nb_eyGL7.jpg

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep milletvekili Sevda Karaca, soru önergesine matbu cevap veren Hazine ve Maliye Bakanlığına “Patron korumayı bırakın, görevinizi yapın, sorumluları ortaya çıkarın, bu usulsüzlüğü cezalandırın!” diye seslendi.



6 Ekim 2023 Cuma
Gaziantep

Gaziantep'te Eruslu Global Şirketler Topluluğuna bağlı fabrikalar Ecoplast, Eruslu Sağlık Ürünleri, BZ İnşaat ve Erpen isimli şirketlerin hem işçilerinin dönük hak ihlalleri yaşattığı hem de çeşitli usulsüzlüklerle vergi kaçırdığına ilişkin işçiler açıklamalar yapmıştı. Geçtiğimiz temmuz ayında ortaya çıkan bu durumu Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesi ile soran Karaca’ya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından cevap verildi. Verilen cevapta tüm mükelleflere eşit ve düzenli vergi denetimi yapıldığı şeklinde matbu sözler söylendi. 
Sorularına yanıt alamayan EMEP Gaziantep milletvekili Sevda Karaca, twitter hesabından yaptığı açıklamada Bakanlığa seslenerek “Bu usulsüzlüklerle hem devletten vergi çalınıyor hem de işçilerin kıdem tazminatından, fazla mesailerinden, emekliliğinden, geleceğinden çalınıyor. Patron korumayı bırakın, görevinizi yapın, sorumluları ortaya çıkarın, bu usulsüzlüğü cezalandırın!” dedi. 

NE OLMUŞTU?

Temmuz 2023’te işçilerin basına yaptığı açıklamada Eruslu Global’e bağlı fabrikalarda, ortalama işçi ücretleri 12 bin TL civarında olmasına karşın bütün ücretler resmiyette asgari ücret olarak gösterildiği; asgari ücret tutarının üzerindeki ödemeler elden yapıldığı söylenmişti. Ücretin üstünde yapılması gereken ödeme olursa ücret bordrolarına “Deprem yardımı”, “Enerji yardımı” ve “sosyal yardım” gibi adlar altında gösterildiği ifade edilerek bordrolar paylaşılmıştı. İşçiler hastalık ya da zorunlu başka bir sebepten bir gün işe gelemediğinde, gelmediği günün ücreti dışında aylık ortalama 2 bin TL ücret kesintisi ile cezalandırıldığı ifade edilmişti. 
Bu iddiaları, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca; Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı soru önergesi ile şöyle sormuştu:
1- Eruslu Global Şirketler Topluluğuna bağlı bu işyerlerinde yaşanan iş hukukuna aykırı olan ve işçilerin haklarını gasp eden; daha önce gazete haberlerine de yansıyan bu uygulamalara dönük Sosyal Güvenlik Kurumu ve Vergi Dairesi tarafından bir denetim yapılmış mıdır? Yapılan denetimlerin nihai sonucu nedir?
2- Bugüne kadar herhangi bir denetimden geçmediyse, sebebi patronun hükumete yakın olması mıdır?
3- İşçilere ödenmesi gereken “deprem yardımı” ödemelerinin denetimi nasıl yapılmaktadır?
4- Taban ücretleri ve sosyal hakları, hak ettiklerinin altında beyan edilen işçilerin; emeklilik, kıdem tazminatı gibi işçilik hak ve alacaklarına etki eden bu hak ihlallerinin düzeltilmesi için nasıl bir çalışma yapılacaktır?
5- Son 10 yılda Eruslu Global Şirketler Topluluğu hangi teşviklerden ne şekilde faydalandırılmıştır? Bu teşvikler neticesinde ne kadar ödemeden muaf tutulmuştur?
6- İşçilerin taban ücretlerinin düşük gösterilmesiyle sigorta primleri ve vergileri olması gerekenin altında ödeyen bu şirketler hakkında herhangi bir ceza soruşturması başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa akıbeti nedir?
7- İşçilerin zorunlu olarak işe gelemediği günlerin maaşlarından kesilmesi ve keyfi olarak maaş kesintisiyle cezalandırılmaları gibi İş Kanununa ve Anayasaya aykırı bu uygulamaların sonlandırılması için ne tür çalışmalar yapılacaktır?
8- Adına 7’li sistem denilen, iş hukukunun temel ilkelerine aykırı ve günde 12 saat, haftada 56 saate kadar çalışmayı zorunlu kılan bu uygulamanın sonlandırılması için nasıl önlemler alınacaktır?






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi