ss_Oju4Z.JPG

Çağdaş Demokrat Mimarlar adına Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanlığına aday olan Aslı Ölçal Tezel, yönetim kurulu adayları ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel, mimarların ve mesleğin sorunlarının çözümünün “Mimarlık Meslek Yasası”nın çıkarılmasından geçtiğini söyledi.



10 Şubat 2020 Pazartesi
Gaziantep

 Mimarlar Odası Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel basın toplantısında, mimarların ve mimarlık mesleğinin sorunlarının çözümü ile daha yaşanabilir bir Gaziantep mücadelesi için aday olduklarını açıkladı. Başkan Adayı Aslı Ölçal Tezel’in yönetim kurulu aday listesi Ali Mert Özsoy, M. Yezdan Güldeş, İlker Nedim Çakar, Ceren Uğurluer, Selim Sancılı, Ali Sina Açıkkol, B. Burcu Beyhan, Hüseyin Polat, Pervin Bilbay, Hilmi Bilge, Ezgi Kalfe Şahin, Serdar Sayğıdar ve Gülşen Özkes’den oluşuyor.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN MESLEK YASASI ZORUNLULUKTUR   

 

Mimarlar Odasının 65 yıllık köklü birikimini geleceğe taşımanın tüm mimarların görevi olduğunu belirten Aslı Ölçal Tezel, son yıllarda yaşanan ekonomik sorunlar ve üst üste yapılan seçimlerin tüm sektörleri olumsuz etkilediğini söyledi. Aslı Ölçal Tezel, yaşanan sorunlarla ilgili olarak şöyle konuştu: 4. ve 15. Dönemlerde Sekreter Üye olarak görev aldığım, H. Özgür Girişken Başkanımızın önderliğinde, çok sayıda mesleki ve sosyal etkinlikler yaptık ve sorunlara çare bulmak üzere çalıştık. Her geçen gün artan sayımız ile özellikle genç meslektaşlarımızın yaşamış olduğu sorunları yakından takip ettik. Yıllardan beri çalışan, proje üreten meslektaşlarımızın sorunlarının da farkındayız. Hepsinden önemlisi ücretli çalışan mimarların sorunlarını da yakından takip ediyor, biliyoruz.

YAPI DENETİM SİSTEMİNDE ÖNEMLİ SORUNLAR VAR

 

Haksız Rekabetin önlenmesi ve bütün bu sorunların çözümünün kolaylaşması Mimarlık Meslek Yasası’nın çıkması ile olacaktır. Bu yasanın çıkması ve problemlerimiz ile ilgili çözümlerimiz için etik kurallar doğrultusunda dayanışma içerisinde meslektaşlarımız ile birlikte mücadele etmek zorundayız. 16.Dönemde Çağdaş Demokrat Mimarlar olarak, Meslek Yasası’nın çıkması konusundaki çabalarımızı artıracağız. Sorun sadece Mimarların sorunu değildir, bu işin çözümü ancak diğer disiplinler ile ele alınırsa sağlanabilir. Sektörümüzde birlikte çalıştığımız paydaşlarımızla ‘Ortak Akıl’ ile problemlerin üstesinden geleceğiz.

Bu ‘Ortak Akıl’ ve ‘İş birliği’ ihtiyacını geçen hafta teknik bir heyet olarak ziyaret ettiğimiz Elazığ’da çok acı bir biçimde gözlemledik.  Deprem Türkiye’nin çözüm bekleyen çok önemli bir gerçeğidir. Yapı Denetim sistemine tabi yeni binalarda dahi maalesef ağır hasarlar gördük. Bu da sektörün başka bir birleşeni olan Yapı Denetim sisteminde de önemli sorunlar olduğunun bir işaretidir.

MİMAR VE MÜHENDİSLERE YETKİ

 

Sağlıklı bir yapı çevresi ve kamu yararı için çalışan biz mimarlar bu Kent mücadelesinde daha etkin ve aktif rol almak zorundayız. Bizi bu mücadelenin dışına itmeye çalışan bir sisteme karşı olduğumuzu da belirtmek isteriz. Yapı denetimlerinde, YDK’lar yanında TMMOB bileşeni Meslek Odaları etkin şekilde rol almalıdır. Böylece şunlar sağlanacaktır: Deprem güvenliği olan, nitelikli ve sağlıklı yapılar elde edilerek, tüm halkımız bundan yararlanırken; Mesleğin işsizlik sorununun çözümüne de bu şekilde (daha çok sayıda Mimar ve Mühendis denetimlerde görev alacağından) katkı sağlanacaktır. Ben ve ekip arkadaşlarım nitelikli mimarlığın toplumla buluşması, mesleki haklarımızı konuşmak için Meslek Yasası konusunun altını bir kez daha çizmek istiyoruz. Son dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapmış olduğu düzenlemelerle, sorunların farkında olduğunu gösteriyor. Gerek yapı denetim sistemi, gerek müteahhitlik yasalarında yaptığı düzenlemelerle bir arayış içerisinde olduğunu fark ediyor ve takdirle karşılıyoruz. Ancak bu düzenlemeler mimar ve mühendislerin katkısıyla daha doğru bir çözüme ulaşacaktır.

GÜÇLÜ BİR MİMARLAR ODASI

 

Mimarlar Odası’ndaki gerek iş arayan mimarlarımızın, gerek çalışan mimarlarımızın, gerekse de serbest çalışan mimarlarımızın sorunlarının çözümü Güçlü Bir Mimarlar Odası yapısından geçiyor. Ancak öncelikle sorunun boyutlarını tespit etmemiz gerekiyor. Sektördeki iş olanaklarının yarının altına düştüğü, haksız rekabetin inanılmaz boyutlara ulaştığı, son 4 yılda mimar sayısının neredeyse 2 katına çıktığı şartlarda mesleki sorunlar yaşıyoruz. Tüm meslektaşlarımızla el ele, gönül gönüle birlikte çalışacağız ve kendi mesleki konularımızın yanında kamu sorunlarının da çözümüne katkı sağlayacağız. Yönetim kurulumuz, özellikle kamusal yapıların mimari projelerinin yerel yarışmalar ile elde edilmesi konusunda çalışma yapacaktır. Böylece genç meslektaşlarımızın kendilerini gösterebilmeleri için fırsat yaratılacaktır.”

TASARIM VE MİMARLIK KOOPERATİFİ

 

Katılımcı bir anlayışla Odayı yöneteceklerini ifade eden Aslı Ölçal Tezel, “Güçlü ve nitelikli bir meslek ortamı için 15. Dönemde ilk tohumlarını ektiğimiz ‘Tasarım ve Mimarlık Kooperatifleri’ projemizi hayata geçirebilmek, kaynak ve ortam sağlamak adına yerel yönetimlerle istişarelerde bulunarak ve bu projenin hayata geçmesi için yoğun çaba harcayacağız. Daha katılımcı bir yönetim anlayışı içerisinde Danışma Kurulu toplantılarımızı düzenli olarak yaparak üyelerimizin oda kararlarında söz sahibi olmalarını sağlayacağız. Başarabilmemiz, meslektaşlarımızın odayı sahiplenmelerine; Biz yöneticilerin başarabilmesi de onların görüşlerine vereceğimiz değere bağlıdır. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da meslek sorunlarının çözümü için çalışmalarımız artarak devam edecektir. Çağrımız bir seçim çağrısı değil, dayanışma çağrısıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

 






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi