fg_8x1C1.jpg

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Gazikültür A.Ş. tarafından “Asrın Felaketi” temalı fotoğraf sergisi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yıldönümünde ziyarete açıldı.



8 Şubat 2024 Perşembe
Gaziantep

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nde yer alan sergi, Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği fotoğrafçılarının kadrajından depremin mekanlar üzerindeki yarattığı yıkımı konu alıyor.

Depremlerin Nurdağı ve İslahiye ilçeleri ile Gazi şehir kent merkezinde 6 Şubat ve sonrasında yaşanan manzaraları belgeleyen fotoğraf sergisi 16 Şubat’a kadar vatandaşların ziyaretine açık olacak.

YAKAR: HİÇBİR ZAMAN UNUTMAMAMIZ GEREKEN BİR GÜN 6 ŞUBAT

Gazikültür Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar sergi programında yaptığı konuşmada yaptıkları diğer sosyal etkinlik açılışlarına benzemeyen bir çalışma olduğunu aktararak şunları söyledi:

“Daha önce yaptığımız işlerde genellikle coşku ve şevkle anlatarak Gaziantep’in tarihi ve kültürüne ışık tutarken bugün çok daha farklı bir gündeyiz. 6 Şubat. İnsan anmakta, anmadan geçmekte istemiyor. Allah bizlere bugünleri tekrardan yaşatmasın. Gerçekten çok acıydı.  Bütün ailemiz, 11 il ile iliklerimize kadar bunu hissettik. Dokunduğumuz her insanda acılar var. Diğer taraftan da o gün yaşadıklarımızı bir daha yaşamamak adına gelecek nesillerin aynı sıkıntıyı, ezintiyi çekmemesi adına hiçbir zaman unutmamamız gereken bir gün 6 Şubat. Bizden sonrakilere, şu anda yaşayanlara da rahat edebilmesi için çok fazla ders alınması gereken bir gün.”

BİZ BURADA İNSANDAN ZİYADE MEKANI ANLATMAYA ÇALIŞTIK

Konuşmasının devamında Gazi şehrin bulunduğu coğrafyanın geçmişten günümüze çok çalkantılı olaylara şahitlik ettiğine dikkat çeker sözlerine şöyle devam etti:

“Geçmişte bu coğrafya bize çok büyük nimetler verdi ama bu coğrafya aynı zamanda fay hatlarının bulunduğu bir coğrafya. Defalarca bunlar konuşuldu. Biz burada insandan ziyade mekanı anlatmaya çalıştık. Herkes bireysel acılarını yaşadı.”

ÖZDEMİR: 6 ŞUBAT’TA GAZİANTEPLİ FOTOĞRAFÇILAR KENDİ ACILARINA MAKİNALARINI ÇEVİRDİLER

Küratör Doç. Dr Beyhan Özdemir fotoğrafçıların kendi yaşadıkları acıları kayıt altına aldıklarını belirterek, "İnsanlar hep başkalarının acısına vizörlerini çevirir. Maalesef 6 Şubat’ta Gaziantepli fotoğrafçılar kendi acılarına makinalarını çevirdiler. Bu büyük depremde sadece biz bu acıları tekrar yaşamak değil, hatırlatmak adına kayıt altına alan, Gaziantep Fotoğraf Sanatı Derneği üyelerinin fotoğraflarından oluşan bir seçki yaptık. Binaları, o günkü yaşananları anlatmak adına bir araya getirdiğimiz fotoğraflardan oluşuyor. Acılara odaklanmadık, ders alınması gereken, bir sonraki adımda neler yapılması gereken fotoğraflara yöneldik. Bu son olur diyeceğiz” dedi.

Fotoğrafçı Hasan Yelken ise katılımcılara teşekkür ederek, “İlk bir iki gün ne yapalım derken fotoğrafçının görevinin yaşanan olayları belgelemek olduğunu düşünerek Gaziantep için İslahiye ve Kömürler bölgesini fotoğraflamaya çalıştık. Yaşanan acıları anlatmak imkansız” diye konuştu.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi