Gaziantep Ekspres Gazetesi'ne konuşan Şarklı,''“Türkiye genelinde en fazla konuşulan konu yargı bağımsızlığı konusu oluyor. Maalesef Türkiye’deki yargı sistemine güvenilmiyor. Yargı güvenirliği konusunda yapılan anketlerde, Türkiye’de yaşayan insanların yüzde 82’si yargının bağımsız olmadığını ve adil yargılama yapılmadığını düşünüyor. Yargı Bağımsızlığı sağlanarak, yargıya olan güven yeniden tahsis edilmeli” diye konuştu.
Türkiye’de Güvenliği ve Bağımsızlığı konularına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, insanların yargıya olan güvenlerinin sağlanması gerektiğini söyledi. Yargının güven veren ve suç işleyen kimselere karşı caydırıcı niteliğinin sarsıldığına dikkat çeken Şarklı, yargının siyasetten uzak tutulması gerektiğini söyledi. Şarklı,” Türkiye genelinde en fazla konuşulan konu yargı bağımsızlığı konusu oluyor. Maalesef Türkiye’deki yargı sistemine güvenilmiyor. Türkiye’de yaşayan insanlarda yargıya güvenmiyor. Yargı güvenirliği konusunda yapılan anketlerde Türkiye’de yaşayan insanların yüzde 82’si yargının bağımsız olmadığını ve adil yargılama yapılmadığını düşünüyor. Hukuka güven, ekonomi başta olmak üzere pek çok konuda etkili oluyor. Türkiye’de hukuka güven ile ilgili yaşanan sorun ekonomik yatırımları da etkiliyor.”
“YARGININ İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM GÖRÜLMÜYOR”
Yargı Bağımsızlığının önemine değinen Şarklı, “Yargının bağımsızlığının sağlanması için siyasetten uzak olması gerekiyor. Siyaset ne kadar yargı üzerinde etkili olursa, yargının bağımsızlığı ile ilgili sorun ortaya çıkıyor. Dünyada genelinde de ülkeye güven kalmıyor, yargı bağımsızlığı ile ilgili tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu sorunlardan ne kadar sıyrılırsa Türkiye o kadar kazançlı çıkacaktır. İnsanlar, ‘adil bir mahkemede yargılanacağım’ düşüncesi ile mahkemelere gidebilmeli. Türkiye’de bunu söyleyebilecek kimse yok. Yargının içinde bulunduğu bu durum görülmüyor, tartışılmıyor, bir kabullenilmişlik durumu var. Bu anlayışın değişmesi gerekiyor, bu şekilde gitmemeli.”
“MAHKEMELER MİLLET ADINA KARAR VERİR”
Mahkeme kararlarının uygulanmasına değinen Şarklı, “Mahkemeler Türk Milleti adına karar veren organlardır. Mahkeme tarafından alınan kararları bypass ederek, farklı bir uygulama içerisine girmek doğru değildir. Yargı ile ilgili konular tartışılmalı ancak bu tartışmalar yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ile ilgili olmalı. Mahkeme kararlarının uygulanmaması ile ilgili konuların tartışılması gerekiyor. Millet adına verilen kararlara uyulması gerekiyor. Bu durum belediyelerde sıkça görüşüyor. Bir imar planı ile ilgili yapılan itirazla yürütmeyi durdurma kararı veriliyor ancak belediye yeni bir imar tadilatı ile kararı uygulamıyor. Bu noktada yargının güvenirliği sağlanmalı, suç işleyenler açısından da, toplumun güvenliği için de yargıya olan güven sağlanmalı. Bu güveni de bağımsız, tarafsız mahkemeler tarafından yapılmalı. Yargıya güven olmadığı için suç oranları artıyor. Temel olarak hukuka olan güvensizlik etkili oluyor.”
Adalet Bakanlığı tarafından yargılama süresinin kısaltılmasına ilişkin çalışmaları değerlendiren Şarklı, “Yargılamalara ilişkin sıkıntılar var, yıllardır süren yargılamalar var. Adalet Bakanlığının yargılamaların türüne göre süre düzenlemesi yapacağı daha önce gündeme gelmişti. Yargılama ile ilgili süreçlerin çok fazla uygun olacağını düşünmüyorum. Karar verirken yargılama elbette çok fazla uzun olmamalı ama yargılama usullerine ve ilkelerine göre yapılmalı. Hakim, davayı verilen süre içerisinde bitireceğim derken, acele kararlar vermemeli. “
“AF, SUNİ BİR GÜNDEM”
MHP’nin gündeme taşıdığı Af Tasarısına ilişkin konuşan Şarklı, “Son dönemlerde özellikle Af konusu çok fazla gündemde yer alıyor. Her 10- 15 yılda bir af konusunun gündeme alınmasının doğru bir konu olduğunu düşünmüyorum. Af konusu ile suni bir gündem oluyor. Devletten ziyade suçun mağduru olan insanlara ‘Affediyor musunuz?’ diye sormak gerekiyor. Bu noktada af tasarısının oluşturulması gerekiyor ancak Türkiye’nin gündeminde böyle bir konu olduğunu düşünmüyorum. Tasarının cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü sayısını azaltmaya yönelik hazırlanmış olabilir. Cezaevlerinde doluluk oranı çok fazla, bunu da af yoluyla çözmek doğru değil. Siyasetçilerin şu an için kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı gibi konularla ilgili çalışmalar yapması gerekiyor.”
A.DUMAN
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.