Bozkurt, geçtiğimiz günlerde bir yazı kaleme almış, o yazısında Gaziantep’in eğitim başarı sıralamasında son sıralarda yer aldığını, bu durumu değiştirmek ve sıralamada yukarılara çıkmak için bir çalışma başlatıldığını, bu doğrultu da milli eğitim yetkililerinin okullarda toplantılar yaparak, müdür ve öğretmenlere başarısız öğrencilerin sınava girmesinin engellenmesi için ikna etmelerini istemişti.
SENDİKALAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Bozkurt’un bu yazısının kamuoyunda geniş yankı uyandırmasının ardından eğitim sendikaları yapılan bu çalışmanın doğru olmadığına dikkat çekerek, öğrencilerin sınava giriş hakkının engellenmeye çalışıldığına dikkat çekmişlerdi.
TBMM’YE TAŞINDI
Hal böyle olunca, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM) gündemine taşıdı. Ak Parti iktidarının 16 yıldır eğitim sisteminin kronikleşmiş köklü sorunlarına, kalıcı çözümler üretmeye hiçbir zaman yönelmediğine dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle bir önerge veren Toğrul, şu ifadelere yer verdi: ‘’16 yıldır tek başına iktidar olan AKP, eğitim sisteminin kronikleşmiş köklü sorunlarına, kalıcı çözümler üretmeye hiçbir zaman yönelmedi. Her bakan değişiminde kimi zaman süslü sözlerin, kimi zaman “kindar dindar nesil yetiştirme” söyleminde olduğu gibi açıkça ifade edilen ideolojik söylemlerin arkasından yapılan değişiklikler, eğitim sistemini çökme noktasına kadar getirdi. Türkiye eğitim tarihine baktığımızda yaşanan sorunların benzer şekilde, Gaziantep genelinde de yaşandığını görmekteyiz. Türkiye eğitim tarihinin fikirsel ve örgütsel yönlerinin birebir benzerinin, Antep’te de vuku bulduğu aşikârdır. Eğitim sistemindeki başarının kentin geneline yayılamadığını bazı bölgeler bazında lokal kaldığını ve yüksek başarıyı yakalayamayan bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.’’
OKULLARDA TOPLANTILAR YAPILDIĞI İDDİA EDİLMEKTEDİR
‘’Gaziantep’in eğitim başarısını yükseltmek için Antep Valisinin ilginç bir önerisi basına yansıdı. Vali Gül, ildeki öğrencilerin merkezi sınavlardaki başarısının düşük olduğunu anımsatan gazetecilere, “Çok iyi rehberlik yapıp sınava giren öğrenci sayısını düşürürsek başarı sıramız artar. Sınava girenler içinde Suriyeli öğrencilerden tutun da hiç okumaya niyeti olmayan bir sürü öğrenci var. Biz de bu sene çocukların olabildiğince az kısmının sınava girmesini önereceğiz’’ şeklinde ifadeleri kamuoyuna yansımıştı. Valinin bu önerisinden sonra Gaziantep’te başarısız olan öğrencilerin liseye giriş sınavına girmemesi için milli eğitim yöneticilerinin okullarda toplantılar yaptığı iddia edilmektedir.’’
TOPLANTI VE ÇALIŞMALARA KAMUOYUNDAN BÜYÜK TEPKİLER GELMİŞTİR
Gaziantep’te başarısız ortaokul öğrencilerinin liseye giriş sınavına girişini engellemek için yapıldığı iddia edilen toplantı ve çalışmalara Antep kamuoyundan büyük tepkiler gelmiştir. Gaziantep’in eğitim başarı sırasını iyileştirmek için böylesi tepki toplayan ve palyatife çözümler yerine kentin yerel dinamikleriyle birlikte hep beraber çözümün yollarını aramak gerekiyor.
Bu bağlamda;
1- Gaziantep’te başarısız ortaokul öğrencilerinin liseye giriş sınavına girişini engellemek için yapılan çalışmalardan haberdar mısınız? Böylesi bir talimatı sayın valiye kim vermiştir?
2- Gaziantep’te başarısız ortaokul öğrencilerinin liseye giriş sınavına girişini engellemek için yapılan çalışmalar kapsamında kaç okulda toplantılar yapılmıştır? Ve yapılan çalışmalar sonucunda kaç öğrencinin sınava girmesi engellenecektir?
3- Gaziantep’te başarısız ortaokul öğrencilerinin liseye giriş sınavına girişini engellemek için yapılan çalışmaları sürdürmeyi düşünüyor musunuz?
4- Başarıyı artırmanın yolu öğrencilerin sınava girmelerini engellemek midir? Yoksa başarısızlığın gerekçelerini tespit ederek çözüm yolları aramak mıdır? Gaziantep’in başarı sıralaması artırılmak isteniyorsa, tespit edilen sorunlara çözüm üretmek daha doğru olmayacak mıdır?
5- Antep’in eğitim durumundaki başarısızlığı engellemenin başka yol ve yöntemlerini aramak yerine yerelde tepki toplamış böylesi çalışmalar neden yapılmaktadır?
6- Bir öğrencinin sınava girmesinin engellenmesi eğitim hakkının engellenmesidir. Böylesi bir uygulama hayata geçirilmiş olursa öğrencilerin eğitim hakkı engellenmiş olunmayacak mıdır?
7- Liselere giriş sınavına tüm öğrenciler girebiliyorken sınava girmeyen öğrencilerin sınav hakkı elinden alınmış olunmuyor mu?
8- Gaziantep’te okullarda yapılan bu çalışmaların iptal edilmesi için bakanlığınızın nasıl bir girişimi olacaktır?
9- Başarısız öğrencileri sınava sokmayarak elde edilecek olan başarı gerçek başarı olacak mıdır? Öğrencilerin başarı ölçütünün sadece sınavlara göre değil aynı zamanda her öğrencinin kendi ilgi, istek, beceri ve ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerekmiyor mu?
10- Başarısızlığın nedeni yanlış eğitim politikaları değil midir? Gaziantep’te yıllardır uygulanan ikili eğitim, kalabalık sınıflar, öğretmen yetersizliği ve okullardaki altyapı yetersizliği bu yanlış politikaların nedeni değil midir?
11- Liselere giriş sınavında başarısız olabileceğini düşündüğünüz öğrencileri sınava sokmayarak öğrencileri ayrıştırarak ötekileştirmiş olmuyor musunuz?
12- Bu tür açıklamalar dolayısıyla Suriyeli çocukların okullarda maruz kalacak ayrımcılığın önlenmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.