xx_nZj0o.JPG

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, boş kalan inşaat mühendisliği kontenjanlarını değerlendirirken, "Tablo vahim.İhtiyaca göre kontenjan açılmalı! İkinci Öğretim İnşaat Mühendisliği bölümleri derhal kapatılmalı" dedi.



14 Ağustos 2019 Çarşamba
Gaziantep

4942 KONTENJAN BOŞ KALDI

Üniversitelere yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler boş kalan kontenjanlara çevrildi. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki devlet ve vakıf üniversitelerindeki İnşaat Mühendisliği fakülteleri için toplam 12003 kontenjan açılırken, kontenjanların sadece 7 bin 61'i doldu. 4 Bin 942 kontenjan boş kaldı.  

 YILDA 12 BİN MEZUN VERİYORUZ

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Çeliktürk, boş kalan kontenjanları değerlendirdi. Çeliktürk, çok sayıda üniversitenin inşaat mühendisliği bölümüne hiç yerleşen öğrenci olmadığını söyledi. "Tablo vahim" diyen Başkan Çeliktürk, YÖK'ün kontenjanları ülkenin gerçekleri ve ihtiyaçlarına göre yeniden belirlemesini istedi. Çeliktürk, "Yıllık 12 bin civarında mezun veriyoruz. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Gerekirse kota koymamız gerek" dedi.

MEZUNLAR İŞ BULAMIYOR

Çeliktürk, şöyle devam etti: "Şehirleşmede ve medeniyetlerin gelişiminde inşaat mühendislerinin büyük rolü vardır. Geçmişte puanları tıp fakülteleri ile yarışan inşaat mühendisliği fakülteleri ne yazık ki, artık tercih edilmeyen bölümler haline geldi. Üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümü kontenjanlarının yarısının acı bir tablodur. Kontenjanların boş kalmasında, kontenjanların fazlalığı, mezunların iş bulamaması ve niteliksiz eğitim gibi faktörler etkili oluyor.

İ.Ö. BÖLÜMLER DERHAL KAPATILMALI

Türkiye'de ihtiyacın çok üzerinde inşaat mühendisliği bölümü var. Çoğu üniversitede öğrencilerin iyi bir şekilde yetişmesini sağlayacak akademik kadro, laboratuvarlar ve diğer imkanlar bulunmuyor. YÖK'ün yine bir planlama ile bu vahim tabloya son vermesi gerekir. Öncelikle İkinci Öğretim İnşaat Mühendisliği bölümleri derhal kapatılmalıdır. Ardından yeterli akademik personeli, laboratuvarları ve diğer imkanları bulunmayan üniversitelerle ilgili de planlama yapılmalıdır. Ülkenin ihtiyacı kadar, nitelikli mühendis yetiştirilmesi sağlanmalıdır.

YÖK'Ü GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Biz bir meslek odası olarak, resmi bir görevimiz olmasa da meslektaşlarımıza iş bulmaları konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eskiden yeni mezun mühendis arkadaşlarımızın işe yerleşmesine aracılık ederdik. Ancak, son dönemlerde bırakın yeni mezunları 15-20 yıllık başarılı mühendisler bile işsiz kalıyor. İş arıyorlar. İnşaat mühendisleri arasında işsizlik çok yaygınlaşmaya başladı. Bu bizleri tedirgin ediyor. YÖK'ün konuya el atmasını ve gerçekçi planlamalar yapmasını bekliyoruz."






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi