Sevgili okurlarım, bu yazım da sizlere şehrimizin adeta kanayan yaralarından biri olan sağlıkta yaşanan sıkıntılardan bahsedeceğim.
Son günlerde yerel medyada hemen hemen her gün sağlıkla ilgili üzüntü verici haberler yayınlandığı için bu konuya dikkat çekmem gerektiğini düşündüm.
Biliyorsunuz Gaziantep, Türkiye’nin gerek nüfus, gerek sanayi, gerek coğrafi konum olarak önemli bir şehirlerinden birisi.
Komşu ülkelere yakınlığımız nedeniyle bölgenin merkezi Gaziantep.
Hal böyle olunca da ister istemez sıkıntılar had safhada oluyor.
Bu sorunların en başında ise sağlıkta yaşanan sorunlar geliyor.
Mevcut Türk nüfus yoğunluğu fazla olan şehrimizde bir de Suriyeli misafirler eklendiğinde 2.5 milyona yakın insan yaşıyor şehrimizde.
Böyle ciddi bir nüfus olunca, sağlık hizmetlerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor.
Hastanelerde yatacak yer bulunmayabiliyor.
Hastanelerde aşırı yoğunluk oluşuyor.
Yoğunluk fazla olunca hem doktorlar, hem hastalar, hem sağlık çalışanları bunalıyor.
Haklılar da.
Böyle olunca ne doktor rahat bir şekilde hasta ile ilgileniyor, ne hasta rahat bir şekilde şikâyetlerini anlatabiliyor, ne de sağlık çalışanları rahat görevini yapıyor.
Çünkü hasta sayısı fazla olunca doktorlar tüm hastaları muayene edebilmek için ister istemez seri çalışmak zorunda kalıyor, hastalara kısa bir süre ayırmak zorunda kalıyor.
Bunun yanında hastane sayımız yetersiz.
Hastane sayısını arttırmak için Perlikaya’da Abdulkadir Yüksel Hastanesi yapıldı.
Ama hala tam olarak hizmete girmedi.
Bunun yanı sıra şehir hastanesi yapımına 2015 yılında başlandı.
2018 yılında bitirilmesi hedefleniyordu.
Ama şu anda bu hastanenin inşaatının yavaşladığı, burada çalışan işçilerin maaşlarını alamadığı, hatta hastanenin finansörlerinin bile hastaneden elini çektiği iddia ediliyor.
Bu hastanenin ise ne olacağı, ne zaman hizmete gireceği belli değil.
Sıkıntılar bununla da bitmiyor maalesef.
Bir yanda bu sıkıntılar yaşanırken, diğer yanda ise mevcut hastanelerde ise bazı olumsuzlukların yaşandığı haberleri.
Daha geçtiğimiz günlerde bizim gazetemizde ‘’Dr. Ersin Arslan Hastanesi’nde neler oluyor?’’ başlıklı bir haber yayınlamıştık. O haber de bazı hastane görevlilerinin fazla mesai yapmış gibi gösterilerek, hastaneden maaş aldıklarını, hastanede bütçe olmadığı için bazı ameliyatların yapılmadığını, yine bütçe olmadığı için Elisa Asel Can isimli bir çocuğumuz bu hastanenin Mücahitler ek binasında geçtiğimiz günlerde yeni doğan ünitesinde müşahede altında tutulurken kırık kuvözden dolayı yere düşerek beyin kanaması geçirmişti. Tarafıma gelen bilgilere göre, bütçe olmadığı için bu kuvözlerin değiştirilmediği belirtmiştik.
Bu haberleri yayınladıktan sonra bu hastane ile ilgili yazdıklarımızı yalanlayan olmadı. Demek ki, kimseden ses çıkmadığına göre, sıkıntı büyük.
Ayrıca, Şahinbey Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde hasta sayısı fazla olduğu için 15-20 gün sonra randevu verildiği, kimi zaman bu sürenin aylar bulduğu belirtiliyor. Bunun yanında bu hastanede diş, dolgu vs. işlemler yaptıran bazı hastaların memnun kalmadığını da gazetemizde haber yaptık.
Bunun yanı sıra çocuk hastanesinde, doğum hastanesinde yoğunluk fazla olduğu için istifa eden doktorların olduğu, yatakların dolu olduğu için hastanede yatması gereken çocukların dahi kimi zaman evlerine gönderildikleri belirtiliyor.
Maalesef daha sıkıntı çok.
Ama şimdilik bu kadar yeterlidir diye düşünüyorum.
Şimdi gelelim ne yapılmalı meselesine!
Sıkıntıları yazdık güzel de, bu sorunlar nasıl düzelebilir sorularının cevabına.
Öncelikle şehri yönetenlerin, vekillerin, ülkeyi yönetenlerin oturup bu şehrin sağlık sorunlarını ele almalılar.
Abdülkadir Yüksel Hastanesi’nin bir an önce tam kapasiteli hizmet vermeye başlaması, şehir hastanesinin ise el atılıp hızlı bir şekilde bitirilmelidir.
Ayrıca, bakanlığın ve hükümetin 500 binin üzerinde Suriyeli misafire hizmet veren Gaziantep’e ciddi oranda doktor, sağlık çalışanı, hemşire vs. gibi personel atamalıdır.
Böylece bir nebze olsa da rahatlama olacaktır.
Ayrıca, bu sorun masaya yatırılırken sadece iktidar partisinin vekilleri ve yöneticileri değil, tüm partilerin vekilleri bu toplantılara davet edilmeli ve onların da düşünceleri ve çözüm öneri alınmalıdır.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.