Sanayi ve üretim kenti Gaziantep, yaklaşık bir haftadır iş bırakma ve grevlere sahne oluyordu. Organize sanayi bölgesindeki bazı fabrikalarda, işverenin verdiği zam oranını kabul etmeyen işçiler, iş bırakmış ve greve başlamıştı. Yaklaşık 2 bin işçi, dondurucu soğuğa ve yağışlara rağmen, geri adım atmamıştı. Bugün, grevdeki tüm işçiler bir araya gelecek ve ortak açıklama yapacaktı. Ancak, dün gece valiliğin yasak kararı geldi. Gaziantep Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre, organize dâhil tüm kent genelinde 15 günlüğüne toplantı, yürüyüş ve basın açıklaması yapmak yasaklandı.
DİRENİŞ ÇADIRLARI, POLİS ZORUYLA SÖKÜLDÜ
Valiliğin kararının hemen ardından, gece geç saatlerinde, Çelikaslan Tekstil önündeki direniş çadırları söküldü ve işçilerin dağılması istendi. Grevdeki işçiler, yaklaşık bir haftadır yağışlar sırasında bu çadıra sığınıyordu.
CANAN TEKSTİL İŞÇİLERİ, DIŞARI BIRAKILMADI
Dün, öğle saatlerinde Canan Tekstil işçileri de, verilen zam oranını kabul etmedi ve iş bıraktı. İşçiler, Çelikaslan Tekstil önündeki buluşma noktasına gidecekti. Ancak, valiliğin yasağı nedeniyle, işçilerin fabrikadan çıkışına izin verilmedi. İşçilerle demir parmaklıkların arkasında görüşen EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, ‘İşte patron devletinin fotoğrafı. Ekmeği için direnen işçiye valilik eliyle yasak koyup, işçileri patronların demir parmaklıkları arasına böyle hapsetmek istediler. Dışarı çıkamazsın ‘yasak’. Dışarı çıkan işçiye, yürümesi ‘yasak’. Açık açık bize, ‘Devlet eliyle sizi patrona köle yapacağız deyin’ dedi.
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Valiliğinin 15 gün süreyle eylem yasağı kararı alması, meclis gündemine taşıdı. Sevda Karaca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya, “Görevini kötüye kullanan Antep Valisi hakkında soruşturma başlatıp, görevden uzaklaştıracak mısınız?” diye sordu.
Başpınar OSB’deki halı, iplik ve dokuma fabrikalarının patronlarının on milyonlarca liralık ihracat rekorları kırarken, işçileri kölelik koşullarında çalıştırdığını, işçilerin insanca yaşayabilecekleri ücret talebiyle günlerdir kar altında, ayazda mücadele ettiklerini, Antep Valiliği’nin ise kentte eylem yasağı kararı aldığını hatırlatan Sevda Karaca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:
Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in şehirdeki işçilere 15 gün süreyle olağanüstü hâl ilan eden yasaklama kararı X hesabında paylaşılmış, ancak valiliğin resmi web sitesinde yer almamıştır. Bu durum, valinin yasaklama kararının Anayasa’ya aykırı olmasından kaynaklanan, hukuksuz bir patron taraftarlığının mı sonucu mudur?
Yasak kararından sonra saat 01.00’den itibaren polis, jandarma ve çevik kuvvet eşliğinde direniş çadırları boşaltılmış, çadırlar sökülmüş ve işçilere kötü muamele yapılmıştır. Bu haksız ve hukuksuz kararı alanlar ile uygulayanlar hakkında Bakanlığınız bir soruşturma başlatacak mıdır? Gaziantep Valisi, yüz binlerce işçinin de bulunduğu Gaziantep halkının mı, yoksa bir avuç patronun mu valisidir?
Anayasa’nın “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkı” başlıklı 34. maddesine göre “Herkes, önceden izin almadan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” Dolayısıyla, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek için yetkili makamlardan izin almak gerekmediği gibi, bu hakkın kullanılmasının yasaklanması da Anayasa suçu işlemektir. Görüldüğü üzere, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, işçilerin eylemlerini 15 gün boyunca yasaklayarak anayasa suçu işlemiş; ayrıca, kamu görevlisi olmasına rağmen Antep patronlarının yanında yer almak için görevini kötüye kullanmıştır. Bakanlığınız, Kemal Çeber’in işlediği tüm bu suçlar nedeniyle soruşturma başlatıp görevden uzaklaştırma sorumluluğunu yerine getirecek midir?
Organize sanayi patronlarının işçilere uyguladığı kölelik koşullarına, iş cinayetleri düzeneğine ve işçi eylemlerinin yasa dışı yollarla kırılması faaliyetlerine karşı Bakanlığınız bir soruşturma, inceleme başlatacak mıdır?
CHP’Lİ ÖZTÜRKMEN, TEPKİ GÖSTERDİ
Valiliğin kararına bir tepki de, CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen’den geldi. Meclisteki odasından bir açıklama yapan Öztürkmen, şunları söyledi: ‘‘Tayyip Erdoğan’ı üzmek istemeyen TUİK bile enflasyonu yüzde 44 açıklamışken, hepimizin bildiği üzere, asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldı. Aslında bu zam değildi. Enflasyon farkı bile tam anlamıyla verilmedi. Buna itiraz eden işçilere, zulüm uygulanıyor. Gaziantep OSB’de, yıllardır aynı yerlerde çalışan işçilere, hiçbir fark gözetmeksizin, yeni işe girmiş asgari ücretli gibi yüzde 30 zam yapılınca, işçiler bu duruma itiraz ettiler. İşverenlerle görüşüp, bu orana biraz daha zam yapılmasını istediler. Ancak, işverenler buna yanaşmadığı için, işçiler, taleplerini dile getirmek için, toplanmak istediler. Ancak, şimdiye kadar demokrasiye, yasalara uygun hareket ettiğini bildiğimiz Gaziantep Valisi Kemal Çeber, heralde siyasi baskıya dayanamamış olsa gerek, işçilerin bu eylemlerini yasakladı. 15 gün, her türlü eylemin yasaklanmasına karar verildi. Gaziantep’te, o hal mı var da bizim haberimiz yok? Gaziantep’te kamu düzenini bozacak, milli güvenliği tehdit edecek bir olay, bir eylem mi var da bizim haberimiz yok? Bu işçiler, haklarını istiyorlar. Anayasal haklarını, insanca yaşamak için haklarını istiyorlar. Ellerinde silah yok. Bir eylem de yapmıyorlar. Sadece, ‘hakkımızı verin’ diyorlar. Gaziantep Valisi’nden, işçi ile işveren arasında arabulucu olması beklenirken, bu şekilde işçilerin hak arama hakkını engellemesi ve yasaklamasını doğru bulmadım’’ dedi.
YARIN DEMOKRASİ MEYDANI’NDA TOPLANACAKLAR
Bugün Çelikaslan Tekstil önünde buluşamayan işçilerin, yarın saat 11.00’da Demokrasi Meydanı’nın da buluşacakları öğrenildi. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, Başpınar işçilerinin haklı mücadelesine tüm işçilerin, Gazianteplilerin destek olması istedi ve ‘yarın Demokrasi Meydanı’nda buluşalım’ dedi.
Haberle ilgili henüz yorum yapılmamıştır.