tt_wfD6v.jpg

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Elazığ Depremi’nin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Toğrul soru önergesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılan deprem toplanma alanlarını sordu.



30 Ocak 2020 Perşembe
Gaziantep

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Elazığ Depremi’nin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Toğrul, “Merkez üssü Elazığ olan depremin ardından gözler Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan Gaziantep, Adıyaman ve Kahramanmaraş’a çevrildi. Gaziantep’e yaklaşık 250 km uzaklıktaki Sivrice’de meydan gelen 6,8 şiddetindeki deprem Gaziantep’te ciddi anlamda hissedilip paniğe yol açmıştır. Kentimizin yaklaşık 40-45 km uzağından geçen, Çelikhan, Gölbaşı, Pazarcık, Türkoğlu ve Nurdağı’ndan geçen fay hattında oluşabilecek bir kırılmada Gaziantep’in çok ciddi anlamda etkileneceği ortadadır. Uzmanlar, Elazığ Sivrice depreminin kendi bölgesindeki gerginliği rahatlatmış olduğunu fakat Gaziantep’e yakın mesafede olan Pazarcık, Türkoğlu, Nurdağı arasındaki gerilmeyi artırmış olduklarını belirtiyorlar. Bu gerilme kentimiz Gaziantep’i yakından ilgilendirmektedir.”

YÜKSEK KATLI BİNALAR DİKİLDİ

“Gaziantep'teki konut stokunun büyük kısmı mühendislik hizmeti almamış yapılardan oluşmaktadır. Mevcut binaların çok az bir kısmı deprem güvenliğine sahiptir. Kentin yüzde 65’i çarpık, kontrolsüz ve projesiz binalardan oluştuğu için olası bir depremde kayıpların büyük olacağını söylemek mümkündür. Kentteki deprem toplanma alanları yetersizken diğer taraftan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında Şehitkâmil İlçesine bağlı Osmangazi Mahallesinde (METRO Arkası) bulunan 250 bin metrekarelik deprem toplanma alanı ve depremde sahra hastaneleri olarak planlanan bölgeyi imara açıtı. Fahiş bedellerle satılan “Yüksek yoğunluklu özel ticari ve konut alanına” halihazırda 15’er katlı binalar dikilmiş durumda.”

MECLİS ARAŞTIRMA KOMSİYONU KURULSUN

“Ülkemizde yılda şiddeti 5 ve daha büyük depremlerin olma olasılığı yüzde 76’dır. Bu açıdan dünyada 6’ncıyız. Türkiye önemli bir deprem bölgesidir. Kentimiz Gaziantep ise Doğu Anadolu Fay Hattına kuş uçuşu 40 kilometre kadar uzaklıktadır. Doğu Anadolu Fay Hattında olması beklenen 7.0 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenecek olan illerin başında Gaziantep geliyor. Doğu Anadolu Fay hattında olması beklenen depremde ciddi düzeyde etkilenecek olan Gaziantep, büyük riske rağmen depreme hazırlıklı değil. Gaziantep merkez ve yakın çevresinde oluşabilecek bir depremde doğabilecek risklerin önlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104’üncü ve 105’inci Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımla arz ederim.”                                                                                          

TOĞRUL’DAN ZOR SORULAR

Gaziantep’te ne kadar bina var? Bu binaların ne kadarı depreme dayanıklıdır? En son Gaziantep’te zemin etüt çalışması ne zaman yapıldı? Zemin etüt çalışmasına göre depreme dayanıklı ve dayanıksız bölgeler tespit edildi mi? Tespit edildi ise hangi bölgeler risklidir? Gaziantep ilinde, kaç "acil toplanma alanı" bulunmaktadır? Bu "acil toplanma alanlarının" açık adresleri ve ilçelere göre dağılımı nedir? Gaziantep ilinde, olası bir deprem durumunda, "acil toplanma alanlarının" büyüklüğü nedir? İl ve ilçelere göre ayrı ayrı belirtilmek suretiyle her alan ortalama kaç metre karedir? Toplanma alanlarına her metrekareye kaç kişi düşmektedir? Gaziantep ili ve ilçelerindeki tüm okul, hastane ve kamu binalarında depreme dayanıklılık testi yapılmış mıdır? Bu yapılardan kaçı risklidir? Riskli yapılar için bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır? Gaziantep’in güncel depremsellik durumu ve deprem bölgeleri haritaları en son ne zaman güncellenmiştir? Mevcut yapı stokunun depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığı tespit edilmiş midir? Deprem master planı bulunmayan Gaziantep’te ne zaman deprem master planı hazırlamayı düşünüyorsunuz? 2015 yıllından beri Gaziantep IMO tarafından üzerinde çalışma yürütülen ve ön protokolü hazır olan deprem master planın ihalesi ne zaman yapılacaktır? Deprem master planı olmayan kentte yetersiz olan deprem toplanma alanları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eliyle neden satılmaktadır? Deprem toplanma alanlarının imara açılmasına dair imar değişikliğinin iptal için idare mahkemelerinin yürütmeyi durdurma kararları neden hiçe sayılarak 15 katlı binalar yapılmaya devam ediliyor? Gaziantep’teki deprem toplanma alanlarından özelleştirilme ve ticarileştirmeye açılmış olan bölgeler nerelerdir?  Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de hangi gerekçe ile defalarca imar affı getirilip imar planı içinde yer almayan ve denetimi tam yapılmamış olan kaçak yapılara af tanınmıştır? İmar barışında Gaziantep’te kaç yapı kayıt altına alınmıştır? Kayıt altına alınan yapıların depreme dayanaklı olup olmadığına dair bir tespit yapılmış mıdır?” sorularını yöneltti.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi