“Memura, işçiye, emekliye yüzde 5 zam veren hükümet çaya, şekere, doğalgaza, elektriğe, sigaraya yüzde 15 ile 20 arasında zam yaparak yine ekonomik krizin faturasını vatandaşa çıkardı” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, “hükümet ve yandaşlarının ikişer üçer maaş aldığı ülkemizde insanlarımız iş bulamıyor” dedi.
“Ülkede yaşanan ekonomik kriz AKP tarafından kamufle edilmekte” diyen Yılmazkaya, ekonomik verilerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Yılmazkaya, “Birçok işletme kapanmakta, işsizlik artmakta, vatandaşın kredi ve kredi kartı borçları katlanarak büyümekte, halkın ekonomisi kötüye giderken, devletin istatistik kurumu TÜİK hep olumlu veriler yayınlayarak vatandaşı kandırmaktadır” dedi.
SANAYİCİ KAN AĞLIYOR
İktidarın uyguladığı yüksek zamlarla ilgili ülke gerçeğine uygun hareket etmesi gerektiğini, sanayiciyi, esnafı ve vatandaşı olumsuz yönde etkileyen bu zamların yükünü kimsenin kaldırmadığını belirten Yılmazkaya, doğalgaz ve elektriğe yapılan yüksek zamların küçük ve orta ölçekli sanayiciyi bitirdiğini belirtti.
Elektrik ve doğalgazın sanayicinin en önemli girdilerinden olduğunun altını çizen Yılmazkaya, “Sadece sanayici için değil esnaf ve vatandaş için de önemli giderlerin başında enerji gelmektedir. Enerji kalemlerine gelen fiyat artışı domino etkisi yaratarak tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artıracaktır. Sanayicinin en yüksek tarifeden elektriği ve doğalgazı ödeyen kesim olduğu için de bu zamdan en çok OSB’lerdeki sanayiciler etkilenecek.
ZAM ÜSTÜNE ZAM
Zamlar ilk yarıyıl boyunca bekletilince, 23 Haziran seçimlerinin hemen ardından adeta zam sağanağı başladı. Böylece ilk partide çaya yüzde 15, şekere yüzde 16, motorine 23 kuruş, benzine 27 kuruş zam geldi. Temmuzla birlikte içki ve sigaranın üzerindeki vergiler yükseltilerek zamların önü açıldı. Ardından elektriğe yüzde 14.8, doğalgaza yüzde 14.7 zam yapıldı. Temmuz başında artan vergilerle geçen haftalar da sigaraya paket başına 3 lira zam geldi.
MAAŞ ZAMMI ALDATMASI
Memur ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı zammı yüzde 1 oldu. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklileri de yüzde 15-20'lik devasa zamlara rağmen yüzde 5'lik zamla yetinmek zorunda kaldı.
Milyonlarca memur ve emekliye yapılan zam kurnazlığının ağır faturası ise temmuz enflasyonu ile ortaya çıktı. Eğer zamlar ertelenmemiş olsaydı haziran enflasyonu 1.36 çıkacak, 6 aylık enflasyon yüzde 5 yerine yüzde 6.44'e ulaşacak, sonuçta da memur ve memur emeklisi yüzde 2.44 enflasyon farkı dahil yüzde 7.44 zam, diğer emekliler de yüzde 6.44 zam alacaklardı.
Bu kandırmaca ve karamsar tablodan sonra AKP İktidarının ekonomide sorun yok demesi, kamuoyunu aldatmadan başka bir şey değildir.”
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.