ss_7e893.jpg

Bu iddialara cevap verilmeli.



17 Temmuz 2020 Cuma
Gaziantep

Megahaber, geçtiğimiz günler Gaziantep Üniversitesi ile ilgili ilginç bir haber yayınladı. ‘GAÜN'ün ilaç müjdesi 'fos' çıktı’ başlığıyla yayınlanan haber de, ‘’Rektör Prof. Dr. Ali Gür’ün müjde olarak duyurduğu ve seri üretimine geçildiğini açıkladığı favipiravirin Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaç olduğu ortaya çıktı.’’ denildi.


HABERİN İÇERİĞİ ŞÖYLE:


‘’Mega Haber’in akademik çevrelerden edindiği bilgiye göre, avigan veya favilavir olarak da bilinen favipiravir, meğer Japonya menşeili şirket Toyama Chemical tarafından RNA virüslerine karşı geliştirilmiş bir antiviral ilaçmış.


İLK PATENT 2009 YILINDA ALINMIŞ


Favipiravir gribin Batı Nil ve sarıhumma virüslerinin yanı sıra flavivirüsler, arenavirüsler, bunyavirüsler ve alphavirüslere karşı da etkinlik gösterdiğini belirten akademik çevreler, “Enterovirüsler ile Rift Vadisi ateşi virüsüne karşı etkinlik de rapor edilmiştir. İlk patent 2009 yılında alınmıştır. O tarihten itibaren üretimi gerçekleştirilmektedir” ifadelerinde bulundu.
İlacın sentezinin zaten 8-9 basamakta gerçekleştirilebildiğini, maliyetinin ise diğer bazı antiviral ilaçlara nazaran yüksek olduğundan gözde bir ilaç durumuna gelemediğini söyleyen akademik çevrelerin konuyla ilgili verdiği detaylı bilgi şöyle:

ÇİN'DEKİ ÜRETİM YÖNTEMİNİN AYNISI İLE ÜRETİME GEÇİLMİŞ

“Pandemi döneminde koronoya karşı etkili olduğu anlaşıldığı için üretimi artmıştır. Japon ve Çinli araştırmacıların geliştirdiği sentez yöntemi ile üretilmektedir. Arz talep nedeniyle fiyatı bayağı düşmüştür bu süreçte. Ülkemizde Medipol, atabay ilaç ve Tübitak MAM işbirliğinde 30-40 kişilik bir ekiple zaten biliniyor ve Çin'deki üretim yönteminin aynısı ülkemizde denenmiş ve üretime geçilmiştir. Geliştirilen yöntem bilinen bir yöntemdir ki o bile bir başarıdır ancak abartılmamalıdır. Olması gereken yapılmış, bugün yerli birçok ilaç firmasının yaptığı üretimini başarıyla gerçekleştirdiği jenerik eşdeğer ilaç üretiminin aynısı burada da gerçekleştirilmiştir. Gaziantep Üniversitesi’nin rolü burada sadece farmagen firması vasıtasıyladır. Rektörlüğün bir katkısı olmamıştır. Kaldı ki farmagenin dahi ilaç geliştirmeye katkısı olmamıştır. Jenerik eşdeğer ilaç geliştiren her firma ruhsat almak için klinik çalışması yaptırmak zorundadır. Farmagen firması zaten ücreti mukabilinde bu hizmeti vermektedir."
“Dünyada ilk biz yaptık” denilen ilacın zaten var olduğunu belirten uzman isimler, rektörlüğün bu noktada başarı olarak gösterebileceği hiçbir argümanın olmadığını ifade etti.


NE OLMUŞTU?


Gaziantep Üniversitesi Teknopark firması Farmagen'in ortak çalışmalar yaptığı Atabay Kimya ve Sanayi Ticaret A.Ş ile Novel Farma, Covid 19 tedavisinde kullanılan yerli ilacın seri üretimine başladıklarını açıklamıştı.
GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de “Firma ilaçtan 5 bin kutu da Sağlık Bakanlığına hibe olarak verdi. Üniversitemizin katkılarıyla ülkemiz Covid 19 ile mücadelede daha da güçlü” demişti.’’


GÖZLER GELECEK CEVAPTA


Bu haberin ardından gözler üniversite ve rektör Ali Gür’e çevrildi. Bu iddialara cevap verilecek mi, verilecekse neler söyleneceği merak konusu.






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi