hj_k0U2V.jpg

Emek Partisi Gaziantep İl Örgütü Antep'te fabrikalarda yaşanan işten çıkarmalar ve zam ayının yaklaşmasına dair il binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamada son bir ayda yüzlerce işçinin işten çıkarıldığı söylendi.



15 Ocak 2024 Pazartesi
Gaziantep

Açıklamayı EMEP İl Başkanı Abdullah Çiloğlan okudu. Çiloğlan, asgari ücretin belirlendiği günden itibaren erimeye başladığını ve işçilerin yine sefalet ücretine mahkum edildiğini ifade ederek, ''Zamlı asgari ücretin henüz cebe girmeden erimesiyle fabrikalarda asgari ücrete yapılan zam oranının yetmeyeceğini bilen Antepli işçiler de ek zam talep etmeyi tartışmaya başladılar'' dedi.

Ücretlere zam tartışmalarının olduğu dönemlerde işten çıkarmalarla işçilere gözdağı verilmek istendiğini ifade eden Çiloğlan, ''Partimize son dönemde birçok fabrikadan işten çıkarmalara ve baskılara dair doğrudan işçilerin aktardıkları bilgiler ulaşmıştır. Özellikle geçtiğimiz yıl iş bırakmalar ve ağır çalışma koşulları ile ilgili gündem olan fabrikalar başta olmak üzere ’küçülme’ gibi çeşitli bahanelerle işten çıkarmaların yoğunlaştığını görüyoruz'' diye belirtti.

EMEP FABRİKALARDA YAŞANANLARI AKTARDI

Çiloğlan, fabrikalardaki durumu şöyle sıraladı: ''

1.Eruslu Sağlık fabrikasında son bir ayda 100’ü aşkın işçi işten çıkarıldı. Eruslu Sağlık fabrikasında işçiler 2023’ün temmuz ayında fabrikanın 7’li sisteme geçmek isteyerek haftada iki gün 12 saat çalışma dayatmasına, ücretlerinin bir kısmının elden verilmesine ve bordrolarda ücretlerinin bir kısmının ‘deprem yardımı’, ‘enerji yardımı’ ve ‘sosyal yardım’ gibi adlar altında gösterilmesine karşı mücadele etmişti. İl örgütümüz ve Milletvekilimiz Sevda Karaca da işçilerin taleplerini gündeme getirmişti. Yaşananların ardından fabrika yönetimi açıklama yaparak 7’li sistemden vazgeçtiklerini ve işçilerin ücretlerinin tamamının artık banka hesaplarına yatırılacağını söylemişti. Bugün gelinen noktada o dönem geri adım atmak zorunda kalan Eruslu Fabrikası bugün işten çıkarmalarla işçileri baskılayarak 7'li sistem ve 12 saat çalışma meselesini kabul ettirme gayesine girmiştir.

2. Şireci Tekstil’de ise 200’den fazla işçi işten çıkarıldı. Şireci’de işçilere, işten çıkarmaların gerekçesi olarak “fabrikanın dokuzuncu bölümünün kapatılması” söyleniyor. Bazı işçilere ise bölüm değişikliği yapması dayatılıyor. Kabul etmeyen işçiler ise işten çıkarılıyor. Şireci direnişi Türkiye işçi sınıfının son yıllarda akıllarda kalan en önemli direnişlerinden biridir. Geçtiğimiz ağustos ayında fabrikada yaşanan direnişin etkisi olduğunu ve bunun tekrarlanmaması için patronun böyle bir yöntem uyguladığı apaçık ortadadır.

3. Akınal Sentetik fabrikasında işçilerin kendi aralarında Whatsapp grubu kurması işten çıkarma gerekçesi sayıldı ve 10’dan fazla işçi tazminatsız işten çıkarıldı. Noter aracılığıyla bir işçiye ulaşan ihtarnamede ise ‘‘İşverenliğimize ulaşan ihbar ile WhatsApp uygulaması üzerinden kurulmuş bir grup aracılığıyla iş yerindeki çalışan ücretleri ve henüz gündem olmayan ücret artışları ile ilgili olarak ‘İşletmelerde yavaşlama politikası yapalım’ gibi telkinlerde bulunduğunuz öğrenilmiştir.’’ ifadesi yer alıyor.

Mezbaha adıyla memlekete ün salmış olan bu fabrikada onlarca işçi uzuvlarını kaybetmiştir. İşçilerin işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın taleplerine kulak kapatan Akınal Sentetik fabrikası işçilerin kendi aralarında zam tartışması yapmasını dahi işten çıkarma gerekçesi yapabilmektedir!

4.Yine Forbes'un 2023 Milyarderler Listesi’nde 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin ismi olarak anılan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun fabrikası Merinos’ta 200’den fazla işçi işten çıkarıldı ve işten çıkarmalar devam ediyor''

EK ZAM TARTIŞMASI YAPMAK BİLE İŞTEN ÇIKARMA SEBEBİ

Antep'te işçinin öğünü olan nohut dürümün 50 liraya ulaştığını belirten Çiloğlan, ''Temel tüketim maddelerinin alınamayacak, ev kiralarının ödenemeyecek seviyelere yükseldiği, işçi çocuklarının okula beslenmesiz gittiği, işçilerin fabrikalardaki kölece çalışma koşulları sebebiyle uzuvlarını kaybettiği, iş cinayetlerine kurban gittiği -ki Antep’te tekstil işkolunda yaşanan iş cinayetleri Türkiye ortalamasının yaklaşık 5 katıdır-, işçiler ve emekçilerin yoksulluk sebebiyle intihar ettiği ve bunun artış gösterdiği böylesi karanlık bir dönemde patronların, karlarından ödün vermemek adına işçilerin geçinebilmeyi bırakalım hayatta kalabilmek için ek zam talebi tartışması sürdürmesine bile tahammülü kalmamıştır'' dedi.

''PATRONLAR İŞÇİLERİN ÖRGÜTSÜZLÜĞÜNDEN GÜÇ ALIYOR''

İktidar ve patronların işçilerin örgütsüzlüğünden güç aldığını söyleyen Çiloğlan şöyle devam etti: ''Artan enflasyon karşısında ezilmemek, hakkımızı her aradığımızda işten çıkarılmakla tehdit edilmemek için tüm işçileri başta insanca yaşayacak bir ücret için ücretlerin arttırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi, KDV başta olmak üzere halkın sırtındaki dolaylı vergilerin kaldırılması, sosyal hakların tanınması, sendikalaşma önündeki engellerin kaldırılması için birleşmeye, işyerlerinde ve yaşamımızın her alanında güvenceli bir geleceği hep beraber kurmaya çağrımızı bir kez daha yineliyoruz''

EMEP'TEN TALEPLERİ VE MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRMA ÇAĞRISI

2022 Şubat ayı ve 2023 yılında Antep'te yaşanan iş bırakma eylemlerini hatırlatan Çiloğlan, ''Özellikle son iki yılda yaşanan ek zam eylemlerinde elde edilen kazanımların kısa sürede erimesinin sebebi elbette işçilerin kalıcı örgütlülüklerini henüz kuramamasıdır. 2024 Şubat ayı yaklaşırken Başpınar'da çeşitli fabrikalarda çalışan işçilere bugünden taleplerimizi ortaklaştırma ve mücadeleye fabrikalarda örgütlerimizi kurarak hazırlanmaya çağırıyoruz. Partimiz bütün olanaklarıyla işçilerin mücadelesinin içerisinde ve yanındadır'' dedi. 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi