Ekonomik gidişattan Türkiye ve dünyanın ön gelen markaları başta olmak üzere birçok şirket konkordato ilan etmeye başladı. Mart ayından beri artarak devam eden konkordato ilan eden şirket sayısı şimdiden binleri bulurken, bu sayının ilerleyen zamanlarda artmasından endişe ediliyor.
Ekonomik sıkıntıdan dolayı İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük illerde çok sayıda şirketin konkordato ilan ettiğini belirten Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali İhsan Kaya, Gaziantep’te ise konkordato ilan eden şirket sayısının 4 olduğunu açıklarken, “Gaziantep’teki firmalar daha çok kendi imkanlarıyla krizi atlatmaya çalışıyor. Firmalar krizi atlatmak için ya kapasitelerini küçültme ya da işçileri ücretsiz olarak izne gönderme yoluna başvuruyorlar” dedi.
Başkan Kaya, konkordatoyu şu şekilde açıklıyor: “Konkordato eskiden beri var. Fakat bazı zora düşen firmalar, daha çok iflas erteleme yoluna gidiyordu. Fakat OHAL döneminde iflas ertelemenin tamamen durdurulması ve daha sonra da ortadan kalkmasıyla zora düşen firmalar konkordato ilan etmeye başladı. Konkordatoda şirket, alacaklılara, alacaklarından belli oranda vazgeçmeleri karşılığında şirketin kalan borcunu ödeyebileceğini ilan ediyor. Alacaklılar, alacaklarını bu şekilde kabul ederse şirket mahkemeye başvuruyorlar ve bağımsız denetim raporu alıyorlar. Bununla birlikte mahkemeye başvuruyorlar, mahkemede karar alıyor ve şirketi izlemeye başlıyor. Öncelikle şirkete 3-5 ay süre veriliyor, bu süre içerisinde alacaklılar şirketin üzerine gidemiyorlar. Şirkette iyileşme olursa mahkeme konkordatoya karar verebiliyor.”
Dövizdeki düşüş de enflasyonla
mücadelenin bir parçasıdır
Doların 6 liraya Euro’nun 7 liraya ve Sterli’nin ise 8 liraya yükseldiğini ancak TL faizlerin yükseltilmesi ve diğer ekonomik tedbirlerin yanında Rahip Bronson’un ceza alarak tahliyesi sonucunda dövizin düşmeye başladığını ifade eden Kaya, dövizin dengelenmesinin döviz kredi borcu olanlar için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Kaya, “Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tarafından açıklanan Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı kapsamında yapılacak olan yüzde 10’luk indirim ekonomiye hareketlilik getirecektir. Dövizdeki düşüş de enflasyonla mücadelenin bir parçasıdır. Aynı zaman da zaman içerisinde devletin de tasarrufta bulunması ile enflasyonla mücadelenin ne kadar başarılı olduğunu göreceğiz. Çünkü şu anda siyasi bir istikrarın ve hükümetin iş başında olması enflasyonla mücadele de bir avantaj” şeklinde açıklama yaptı.
Hüseyin Karataş-Gaziantep Sabah Gazetesi
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.