Gazetemiz son bir haftadan beri Antep fıstığında rokeltenin düşük olması ve stokçulardan dolayı fiyatların her gün arttığını gündeme getirmiş, konu hakkında açıklamalara ve haberlere yer vermişti. Dün ‘’Fıstık komiteleri ve fıstıkçılar odası neden sessiz? Başlıklı haberimizin ardından, CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Bozkurt ile görüşerek, konuyu meclis gündemine taşıyacağını ifade etmişti.
FISTIK FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR
TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, bölgedeki fıstık üreticilerinin yaşadığı sorunları gündeme getirdi.
Fıstık üreticilerinin artan girdi maliyetleri yüzünden çoğunun zarar ettiğini dile getiren Yılmazkaya, “Bakanlığın ve ilgili kurumların bu konuda gerçekçi adımlar atılmasını bekliyoruz” dedi.
Girdi Maliyetleri Yüksek Üretici Zararda
Konuşmasında, mazot, gübre ve işçilik maliyetlerinin yüksek olmasına dikkat çeken Yılmazkaya, “ İyi Tarım Desteklerinin özellikle böyle sıkıntılı dönemlerde daha fazla arttırılması ve bu konuda üreticilerimizin lehine gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Sulama Sorununa Alternatif Çözüm
Üreticilerin yaşadığı sulama sorunuyla ilgili Tarım Bakanlığına alternatif önerilerde bulunun Yılmazkaya, Fırat Nehri’ni işaret etti.
TBMM’de fıstık üreticilerinin yaşadığı sorunlar üzerine konuşan CHP’li Yılmazkaya, şu ifadelere yer verdi;
“Gaziantep'in yeşil altını Antepfıstığının bu yıl “yok yılı” olması dolayısıyla rekolte oldukça düşük.
Fıstık üreticilerimiz artan girdi maliyetleri yüzünden ürününden kar edemediği gibi aksine çoğu zararda.
Mazot, gübre ve işçilik maliyetlerinin yüksek olması üreticilerimizi zorluyor.
Fıstık fiyatları aldı başını gidiyor, ancak üretici dertli.
İyi Tarım Destekleri ne yazık ki üreticilerimizin yüksek girdi masraflarına yetmiyor.
İyi Tarım Desteklerinin özellikle böyle sıkıntılı dönemlerde daha fazla arttırılması ve bu konuda üreticilerimizin lehine gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Sulama sorunu çözülürse üreticilerimizde gerçek anlamda rahat bir nefes alacak, rekolte de artacaktır.
Fırat Nehri’nin sulama sorunun çözümü için alternatif bir yol olacağını bakanlığın ve ilgili kurumların dikkatine sunuyor, bu konuda gerçekçi adımlar atılmasını bekliyoruz.”
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.