışı bir iştir. Gazetecilerin, kurumların halka sunulan ve sunulacak olan hizmetlerde birer ses niteliği taşıması dolayısıyla kurumlar tarafından da ekonomik anlamda desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Bu vesileyle kurum ve kuruluşların gazeteciler ile ilgili aldıkları ekonomik bir politika belirlerken daha dikkatli davranmaları gerektiğini düşünüyorum.’’

MERİÇ: BASIN EMEKÇİLERİ DIŞLAMAK SORUNU DAHA DA BÜYÜTÜR

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç ise, yasal düzenlemelerin uygulanmaya konulması aşamasında bir geçiş sürecinin yaşandığını ve bu süreçte internet gazetecilerinin çözüme ilikin görüşlerini almadan ‘dışlanmasının’’ Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin basına bakış açısını göstermektedir.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı açıklama ile Basın İlan Kurumu’na tabi olmayan internet haber sitelerine reklam ve ilan vermeme kararının acele alınmış bir karar olduğunu dile getiren Meriç, ’’Bu karar ile gazeteciler ekonomik koşullarla zorlanmaya ve terbiye edilmeye çalışılıyor. Gazetecileri kimse bu şekilde terbiye etmeye kalkışamaz. Hemen her attığı adımı haberleştirerek gazetecilerden bu haberlerin yayınlanmasını isteyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bugün gelinen noktada Basın İlan Kurumu’nun yaptığı dayatmayı bahane ederek gazetecilerin sesini kesmeye yönelik biçimsiz bir adım atmıştır. Gaziantep büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların bu konuya daha hassasiyetle yaklaşması gerekiyor. Konunun takipçisi olacağız’’ dedi.

GÜRBAN: BU BİR DOLAYLI SANSÜRDÜR

İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile kentin internet medya kuruluşları arasında yaşadığı krizin kent adına utanç verici bir durum olduğuna dikket çekerek, ‘’Bu bir dayatma ve dolaylı sansürdür. Gazetecilerin ekonomik koşullar dayatması sansüre uğramasına ne zihnimiz müsaade eder ne de vicdanımız. Gazeteciler halkın haber alma ihtiyacını gideren ve toplumun hemen her kesimine faydalı olan kamu hizmeti niteliğindeki bir mesleği icra etmektedir. Dünyanın bütün ülkeleri gazetecilerin sayısının ve basın kuruluşu sayısının artması için, gazetecilerin ekonomik şartlarının daha da iyileştirilmesi için mücadele ederken bugün Türkiye’de Basın İlan Kurumu adeta gazete ve gazeteci sayısını azaltmak için çalışıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de Basın İlan Kurumu’nun bu girişimini bahane ediyor ve gazetecilere basın ve ilan verilmeyeceğini açıkça gazetecilere deklare ediyor. Gazetecilerin kurum ve kuruluşlardan alacağı ilanı Basın İlan Kurumu belirleyecekse, gazetecilerin bu ilan karşılığında ne kadar ücret alacağını yine bunlar belirleyecekse, gazeteci nasıl özgür olacak? Siz gazetecinin cebine bile elinizi sokarsanız gazeteciden nasıl özgür olmasını bekleyebilirsiniz? Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tüm kanunlara riayet ediyormuş gibi gazetecilerin dolaylı sansürlenmesine yönelik olduğunu düşündüğümüz bu karara imza atarak büyük bir yanlışın içine düşmüştür. Bu karardan dönülmeli ve Gaziantep’teki tüm gazetecilerden özür dilenmelidir.’’ diye konuştu.

KAYA: UYGULAMA VE YAKLAŞIMI DOĞRU BULMUYORUM

DEVA Partisi Gaziantep Milletvekili Ertuğrul Kaya ise, yaşananları takip ettiklerini ve internet haber sitelerinin bir mail ile dışlanmasının çözümü değil, yeni sorunları tetikleyeceğine dikkat çekerek, ‘’DEVA Partisi olarak yerel basının kent dinamikleri açısından çok önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Basın İlan Kurumunun yerel gazeteler ve internet siteleri ile ilgili aldığı kararın Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulmasında yasal bir sorun olmayabilir ama biz yasal olan her şeyin her zaman doğru olmadığını yaşadığımız pek çok olayda gördük. Bu nedenle şehrimizde habercilik aşısından değer katan gazete ve internet haber sitelerinin varlıklarını sürdürmesini önemli ve gerekli görüyoruz. Başta Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yerel yönetimlerin yerel basınımızın işlerini kolaylaştırması gerektiğini düşünüyorum. Şehrimizle ilgili tüm gelişmeleri anlık aldığımız basın camiamızın desteklenmesi zor olmayacaktır.’’ İfadelerini kullandı.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi