Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, Türkiye’de her geçen gün artış gösteren eczacılık fakültelerinin sayısına ve azalan eğitim kalitesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirci, “Türkiye’de Eczacılık Fakültelerinin sayısı her geçen gün artıyor. 18 yıl öncesine kadar ülkemize 7 tane Eczacılık Fakültesi bulunuyordu. Günümüzde ise bu oran arttı. Ne olduysa eczacılık fakültelerinin sayısı birden bire arttı. On yıllık süreçte bazı küçük illerde açıklan açılan yeni eczane sayısından daha fazla oranda eczacılık fakültesi açıldı. Hal böyle olunca eczacı olmayan ve taşımalı eğitim görevlilerinde oluşan, laboratuvarsız, asistanı bulunmayan eczacılık fakülteleri ortaya çıkmaya başladı.”
51 TANE ECZACILIK FAKÜLTESİ VAR
Eczacıların sayısının arttığını belirten Demirci, “2023 yılında hedeflenen eczacı sayısının binlerce fazlasına sahip durumdayız. Bunun yanı sıra 14 bin öğrenci eczacılık fakültelerinde eğitim görüyorlar. Artık mesleğimizde hiç olmadığı kadar istihdam ve işsizlik sorunu ile karşı karşıyayız. Önümüzdeki yıllarda bu sorunu ve sonuçlarını daha şiddetli hissedeceğiz. Mesleğimizin işsizlik ve istihdam adına yaşadığı sorun; plansızlık, programsızlık ve popülizmden kaynaklanıyor. Türk Eczacılar Birliğine kayıtlı 29 bin 417 eczacı bulunuyor. Öğrenim gören eczacı sayısı ise 13 bin 943. Şu anda 51 tane eczacılık fakültesi var ve bunların 35 tanesi aktif olarak öğrenci alıyor.”
“İLK 1000’DE 10 ÜNİVERSİTEMİZ VAR”
Üniversitelerde yaşanan eğitim sorununa değinen Demirci, “Durmaksızın yeni üniversite ve fakülteler açılırken, üniversitelerimiz yayın kalitesi ve nitelik sıralamalarında dünyadaki ciddi derecelendirme kurumlarının sıralamasında son sıralarda yer alıyor. Dünyada İlk 1000 Üniversite arasında yalnıza 10 üniversitemiz yer alıyor. İlk 500’de yalnızca iki üniversitemiz bulunuyor. Üç üniversitemiz 600’lü sıralarda, 2 üniversite 800’lü sıralarda, kalan 3 üniversite ise 900’lü sıralarda yer alıyor. Dünyanın en büyük 18’inci Ekonomisi olmamıza rağmen, bilimsel yayın sıralamasında dünyada ilk otuzdan sonra geliyoruz. Üniversite mezunu işsiz sayısı Eylül 2019’da bir milyon 250 bin, toplam işsizler arasında oranı ise yüzde 27,4 oluyor.”
İSTİHDAM SORUNU ARTIYOR
Açıklamalarını sürdüren Demirci, “Türkiye’de çok sayıda eczacılık fakültesi bulunmasına rağmen tüketilen ilaçların yüzde 58’inin ithal olduğunu söyleyen Demirci, “Türkiye olarak 1,1 milyar dolarlık ilaç ihraç ediyoruz, bu rakamla dünyada yüzde 0,16’lık bir alanımız var. Oysa 2 eczacılık fakültesi bulunan İrlanda 35 milyar dolar değerinde ilaç ihraç ediyor. Dünyaya 80 milyar dolarlık ilaç ihraç eden Almanya’da ise yalnızca 22 tane Eczacılık Fakültesi bulunuyor. Ülkemizde 51 tane eczacılık fakültesi bulunmasına rağmen bu oranda ilaç ihraç ediyoruz. Özellikle vakıf üniversitelerinde AR-GE’ye ayrılan pay, reklama ayrılan bütçenin altında. Yeni açılan eczacılık fakülteleri ile birlikte hem meslek değersizleştiriliyor hem de istihdam konusunda sorunlara neden olunuyor” diye konuştu.
Kaynak: Gaziantep Ekspres
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.