Ramazan alışverişi yapacak vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Aydın, “Özellikle de alım gücü düşük olan kesime yönelik neredeyse hammadde fiyatına satılan ve merdiven altı veya kayıt dışı şekilde uygun olmayan koşullarda üretilen gıda maddeleri halk sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Bu tür ürünler sokakta rastgele ortamlarda dökme veya ambalajsız şekilde satılabilmekte ve tüketicilere ulaşabilmektedir. Etiketsiz ve kontrolsüz ürünler tüketici sağlığını riske atabilir” dedi.
ALIŞVERİŞ YAPILAN MARKETLERDE MASKE SORUNU HALEN DEVAM EDİYOR
“Ramazan ve sokağa çıkma yasağı dolayısıyla vatandaşların fazla miktarda gıda aldıklarını tespit etmiş durumdayız” diyen Aydın, “Bu durum zaten yüksek oranlardaki gıda israf oranlarını daha da arttırmaktadır. Gıda maddelerinin tedarik ve arzında herhangi bir problem yaşanması öngörülmemektedir. Bu nedenle özellikle yeşil sebze meyve ve dayanıklı olmayan taze gıdaların ihtiyaç kadar alınması, gıda israfının önüne geçmek ve yeterli besine ulaşamayan insanlar ile dayanışmak adına önemli bir davranıştır. Alışveriş yapılan marketlerde maske sorunu halen devam ediyor. İnternet üzerinden talep eden ben dahil milyonlarca kişiye henüz maske ulaşmadı. Satışı da yasak olduğu için insanlar bakkala, kasaba, markete maskesiz gidiyor. Büyük market zincirleri de maske dağıtamıyor, çünkü maske pahalı ve zor bulunuyor. Maske dağıtma işini tekel olarak Ankara’dan yönetmenin doğru olmadığını şimdi görmüş bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
KIRMIZI ET VE GIDA ÜRÜNLERİNİN FİYATI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Aydın, ülkemizde kırmızı et ve gıda fiyatlarının dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki fiyatların çok üzerinde seyrettiğine dikkat çekerken, halkın büyük kesiminin et ve et ürünlerine ulaşamadığının altını çizdi. “Dolayısıyla bu alanda taklit ve tağşiş giderek artmaktadır. Ucuz et ürünlerine şüpheyle yaklaşmalarını ve etiketsiz ve bakanlık sistemine kayıtsız marka ve işletmeleri tercih etmemelerini öneriyoruz. Ülkemizde gıda güvenliği alanında yetkili otorite olan Tarım ve Orman Bakanlığı gıda denetimleri yapmakta ancak etkin bir şekilde yapılması gereken denetimlerde yetersiz kalmaktadır. Neredeyse her gün okullar, yurtlar, kamu kurumları, hastaneler ve askeri birlikler gibi toplu yemek tüketim yerlerinde gıda veya sudan kaynaklı zehirlenmeler yaşandığı haberleri basında yer almaktadır. Özellikle Ramazan ayında toplu tüketimlerin daha arttığı düşünüldüğünde gıda denetimlerinin sıklaştırılması ve halk sağlığını koruyucu yönde önlemlerin alınmasına ihtiyaç olduğu görülmektedir. Gıda denetimlerinin artırılması ve gıda analizlerinin yeterli düzeyde yapılabilmesi için daha fazla teknik elemana özellikle Gıda Mühendisine ihtiyaç bulunmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
BU YIL HAZIRLANACAK GIDA PAKETLERİ HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ
Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl hazırlanacak erzak paketlerinin her zamankinden daha fazla önem kazandığını kaydeden Aydın, paketteki gıda maddelerinin kayıt dışı ekonomi ürünü olmamasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. “Ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihini aşmamış ve besleyici değerlerinin yitirilmemiş olması ayrıca önem taşımaktadır. Çabuk bozulabilecek, soğuk muhafaza gerektiren kavurma gibi gıda maddelerinin koli içeriğinde olmaması göz ardı edilmemelidir. Salgının yüksek seyrettiği bu dönemlerde çiğ, az ya da yarı pişmiş yemek alışkanlıklarından uzak durulmalı, ızgara et, tavuk, balık gibi ürünler iyi pişirilmeli, orta nokta sıcaklığının 68°C olmasına özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.
BOZULDUĞUNDAN KUŞKULANILAN GIDALAR TÜKETİLMEMELİ, TÜKETİME SUNULMAMALI
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Sıcak tüketilmesi gereken yemeklerin yeterince sıcak, soğuk gıdaların ise yeterince soğukta servis edilmesine dikkat edilmelidir. Bozulduğundan kuşkulanılan gıdalar tüketilmemeli, tüketime sunulmamalıdır. Et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin çabuk bozulabilen gıda maddeleri olması nedeniyle bekletmeden dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Mikrobiyolojik bozulma riski yüksek olan bu ürünlerin soğuk zincir içinde satışa sunulduğundan emin olunmalıdır. Genel olarak tüketimin yükseldiği bir ay olan ramazan ayı boyunca özellikle artan ekmek ve pide tüketimi sebebiyle başta ekmek üretilen yerler olmak üzere tüm gıda işletmelerinde denetimlerin artırılması gerekmektedir. İftarda tüketilen yemekler sahura kadar oda ısısında tutulmamalı, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılmalı, yemekler yenilecek miktarlarda ısıtılmalı ve kısa süre içinde tüketilmelidir. Satın alınan gıdaların etiketlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca verilen kayıt veya onay numarasının olup olmadığının kontrol edilmeli, tavsiye edilen tüketim tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgileri incelenmeli, etiket beyanı tam olmalıdır.”
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.