aa_wE1P7.jpg

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, pamuk üreticilerinin sorunlarını Meclis’e taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması iste yazılı soru önergesi veren Kaplan, artan girdi maliyetleri, su, elektrik ve mazota yapılan son zamlarla pamuk üreticilerinin çok zor durumda olduğunu belirtti.



24 Eylül 2019 Salı
Gaziantep

Kaplan, “Pamuk üretiminde ülkemiz verimliliği oldukça yüksek olmasına rağmen, girdi fiyatlarının artışı üretimi azaltmakta, sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Özellikle su, elektrik, mazot, gübre ve tohuma gelen zamlar pamuk üreticilerimizi topraktan mahsullerini kaldıramayacak duruma getirmiştir. Pamukta iklim değişikliği, yüksek maliyet, düşük fiyat ve yetersiz destekler en önemli sorunlar olarak ön plana çıkmaktadır. Öte yandan pamuk üreticilerimize verilen destek ne yazık ki girdi maliyetlerini karşılayarak pamuk üretimini karlı hale getirme ve teşvik etme yönlerinden rakip ülkelere göre yetersiz kalmaktadır” dedi.

PAMUK ÜRETİCİLERİMİZİN SESİNİ DUYUN!

Kaplan, açıklamasının devamında pamuk üreticilerine verilen desteğin yetersiz kaldığını belirterek; hükümetten daha fazla destek beklendiğini belirtti.  Kaplan, ”Türkiye genelinde olduğu gibi seçim bölgem Gaziantep’in  İslahiye, Nurdağı ve Araban İlçelerinde, beyaz altın olarak adlandırılan pamuk hasadına başlandı. 5 bin dönüm alanda bu yıl 2 bin 500 ton rekolte beklenen pamuk desteklemesinin dekar başına 800 liradan 500 liraya düşmesi üreticiyi ne yazık ki üzmüştür. Geçen yıl 4.20 liradan başlayan pamuk fiyatları bu yıl 3 liraya inmiştir. Girdi maliyetleri geçen yıla göre %50 artarken, pamuk fiyatının düşmesi üreticilerinin maliyetini dahi karşılayamamaktadır. Üreticilerimiz ekonomik kriz, artan su, elektrik, doğalgaz masrafları, pahalı gübre ve tohumla cebelleşirken; ne yazık ki devlet desteğini yeterince alamamaktadır. Mazot, gübre, elektrik ve tarımsal sulamada kullanılan girdi fiyatlarının düşürülmesi ve KDV’nin makul bir seviyeye çekilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, pamuk üreticilerimiz ileriki yıllarda pamuk ekemeyecek duruma gelecektir. Üreticimizi, çiftçimizi bu duruma getirmeye kimsenin hakkı yoktur” diye ifade etti.

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORULAR:

  • Pamuk destekleme primleri neye göre düzenlenmektedir?
  • Pamuk taban fiyatlarının belirlenmesinde, pamuk üreticilerinin artan girdi maliyetleri göz önünde bulundurulmakta mıdır?
  • Pamukta sürdürülebilir teşvik politikalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
  • Pamuk üretimini arttırmak için Bakanlığınızın bir çalışması/projesi var mıdır?






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi