df_aETu3.jpg

Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimin temel ihtiyaçlarına ayrılması gereken kaynaklarını Türkiye Maarif Vakfı’na aktarmasına Eğitim Sen’den tepki geldi. Bir açıklama yapan sendika, “vakıflara kamu kaynaklarını aktarması kabul edilemez.” dedi.



8 Nisan 2023 Cumartesi
Eğitim

Ak Parti iktidarının vakıf sistemi üzerinden eğitim sistemini yeniden düzenlemek, yurt dışında okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin her aşamasında faaliyet yürütmek üzere ‘Türkiye Maarif Vakfı’ (TMV) adında yeni bir vakıf kurduğunu ve bazı görevlerini bu vakfa devrettiği belirtilen Eğitim Sen, bu duruma tepki gösterdi.

SENDİKA AÇIKLAMA YAPTI

Eğitimde yeni bir ‘paralel yapı’ olarak faaliyet yürüttüğünü söyleyen Eğitim Sen, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “2016 yılında 6721 sayılı Türkiye Maarif Vakfı Kanunu kapsamında kurulan Türkiye Maarif Vakfı bünyesinde yurt dışında 51 ülkede 440 eğitim kurumu bulunmakta, bu okullarda toplamda 50 bin 363 öğrenci eğitim görmektedir. TMV bünyesinde yurt dışında faaliyet gösteren yurt sayısı ise 39’dur.  Eğitimde yeni bir ‘paralel yapı’ olarak faaliyet yürüten TMV’nin görevleri arasında yurt dışında örgün ve yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burslar vermek, okullar açmak, eğitim kurumları ve yurtlar gibi tesisler açmak, yurt içi de dâhil olmak üzere bu kuramlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirmek vb. görevler bulunmaktadır.”

“MEB YETKİLERİNİ MAARİF VAKFI’NA DEVRETTİ”

 “Türkiye Maarif Vakfı’na 2020 yılı sonuna kadar MEB bütçesinde toplam 1 milyar 603 milyon lira aktarılmıştır. 2021 yılında 486 milyon 783 bin lira bütçe ayrılan Türkiye Maarif Vakfı’nın (TMV) bütçesi 2022 yılında yaklaşık 3 kat artarak 1 milyar 389 milyon lira olmuştur. Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için yapacağı hizmetlere ilişkin giderlerin karşılanmasına yönelik olarak 2023 yılında MEB bütçesinden 3,5 milyar liraya kadar kaynak aktarılabilecektir.”

“VAKIFLARA KAMU KAYNAKLARININ AKTARMASI KABUL EDİLEMEZ”

 “MEB’in iktidarın ideolojik yönelimleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yurt içi ve yurt dışında çalışmalar yapan vakıflara kamu kaynaklarını aktarması kabul edilemez. Eğitim bütçesinin tamamen siyasal-ideolojik amaçlarla oluşturulmuş yapılara aktarılmasına son verilmeli, kamu kaynakları kamusal eğitimi güçlendirmek için kullanılmalıdır.”






Yorumlar
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.

Yorum yaz
600

Üye Ol


Cinsiyet :
Bay
Bayan





Üye Girişi