“Düğün salonlarında çalışan garsonlar, müzisyenler, sanatçılar, organizasyon firmaları, tedarikçiler ve dolaylı yoldan milyonlarca insan bu süreçten etkilendi”
“Önceliğimiz sağlık” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Koronavirüs salgınında doğrudan ve dolaylı yollardan ülkemizdeki tüm sektörlerin olumsuz etkilediğini, bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin ayakta kalması için gerekli ekonomik önlemleri almanın ise mevcut Hükümetin işi olduğunu belirtti.
CHP heyeti olarak, Gaziantep ve Kilis illerindeki KOBİ’leri, işletmeleri ve esnafı dolaşan Yılmazkaya, Sarayın ekonomisiyle vatandaşın ekonomisinin çok ayrı olduğunu, vatandaşın sesini Ankara’nın duymadığını vurguladı.
Yılmazkaya, pandem ile birlikte büyük bir sıkıntıya giren milyonlarca kişiye iş imkanı sağlayan düğün sektöründeki işletmelerin yaşadığı ekonomik sorunlarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu;
“Bu sektörde faaliyet gösteren işletmecilere en az 1 yıl geri ödemesiz kredi desteği sağlanmalıdır. Düğün salonları esnafının kira stopajları ve KDV’nin, belediyeler tarafında tahsil edilen çevre temizlik, katı atık, ilan ve reklam vergilerinin yine 2021 sonuna kadar alınmamalıdır”
Yılmazkaya, Düğün salonlarında çalışan garsonların, müzisyenlerin, sanatçıların, organizasyon firmalarının, tedarikçilerin ve dolaylı yoldan milyonlarca insanın bu süreçten etkilendiğini ve gerekli önlemlerin biran önce alınması gerektiğini vurguladı.
“İşletme sahipleri yaşadıkları sorunları yetkililere aktarmak istemelerine rağmen yetkili makamlardan randevu dahi alamadıklarından yakınıyor.”
Yılmazkay, “Sağlık adına gerekli önlemler tabi ki alınmalı ama bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere devlet tarafından gerekli destekler de biran önce sağlanmalı” ifadelerini kullandı.
Yılmazkaya, bir düğün salonu işletmecisinin son süreçle yaşadığı sorunları ve isyanını şu sözlerle dile getiriyor.
İşletme Sahibi; “Türkiye genelinde yalnızca üç şehirde uygulamaya konulan düğün salonlarındaki masaların kaldırılması gibi bir kısıtlama var. İlk olarak Gaziantep Valiliği tarafında alınan bu karar, birkaç gün arayla Kilis ve Şanlıurfa Valiliği tarafından da alındı. İçişleri Bakanlığının böyle bir genelgesi olmadığı halde Vali inisiyatifinde alınan bu karar etkilenecek esnafın fikri dahi alınmadan uygulamaya konuldu. Esnaf ise evrak yoluyla bilgilendirildi. Yetkililerle görüşmeye çalıştık ancak hiç birinden randevu dahi alamadık. Evrak bize ulaştığında bir saat sonra yapılacak düğünü iptal etmek durumunda kaldık. Dolayısıyla yapılan bütün masraflar çöp oldu!
Resmi nikâh salonlarında yapılan törenler yetkililerin izni ile düğün salonlarında aynı önlemler ile yapılabilir. Ancak önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir muhatap bile bulamadık. Mart ayından bu güne kadar çok ciddi zarardayız. Biz düğün salonlarına aylık 30-40 bin arası kira ödüyoruz. Kazanamayan işletmeci kira ve faturasını nasıl ödeyecek? Devletten en ufak bir yardım almadık!” dedi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya; Vatandaşın haklı isyanı karşısında yetkilerin duyarsız kalması ve Ankara’nın çözüm üretmemesinin, ülkenin kaynaklarının birilerine aktarıldığını halka ayrılacak kaynağın kalmadığını ve hükümetin ekonomik çıkmaz içinde bulunduğunu bizlere göstermektedir” ifadelerini kullandı.
VERGİLERİ 2021 SONUNA KADAR ALMAYIN!
Yılmazkaya, “Düğün salonları esnafının kira stopajları ve KDV’nin, belediyeler tarafında tahsil edilen çevre temizlik, katı atık, ilan ve reklam vergilerinin yine 2021 sonuna kadar alınmamalıdır.
İşletmecilere en az 1 yıl geri ödemesiz kredi desteği sağlanmalıdır. Düğün salonları işletmecileri ile mülk sahipleri arasında ödenemeyen kira bedelleri ile ilgili olası sorunlara karşı sektörün mücbir sebep kapsamına alınması gereklidir” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.