ss_7b6De.JPG

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, yeni tip koronavirüs salgınından korunmak için şantiyelerde gerekli önlemlerin tam olarak alınmadığını belirterek, “Önceliğimiz çalışanların ve toplumun sağlığı. Bu ortamda çalışmak toplum sağlığını tehlikeye atıyor. Şantiyelerdeki çalışmalar derhal durdurulmalı” dedi.



20 Nisan 2020 Pazartesi
Gaziantep

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında şantiyelerde alınması gereken tedbirlere ilişkin kılavuz yayımladı. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, "Şantiyelerde 19 Adımda Yeni Tip Koronavirüse Karşı Korunun" başlıklı kılavuzdaki önlemlerin tam olarak uygulanmadığını, bunun da tüm toplumun sağlığı için büyük risk oluşturduğunu söyledi. 
 
TEDBİR ALMAYANLARI ODAMIZA BİLDİRİN 
 
İMO olarak çalışanların sağlığını çok önemsediklerini belirten Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, şantiyelerde gerekli önlemlerin aldırmakta zorlananların kendilerine başvurmasını istedi. Çeliktürk, “Virüsten korunmak için işyerlerinde ilgili kuralları ve tedbirleri aldırmakta zorlanan meslektaşlarımız Odamıza başvurduklarında gerekli girişimlerde bulunacağımızdan asla kuşku duyulmamalıdır” diye konuştu. 
 
SALGIN BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR 
 
Kovid-19 salgınının her geçen gün yükselişe geçerek, toplum sağlığını tehdit ettiğini hatırlatan İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkili kurumlar tarafından açıklanan tedbirlerin büyük önem taşıdığını ifade etti. Şantiyelerin insanların toplu halde çalıştığı yerler arasında bulunduğunu ifade eden Çeliktürk,  salgının yayılmasının engellenmesi için tedbir ve yasaklara tam olarak uyulmasını istedi.  
 
ÇALIŞANLAR YOĞUN RİSK ALTINDA 
 
Başkan Çeliktürk, şöyle devam etti: “Maalesef Kovid-19 hasta sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu ortamda izolasyonun, temasın ve hastalıktan korunmak için alınması gereken diğer tedbirlerin tam olarak uygulanması çok önemli. Ancak ne yazık ki şantiyelerde bu yasak ve tedbirlere yeterince uyulmuyor. Meslektaşlarımızın, işçilerimizin ve ailelerinin ve toplumun tüm kesimlerinin sağlığı bizim önceliğimizdir. Bu nedenle gerek özel sektörde, gerekse de kamu sektöründe çalışan saha mühendisleri, şantiye şefleri, proje müdürleri, yapı denetim çalışanları, kontrol mühendisi ve amirleri, iş güvenliği uzmanları ile sektörde çalışan tüm emekçilerimiz yoğun risk altındadır.  Böyle bir ortamda çalışanların hakları korunarak, şantiyelerdeki çalışma durdurulmalıdır.”
 
BAKANLIĞIN AÇIKLADIĞI 19 ÖNLEM
 
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan kılavuzda, işverenlerin dikkate alması gereken önlemler şu şekilde sıralandı:
- Mevcut acil durum planları ve risk değerlendirmeleri güncellenecek, çalışanlarda koronavirüs tespit edilmesi durumunda geliştirilecek eylem planında da yapılması gerekenlere yer verilecek.
 
- Görevlendirilen çalışanlar ve sorumlulukları belirlenecek. Koordineli çalışma sürdürülmesi sağlanacak.
- Çalışanların riskini en aza indirmek için gerekli tedbirler planlanacak.
- Tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması aşamasında, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri ile  çalışanların görüşleri dikkate alınacak.
- Büyük çalışma ekipleri küçük birimlere ayrılacak, sosyal mesafe kuralı uygulanacak. 
- Faaliyetlerin en az sayıda çalışanla sürdürülebilmesine ilişkin çalışma planı oluşturulacak. Çalışanların birbiriyle iletişimin asgari düzeyde olması sağlanacak. 
- Çalışanların hayatının tehlikeye atılmaması doğru planlama ve uygun tedbirlerle engellenecek.
- Çalışanların ateşi sabah işe giriş, öğle arasında işe başlamadan önce ölçülecek. Ateşi yüksek olanlar işyeri hekimine yönlendirilecek.
- Alınacak tedbirler hakkında çalışanlar düzenli olarak bilgilendirilecek.
- Hijyen kurallarının takibi sağlanacak. Zorunlu olmadıkça şantiyeye ziyaretçi girişi yasaklanacak.
- Toplantılar video konferans gibi yöntemlerle uzaktan gerçekleştirilecek.
- Çalışanların standartlara ve işe uygun kişisel koruyucu donanımlar kullanması sağlanacak.
- Koronavirüs belirtisi olan çalışanlar maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılacak.
 
Kılavuzda, şantiye alanlarındaki yemekhaneler ve dinlenme alanları ile ilgili dikkate alınması gereken önlemler ise şu şekilde sıralandı:
 
- Ortak kullanım alanlarında sosyal mesafe ihlallerini önleyici tedbirler alınmalı.
- Çalışanların, dezanfektana, suya sabuna erişimi sağlanmalı.
- Düzenli havalandırma yapılmalı. 
- Gıda ihtiyaçlarında hijyen kurallarına dikkat edilmeli.
- Malzemelerin depolandığı alanlarda tedbirler alınmalı.
- Ülke genelindeki tedbirler ihlal edilmemeli.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi