DETAY ÖZEL HABER
TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama da, Türkiye’de bebek ölümlerinin en fazla olduğu il Gaziantep olduğunu belirtmişti.
Bu acı tablonun ardından biz de konuyu Sezgin Sönmez’e sorduk ve ölüm nedenleri hakkında bilgi aldık. Konu hakkında gazetemize bilgi veren Sönmez, ’’Türkiye’de bebek ölümleri 2017 yılında binde 9,4 iken, 2018 yılında binde 9,3’e düşmüştür. Yalnız yıllara göre baktığımızda, bu oran Gaziantep’te artmaktadır. Bunun iki büyük nedeni vardır. Birincisi eğitim düzeyi, ikincisi ise Suriyeliler meselesidir. Eğitim düzeyi neden önemlidir? Çünkü bebek ölümlerinin yüzde 65’i ilk bir ay da yaşanmaktadır. Bunun da adı erken doğum sonrası bebeklerdir. Daha gebelik başlamadan önce yapılması gereken bütün takiplerin doktor kontrolünde olması, tetkikler yapılması, daha önce bir problem varsa, önceden tedbir alınması, gebelik seyrinde de doktor kontrolüne gidilmesi ve herhangi bir problem görüldüğü anda erken müdahale edilmesi. Tabi ki, bunlar erken doğum oranını ciddi anlamda düşürmektedir. Bu da istatistiklere bakıldığında, eğitim seviyesi yüksek olan illerle eğitim seviyesi düşük olan illerden erken doğum oranları ciddi olarak da farklı gözükmektedir.
SURİYELİLER MESELESİ
Neden Suriyeliler meselesi diyecek olursak. Gaziantep’te 500 bine yakın Suriyeli vatandaş yaşamaktadır. Ve, bunlarla birlikte bulaşıcı hastalıkların ve meningokok dediğimiz bir bakteri enfeksiyonunun, meningokok dediğimiz bir bakteri enfeksiyonunda ciddi bir artış görmekteyiz. Hatta biz gördüğümüz çocuklar da meningokok dediğimiz aşıların mutlaka yapılmasını öneriyoruz. Daha önce maalesef bulaşıcı hastalık fazla yaygın değildi. Onun dışında kalp hastalıkları önemli sebepler arasında. Bu arada son dönemlerde özellikle sosyal medyada karşımıza çıkan ‘’Çocuklarımıza aşı yapılmasın. Aşı çocuklarımızda kısırlık yapıyor. Veya başka hastalıklara sebebiyet veriyor gibi, anlamsız, bilimsel verilere dayanmayan haberler dolaşıyor. Ve, bu haberlere bazı aileler ciddi ciddi inanmaktadır. Kesinlikle ve kesinlikle bu tür haberler çok yanlış. Bu haberler, çocuklara ciddi anlamda zarar vermektedir. Mutlaka bebeklere aşı yapılması gerekiyor. Çünkü, ileri de çok kötü durumlarla karşılaşmamak için bu aşılar önemlidir.
BU KONUYA VALİLİKLER VE BELEDİYELER EL ATMALI
Bebek ölümlerinin azatılması için ciddi bilinçlendirme çalışmalarının yapılmasını, bu çalışmalara valilikler ve belediyeler de el atmalıdır diyen Sönmez, sözlerini şöyle tamamladı:
‘’Şimdi bu konu, toplumsal bir konudur. Halk sağlığını ilgilendiren bir konudur. Halk sağlığı denildiği zaman da, yöneticilerimizin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu konu da tabip odamızın ciddi çalışmaları var. Ancak, sadece tabip odamızın çalışmaları yetmiyor. Belediyelerin, valiliklerin bu konuları irdeleyip, ciddi önlemler alması gerekiyor. İnsanlar, bu konularda bilinçlendirilmelidir. Hatta bu bilinçlendirme çalışmalarının gebelikten önce başlayıp, doğumdan sonra da ciddi bir şekilde devam etmesi gerekiyor.’’ dedi.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.